• 15 Nisan, 2024

Tatil Kilolarını Azaltmak İçin 6 Besin Mutfağınızda Olmalı!

tatil-sonrasi-kilolar

Tatil sonrası kısa zamanda aldığınız kiloları vermek için kendinize uygun sağlıklı –dengeli bir beslenme programı ile kilo vermeniz gerektiğini unutmamalısınız. Hızlı ve yetersiz besin içeriği ile kilo vermeniz vücudunuzun stres altına girmesine neden olur. Bu nedenle yeterli sebze, meyve ve tam tahıl, süt ve et grubu çeşidi olan besinlerin sizin ihtiyacınıza uygun porsiyon ölçüsünde beslenme programınızda olması gerekir.

GREYFURT

Kilo vermek isteğiniz dönemde greyfurt içerdiği C vitamini ve yüksek miktardaki posa oranı ile vücudunuzdaki yağın harcanmasına yardımcı olur. Tokluk hissini artırır ve öğünleri daha yeterli –dengeli tamamlanmasını sağlar. Meyve suyu yerine meyvenin kendinisini ara öğünlerde tercih etmelisiniz. Her gün 1 adet greyfurt tüketmeli ve içtiğiniz sulara 1-2 dilim eklemelisiniz.

LAHANA

Sindirim süresinin uzun olması nedeni ile vücutta enerji harcanma miktarın artırır. Beyaz veya mor lahana bağışıklığı güçlendirir. Tatil döneminde karbonhidrat ve et tüketiminin artması nedeni ile vücudunuzda ödem artışı olur. Ödem atmak için lahana çeşitleri sağlıklı bir sebze tercihidir. Lahanayı haşlayıp çorba ,salatalarınıza ekleyebilir veya haftada 2 defa ana yemek olarak pul biber ve limon suyu ekleyerek tüketebilirsiniz.

ELMA

Sağlıklı beslenme programınızın içinde her gün olması gereken değerli bir meyvedir. Posa oranı yüksek olması nedeni ile tokluk hissinizi artırır. Porsiyon ölçülerine dikkat ederek tüketeceğiniz elmanın 1 adedi 150-200 gram arasında olmalıdır. Mutlaka her gün 1 adet tüketmelisiniz. Ödem atmak sonbahar aylarında kilo verme hızınızı artırmak için kuru elmayı mate çayı ile birlikte tüketebilirsiniz. Tatlı ihtiyacı hissettiğiniz zaman haşlayabilir veya fırında pişirip tarçın ekleyip tüketebilirisiniz.

AYVA

Kilo vermek isteyen kişilerin ve diyabetlilerin ( şeker hastalığı ) sonbahar –kış aylarında tüketmesi gereken meyve grubu içinde en yüksek posa oranına sahip sağlıklı bir meyvedir. Yağ depolanma miktarını artırmamak için reçel ve tatlı olarak değil. Meyvenin kendisini tüketmelisiniz. Çiğ olarak tüketmekte zorlanıyorsanız haşlayabilir veya fırında pişirip tarçın ile birlikte tüketebilirsiniz.

KARNIBAHAR

Sonbahar aylarında bağışıklığınızı güçlendirerek kilo vermek için haftada 2 defa salata veya yemek olarak tüketmelisiniz. Posa oranı yüksek ve andioksidant vitamin –minerallerden zengin bir sebze olan karnıbahar vücudun stres altına girmeden kilo vermesine yardımcı olur. Kükürtlü bir sebze olduğu için şişkinlik ve hazımsızlık yapmaması için yemeklerinize 1 tatlı kaşığı kimyon ekleyerek tüketebilirisiniz.

BALIK

Balık omega -3 ve doymamış yağ asitlerinden zengin olması nedeni ile kalp-damar ve sindirim sağlığınızı koruyarak kilo vermenizi sağlar. Doymamış yağ asitlerinden zengin kırmızı et tüketiminin fazla olduğu dönemlerden sonra haftada 3 defa tüketilen balık çeşitleri vücudunuzun toksinlerden arınmasına yardımcı olur. Ana öğünlerde tüketeceğiniz balığın yanında mutlaka mevsime uygun yeşil salata ve sebze çeşitleri olmasını sağlayarak öğün planı yapmalısınız. Balığınızı buğulama, fırın veya ızgara olarak pişirmelisiniz.

 

                                       DİYETİSYEN

                                    TUĞÇE ALTAN BAHÇE

www.tugcealtanahce.com

Benzer Yazılar

Yorum Yapın