• 15 Nisan, 2024

Ofis Stresini Azaltan Besinler

ofiste-beslenme

Çalışma ortamı,yoğun toplantılar seni bekleyen dosyalar. Hem sağlıklı beslenmeni engelliyor hem de atıştırma isteğini artırıyor. Bu durumu sağlıklı hale getirmek için iş yaşamına uygun besinleri seçmeyi öğrenmelisiniz. Stresi azaltmak için öğün düzeni ve porsiyon ölçüleriniz önemlidir. Öğün atlamak ve yetersiz–dengesiz beslenmek stresinizi artırır.

Motivasyonunuzu artırmak için karbonhidrat ağırlıklı beslenmeniz ,doğru olmayan besin seçimleri yapmanız ise iş performansınızı azaltır. Bununla beraber yeterli miktarda yürüyüş yapmanızda stresinizi azaltmanıza yardım eder.

BİTTER ÇİKOLATA
Kakao kalp sağlığını korur, seratonin ,dopamin..gibi duygusal sağlığı dengeleyen hormonların seviyesini artırır. Stresin azalmasını ve motivasyonunuzun artmasını sağlar. Kakao oranı yeterli bir çikolata için % 60 ve üzeri kakao oranına sahip bitter çikolata tercih etmelisiniz. Kilo kontrolü sağlamanız ve sağlıklı porsiyon ölçüsünde olması için bitter çikolatanızın 20 gramı geçmemesi gerekir.

HURMA
Tokluk hissinizin artmasını sağlar ve stresinizi azaltan vitamin –mineraller içerir. Her gün ara öğünlerinizde tercih edebilirsiniz ancak kuru meyveler arasında şeker içeriği yüksektir. Kilo kontrolü sağlamak için porsiyon ölçüsüne dikkat etmeniz gerekir. 2 adet hurma 1 porsiyon meyve demektir. Motivasyonunuzu artırmak için ihtiyacınız olan porsiyon ölçüsünde yemeniz gerekir.

KAHVE
Yapılan pek çok çalışma kahvenin tokluk hissini, konsantrasyonu ve performansı artırdığını gösteriyor. Stresi azaltmak için 2-3 fincan kahve tercih edebilirsiniz. Kilo kontrolü sağlamak için az yağlı süt, şurupsuz ,kremasız kahve çeşitlerini içebilirsiniz. Uyku sorunu ve yorgunluk yaşıyorsanız kafeinsiz kahve çeşitlerini tercih etmelisiniz.

YOĞURT
Probiyotik yapısı ile bağışıklığınızın korunmasını , günlük enerjinin artmasını ve kan şeker dengenizin korunmasını sağlar. Bu nedenle iş performansınızı ve motivasyonunuzu artırır. Ofiste ara öğünlerde yulaf, meyve ve yağlı tohum (ceviz,keten tohumu,…gibi ) ile tercih edebilirsiniz. Her gün ara öğünlerde 2 su bardağı kadar tercih etmeniz stresinizin azalmasını sağlayacaktır.

BADEM
Yağlı tohumlar arasında beyin sağlığını koruyan, duygusal hormonları artıran ve stresi azaltan vitamin-mineral içeriğine sahiptir. Atıştırma ihtiyacınızı da azaltarak tokluk hissinize yardım eder. Kilo kontrolü sağlamak için 7-8 adet olarak porsiyon miktarını ayarlamalısınız.

STRESİ AZALTAN ARA ÖĞÜNLER:

• 1 su bardağı yoğurt + 1 adet muz + 2 yemek kaşığı yulaf
• 2 adet çavdarlı wasa + 1 dilim az yağlı beyaz peynir + 5-6 adet çiğ badem
• 1 adet elma + 1 su bardağı yoğurt + 1 tatlı kaşığı keten tohumu
• 10 gram bitter çikolata + 1 fincan az yağlı süte kahve
• 2 adet kuru hurma + 4 adet kuru kayısı + 2 adet ceviz

DİYETİSYEN
TUĞÇE ALTAN BAHÇE
www.tugcealtanbahce.com

Benzer Yazılar

Yorum Yapın