• 14 Kasım, 2024

Yaz Sıcaklarında Beslenme Önerileri

 Yaz günlerinde sıcaklık ve nem artışının aşırı yükselmesiyle beraber vücut ısımız da artıyor ve metabolizmamız buna uyum sağlamaya çalışıyor. Sıcaklık artışıyla beraber tansiyon ve kalp sorunlarında da farkedilir bir artış yaşanıyor. Bunların yanına terleme nedeniyle vücudun su, vitamin ve mineral kaybına bağlı olarak baş dönmesi, bayılma gibi sağlık problemleri de görülüyor. Beslenmenizde yapacağınız bazı değişikliklerle aşırı sıcak havalarda sağlığınızı korumak ve vücudunuzun susuz kalmasını engellemek mümkün.

– Bol bol su için:

Vücudun su ve mineral kaybını önlemenin en basit yolu bol bol su içmektir. Her gün en az 8 – 12 bardak su içilmeli, egzersiz yapıyorsanız veya en sıcak saatlerde güneşin altında lmanız gerekiyorsa daha da dikkatli olunmalıdır. Ama terleme ile kaybedilen tüm mineral ve vitaminleri su ile geri alamayacağımız aşikar, bu yüzden nasıl beslendiğinize de özel dikkat göstermeniz gerekiyor.

Kahve, çay ve gazlı içeceklerden kafein içerdikleri için uzak durun. Kafeinin diüretik etkisi vardır, vücut dokularından suyu çekerek dehidrasyona neden olur. Alkollü içecekler de kafein gibi vücudu susuz bırakır. Bitki çaylarını veya meyve sularını şekersiz içmeyi tercih edebilirsiniz.

– Sebze yemekleri ve salatalar yaz sofralarının baş tacı:

Çeşitli yeşillikler, domates, salatalık ile hazırlanmış, haşlanmış kurubaklagiller ve/veya az tuzlu peynirler eklenmiş lezzetli bir salata ana yemek olarak tüketilebilir. Salata sevmeyenler veya doymayanlar için zeytinyağlılar, etli veya etsiz hafif sebze yemekleri ideal. Yoğurtlu, domatesli soğuk çorbalar da kolaylıkla hazırlanabilecek ferahlatıcı bir seçenek.

– Taze meyveler ile enerji depolayın:

Sıcak yaz günlerinde karpuz, kavun, şeftali, üzüm gibi lezzetli meyvelere kim hayır diyebilir? Vitamin ve mineral deposu olan yaz meyveleri sayesinde enerjiniz yerine gelecek, içerdikleri bol su ile vücudun sıvı kaybını önleyerek ferahlatacak. Lif yönünden de zengin oldukları için sindirim sistemini rahatlatırlar. Yoğun antioksidan etkileriyle meyveleri, özellikle de kavun ve karpuzu düzenli olarak ama aşırıya kaçmadan tüketmeye dikkat edilmeli.

– Kızartmalardan uzak durulmalı:

Sağlık açısından her zaman az miktarda tüketilmesi gereken kızartmalar özellikle aşırı sıcaklarda tansiyon yükselmesi, yorgunluk hissi ve baş ağrısına neden olabilir. Izgara, haşlama, buharda veya fırında pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemlerini tercih edebilirsiniz. Vücudun yağ ihtiyacını yağlı balıklar, badem, ceviz gibi kuru yemişler ile karşılayabilirsiniz.

– Zehirlenmelere karşı dikkatli olun:

Yaz aylarında sık rastlanan hastalıklardan biri besin zehirlenmesidir. Açıkta satılan yiyecekleri tüketmemeye dikkat edin. Et, yumurta, balık, süt gibi çabuk bozulan gıdaları açıkta bırakmayın. Zehirlenmeye neden olan gıdalara ve kişinin bünyesine bağlı olarak hafif veya tehlikeli sonuçları olabilir.

#67339844

Benzer Yazılar

Yorum Yapın