• 15 Nisan, 2024

Sofra Hazırlamanın Püf Noktaları

sofra duzeni

Her ne kadar yanımızda sevdiklerimiz olduğu zaman gazete serilmiş bir masada, güzel bir muhabbet ve kahkahalar eşliğinde yenen peynir ekmek bile bir ziyafet gibi gelse de, lezzetli yemeklerle donatılmış ve özenle hazırlanmış bir sofra evinizde mutlu ve keyifli bir hava yaratır, iştahınızı açar. Doğru şekilde yerleştirilmiş bir masada misafir ağırlamak da kolay ve keyifli bir hale gelir.

Davetlilerimize ne yemek hazırlayacağımız kadar, o yemeği nasıl sunacağımızı da iyi düşünmeliyiz. Çoğumuz için sofrayı doğru şekilde kurmak tam bir muammadır, zaten günümüzde masa yerleşimi de eskisi gibi katı kurallara bağlı değildir. Fakat sofra dizilimiyle ilgili bu kurallar eskimiş, köhne kurallardan çok pratikliğe dayalı olduklarından, genel hatlarıyla bilmek de faydalıdır. Örneğin bıçağın masada sağ tarafta yer almasının nedeni, çoğu insan sağ elini kullandığından güçlü ele yakın olması içindir.

table-3_1

Sofra hazırlamaya masamızın üzerini tamamen boşaltıp güzelce temizleyerek, boş bir tuvalin önüne oturan bir ressam gibi, yanımıza kullanmayı düşündüğümüz dekoratif malzemeleri de alarak başlayalım.
Masa örtüleri sofranıza renk ve yaratıcılık katan en önemli parçalardandır. Klasik bir örtü yerine farklı bir şeyler arıyorsanız, beğendiğiniz bir kumaşı masanızın boyutlarına uygun şekilde kesip biçerek kolayca kendinize özgü yeni örtüler tasarlayabilirsiniz. Peştamal ve eşarp gibi hazır ürünler de masa örtüsü olarak kullanabileceğiniz alternatiflerden. Kontrast yaratacak renk ve desenlerde örtüleri üst üste koyarak veya örtü üzerine bir runner yerleştirerek katmanlar yaratabilirsiniz.

En şık yemek takımlarıyla hazırlanan sofralar bile bir kaç dekoratif objeye ihtiyaç duyar. Yeni eşyalar satın almanıza gerek yok, hali hazırda evinizde olan vazoları, kaseleri kullanabilirsiniz. En önemli nokta, fazla uzun objeler seçmemek, böylece masada karşılıklı oturan kişilerin birbirleriyle iletişimini engellememiş olursunuz. Gerçek çiçekler her zaman masaya hayat katar. Abartıya kaçmadan, mümkünse tek bir çeşit kullanarak mevsimine göre kuru veya taze çiçeklerle orta süslemenizi tamamlayın.

Tabaklarınızı ve çatal kaşıklarınızı yerleştirin. Tek tip klasik bir yemek takımı kullanmak yerine, farklı takımları bir araya getirebilir veya klasik tabak setlerinin yanına modern ve renkli çatal bıçak takımları yerleştirerek bütünlüğü koruduğunuz sürece davetlilerinizi şaşırtacak bir sofra kurabilirsiniz. Böylece çeyiz sandıklarında, büfelerde tozlanan ciddi takımlarınızı daha sık kullanmaya başlayacaksınız. Üst üste farklı tabaklar kullanacaksanız, tabaklarınızdan sadece birinin desenli olmasına özen gösterin, böylece masanızı renk cümbüşüne dönüştürmekten kurtarabilirsiniz.

table-1_1Kumaş peçetelerle masanızı renklendirin. İki farklı renkte veya desende peçeteyi tek bir peçete halkasından geçirip hareket yaratabilirsiniz.  Peçeteleri masaya yerleştirmenin en bilindik yöntemler peçeteyi ortadan ikiye dikdörtgen veya üçgen şeklinde katlayarak kaşık ve bıçağın altına, tabağın sağ tarafına veya yine katlayarak ve üzerine dekoratif bir obje veya çiçek yerleştirerek tabağın ortasına yerleştirmektir.

Bir kaç çeşit içecek sunuyorsanız, özellikle alkollü içeceklerin belli tarz bardaklar gerektirebildiğini unutmayın. Samimi davetlerde büyük boyutlu bardak ve kadehler iyi bir seçim. Böylece içerisinde sudan şaraba farklı içecekleri rahatlıkla sunabilirsiniz.  Masada bir kaç farklı bardak  kullanacaksanız, insanların daha çok suya yöneldiğini unutmayın, yerleşimi su bardağı tabağa en yakın olacak şekilde ayarlayın.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın