• 14 Nisan, 2024

Oruçluyken Stresi Azaltacak 13 Besin

13besin_mail

Ramazanda fiziksel açlık, gündelik stres ile birleştiğinde sinirli olabiliriz. İşte, bu durumla başa çıkmak için stresi azaltacak 13 besin! Stres olağan hayat akışının bir parçası, gündelik yaşantımızda bizi strese sokacak irili ufaklı birçok olay yaşayabiliriz. Ramazan ayında bu etkiler biraz daha fazla olacaktır. Fiziksel açlık, gündelik stresle birleştiğinde bununla mücadele etmek isteyen vücudumuz, bunu kortizol salgılayarak yapıyor. Ama kortizol hormonunun sürekli yüksek seviyelerde kalması yeme isteğini arttırıyor, özellikle kadınlar bu isteği karbonhidrat ve tatlı gıdalar ile giremeye çalışırken başta kilo alımı olmak üzere birçok problemin doğmasına sebebiyet veriyor. Bu sebeple özellikle ramazan aylarında yediklerimize dikkat etmeliyiz. Stresi azalttığı yapılan araştırmalarla desteklenen ürünler tüketmemiz bize destek olacaktır. Enerji veren, günlük hayata odaklanmanıza yardımcı olan, rahatlatan besinler tüketerek kendinize yardımcı olabilirsiniz. İşte, stresi azaltan besinler…

1. KUŞKONMAZ: Kokusu biraz ilginç olsa da folik asit miktarının yüksek olması nedeniyle sizi rahatlatır. İnternetten bakacağınız farklı tarifleri değerlendirebilirsiniz.

2. AVOKADO: Vücudumuzdaki en güçlü ve en önemli antioksidan olan glutatyon bakımından oldukça zengindir. Özellikle ileri yaşlarda gözlemlenen bağırsak emiliminde hasara neden olan bazı yağların yakılmasına destek olur. Ayrıca avokado vücudumuza çok faydalı bir antioksidan olan lutein barındırır. Karaciğere depolanarak gerektiğinde A vitaminine dönüşen “beta caroten” bakımından da oldukça zengindir. Vitamin E ve diğer meyvelerden çok daha fazla folik asit içerir. Bir diliminde bol miktarda B vitamini vardır. Sadece bir meyve gibi gözükse de zengin besin değeri nedeniyle tüketimi her gün ama sınırlı olmalıdır. Bir iki dilim yeterli olacaktır.

3. YABAN MERSİNİ: Antioksidanların en kuvvetlilerinden olan antosiyanin bakımından oldukça zengindir. Özellikle dikkat dağınıklığı için pozitif birçok faydalarını okuyabilirsiniz. Çilek, ahududu, böğürtlen gibi türevleri stresle başa çıkmada çok etkili ve C vitamini bakımından oldukça zengindirler. Ramazan ayında dikkat sorunu yaşayanlar için oldukça etkili bir meyvedir.

4. KAJU: Bazen krizlerimizi engelleyen keyifli bir aperatif olarak adlandırabiliriz. Protein ve yağ bakımından zengin olması, tüketim sıklığı ve yoğunluğunun kontrol edilmesini gerektiriyor aslında. Kaju, çinko için çok iyi bir kaynaktır. Düşük çinko seviyesi depresyon ve anksiyeteye neden olabilir. Vücudumuz çinko depolayacak bir donanıma sahip olmadığı için her gün kararlı miktarda almakta fayda vardır.

5. PAPATYA ÇAYI: Yatmadan önce tavsiye edilebilecek en doğal sakinleştiricidir. Bunu yapılan bir çalışma ile desteklemiş bilim insanları, anksiyete bozukluğu olan 57 katılımcıya 8 hafta boyunca papatya ürünleri vermiş ve anksiyete belirtilerinde belirgin bir düşüş olduğu gözlemlenmiştir. Tabi bizim için en kullanışlı ve etkili olanı yatmadan önce sakinleşmek ve güzel bir uyku için papatya çayı olarak tüketmektir. Sıcak suda 10 dakika beklettikten sonra televizyon, telefon, ve benzeri uyarıcıları kapatıp huzurlu bir köşede keyifle içebilir ve etkilerini gözlemleyebilirsiniz.

