• 15 Nisan, 2024

Köfte Yapmanın Püf Noktaları

kofte-yapmanin-puf-noktalari

Misafirler gelecekmiş, gelsin. Eşiniz dostunuz sizden köfte istemiş, olsun. Canın tam da anne eli değmiş gibi müthiş bir köfte yapıp afiyetle yemek istemiş, çok da yerinde bir istek, afiyet olsun.

Köfte, dünyanın en basit yemeğiymiş gibi görünen ancak yapması bir o kadar da marifet isteyen bir yemektir. Ayarını tutturabilmek, tadını tam da ağızlara layık hale getirebilmek için emek gerekir. Köfte yapmanın püf noktaları nedir bilmek gerekir.

Ünlü şef ve et yemekleri uzmanı Özgür Şef (Özgür Özkan), köfte yaparken dikkat edilecek bu püf noktaları nedir şöyle sıralıyor.

Öncelikle etimizi iyi seçmeliyiz, o yüzden sizi iyi tanıyan kasabınıza doğru yola çıkın. Marketten değil mahalledeki kasabınızdan etinizi alın. Kasaba girdikten sonra tezgahın sol tarafında duran rulo haline getirilmiş etlerden en az bir kilo rica edin. Rulo yapılan etler döş etidir, az yağlı olanını seçin.

Döş etini kıyma makinesinden iki kere çektirin.

Bir kilo için 200 gram kadar kavram yağı isteyin ve 2 kere çektirin. Kavram yağı kesimlik hayvanlarda, karkasın kavram bölgesinde bulunan yağdır.

Evde kıymayı ve yağı birkaç dakika yoğurup dolaba kaldırın.

2 adet soğanı çok minik doğrayıp buzdolabında dinlendirin. Eğer bir gün bekletirseniz daha güzel olur. Soğanın suyunu sıkın, bize soğanın kendisi lazım. Şimdi sıra baharatları karıştırmaya geldi; bir tatlı kaşığı kimyon, bir çay kaşığı karabiber, bir tatlı kaşığı toz kırmızı biber, bir tutam kekik eğer seviyorsanız bir çay kaşığı toz kişniş ve bir çorba kaşığı galeta unu.

Yumurta kullanmayın çünkü yumurta durdukça kokusu ağırlaşır bizim köftemiz bir gün bekleyecek.

Baharatları kıymanın üzerine dökün, eğer köftemizin bir parça sert olmasını istiyorsanız bir paket kabartma tozu kullanabilirsiniz. Köfteyi 10 dakika durmadan yoğurun sonra buzdolabına koyun 15 dakika bekleyip tekrar 10 dakika daha yoğurun.

Köfteyi kesinlikle hemen pişirmeyin, bir gün bekletin daha sonra pişirin. Eğer o kadar bekleyemiyorsanız mutlaka 2 saat bekletin.

Köfteyi yaklaşık 50 gramlık toplar halinde yuvarlayın. Elinizle bastırarak her tarafını eşit kalınlığa getirin. En güzel köfte kömür ızgarasında pişendir ama evde kömür ızgarası yapamıyorsanız kavram yağının oranını biraz azaltın.

Döküm tavanız varsa ızgaraya en yakın tadı alırsınız ama köfte ne olursa olsun ağır ateşte pişmelidir.

Piştikten sonra sıcak tabakta servis edin ve fazla bekletmeyin çünkü birkaç dakika sonra köftedeki yağlar donar, görüntü matlaşır ve köfte sertleşir.

Kaynak: 

Benzer Yazılar

Yorum Yapın