6. ÇİKOLATA: Yararlı antioksidanların yanında kalp sağlığı için de faydaları ispatlanmış çikolatanın ruh halimiz için yadsınamaz bir bağlantısı vardır. Bir üniversitede yapılan yeni bir çalışma hem kadın hem de erkeklerde fazla çikolata tüketenlerin depresif belirtilerinde artış olduğu gözlemlenmiştir. Bitter çikolata kan basıncını düşürücü ve rahatlatıcı bir etkiye sahip. Bunun nedeni iki önemli antioksidan barındırması. Haftada bir rahatlıkla bitter çikolata tüketmek için kendinize izin verebilirsiniz. Tabi kilo almamak için aldığınız kaloriyi harcamak koşuluyla.

7. SARIMSAK: Güçlü antioksidan kaynaklarından bir tanesi. Sarımsaktaki kimyasallar serbest radikallerin neden olacağı hücre hasarları ve yaşlanmaya neden olan etkilerin önlenmesine yardımcı olacaktır. Çok iyi bir doğal antibiyotik olarak adlandırılır. Bağışıklık sistemini güçlendirir. Barındırdığı alisin ile kanserden tutun soğuk algınlığına, kalp hastalıklarına karşı önleyicidir. Stresin en önemli zararı bağışıklık sistemini zayıflatmasıdır. Sarımsak bu bağışıklığın geri kazanılması için bize ciddi oranda yardımcı olacaktır.

8. ÇİMLE BESLENEN SIĞIR ETİ: Et tüketiminde dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan bir tanesi de beslenme şekilleridir. Doğal çim ile beslenen sığır eti, tahıl ile besleneninkine göre hem antioksidan olarak hem de C, E vitaminleri ve beta karoten olarak daha zengindir. Ayrıca katma hormon, antibiyotik ve farklı kimyasallar içermez. Yağ oranı düşük olup iki ile dört kat fazla omega – 3 ihtiva eder. İngiltere’de yapılan bir çalışmada doğal çim ile beslenen sığırların etinden yiyen gönüllülerin kanlarında omega – 3 yağ asitlerinde artış, zararlı olan omega 6 yağ asidi seviyelerinde ise azalma gözlemlenmiştir. Bu farklılık, kanser, kalp-damar hastalıkları, depresyon, bağırsak hastalıklarından korunmada da kendini etkin olarak göstermektedir. Bu şekilde doğal bir et bulmak biraz zor ve pahalı olabilir ama değeceğine emin olabilirsiniz.

9. YEŞİL ÇAY: Kafein içermiyor olsa da teanin adlı bir amino asidi barındırır. Bir üniversitenin yaptığı bir çalışmada, kanser türlerine karşı koruyucu, zihinsel performansı arttırıcı, beyni güçlendirici ve zayıflamayı destekleyici etkileri gözlemlenmiştir. Günde iki fincan içilmesi tavsiye edilir.

10. YULAF EZMESİ: Kompleks bir karbonhidrat olan yulaf ezmesi kendinizi iyi hissetmenizi sağlayacak serotonin salgılanmasına yardımcı olur. Serotonin sadece antioksidan özelliklere sahip değildir, aynı zamanda stresin üstesinden gelmemize yardımcı olacak yatıştırıcı bir his oluşturur. Yapılan çalışmalar sabah yulaf ezmesi yiyen çocukların daha dikkatli olduğunu göstermiştir. Diğer tahıllara oranla beta glukan bakımından zengindir.

11. PORTAKAL: Taşınabilir bir C vitamini deposudur. Özellikle kansere karşı olumlu etkisinin keşfedilmesi ve fazla dozda alınmasıyla ortaya çıkacak yan etkilerinin çok az ve önemsiz olması, bu vitaminin önemini bir kat daha arttırıyor.

12. İSTİRİDYE: Bilinen en yaygın özelliği afrodizyak oluşu. Aslında tam bir çinko deposu diyebiliriz. Genellikle meze olarak servis edilen istiridye günlük almamız gereken besin ihtiyacının yarısını barındırıyor diyebiliriz.

13. CEVİZ: Çoğunlukla tadını hepimizin beğendiği cevizin zihinsel gelişimi desteklediğini bilmek mutluluk verici. Özellikle hafıza kaybını önlemek için gerekli. Alfa linolenik asit, omega 3 yağ asidi ve diğer polifenoller bakımından zengindir Bir üniversitede araştırmacılar, ceviz tüketen bazı hayvanlarda bile yaşlanma belirtilerinin azaldığına rastladılar.

Kaynak: 

Benzer Yazılar

Yorum Yapın