• 16 Aralık, 2024

Kereviz ve Enginar

kereviz-ve-enginar

Illinois Üniversitesi uzmanları tarafından gerçekleştirilen araştırmada, kereviz ve enginar gibi sebzelerde bulunan “flavinoidlerin” kanser hücrelerini öldürebildikleri gösterildi.

Molecular Nutrition and Food Research isimli dergide yayınlanan makalede bu sebzelerde bulunan ‘apigenin’ ve ‘luteolin’ isimli flavinoidlerin agresif pankreas kanseri hücrelerini öldürdükleri tespit edildi (1).

Araştırmaya göre, en iyi neticeler kanser hücreleri apigenin ile 24 saat muamele edildikten sonra ‘gemcitabine’ isimli kanser ilacına 36 saat süreyle maruz bırakıldıklarında elde edildi.

Her iki flavinoidin kemoterapiden önce uygulanmasının daha etkili olduğu, kanser ilacı ve flavinoidlerin aynı zamanda verilmesinin istenmeyen sonuçlara yol açtığı ortaya çıktı.

Bu bulgu, antioksidan besin desteklerinin kemoterapi ile aynı gün alınmasının ilaçların tesirlerini boşa çıkarabileceği manasına geliyor.

Flavinoidler antioksidan olarak etki ederken kanser ilaçlarının hücreleri öldürmeleri bunların pro-oksidan aktiviteleri ile ilgilidir ve her ikisi aynı zamanda verilirse birbirlerinin etkilerini ortadan kaldırabilirler.

Araştırmada, apigenin’ in “glikojen sentaz kinaz-3β (GSK-3β)” isimli enzimi bloke ettiği ve bunun da pankreas kanserli hücrelerde “anti-apoptotik genlerin” üretimini azalttığı belirlendi.

Anti-apoptotik genler kendi DNA’ sı hasara uğradığı için kanserli hücrelerin kendi kendilerini öldürmelerini sağlıyor.

Araştırmada apigenin’ in gen ekspresyonunu modifiye ettiği de görüldü.

Uzmanlar “Kanda bu etkileri yaratacak seviyede kereviz veya enginar yemek mümkün olmamakla beraber ilaç veya besin destekleri ile gerekli kan seviyeleri sağlanabilir” diyorlar.

Gelelim neticeye

BİR: Pankreas kanseri olan hastaların kereviz ve enginar yiyerek iyi olabilecekleri şeklinde değerlendirmek doğru olmaz ama kanserlerin ve başka hastalıkların hem önlenmesi hem tedavisinde sebze-meyvenin ne kadar önemli olabileceği bir kere daha ispatlanmış oluyor.

İKİ: Kanser tedavisi gören hastalara yüksek dozda anti-oksidan vermek tedavinin etkisini ortadan kaldırabilir.

Bu durum daha önce DNA’ nın çift-sarmal yapısını keşfeden Watson tarafından da ifade edilmiş ve fakat bizim “çokbilmiş kanser uzmanlarımız” Nobel ödüllü bilim adamına “kıt akıllarıyla” fırça çekmeye kalkmışlardı (2, 3).

ÜÇ: Otçu-çöpçü şarlatanlar yakında kereviz-enginar haplarıyla ekranlarda arz-ı endam etmeye başlarlar.

Taze sebze-meyveyi makul miktarlarda yemeye devam edin ama kanser olmayayım diye “yüksek miktarda anti-oksidan ihtiva eden besin destekleriyle” hem sağlığınızı hem paranızı ziyan etmeyin.

Kaynak:

1. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23943362

2. http://www.ahmetrasimkucukusta.com/2013/01/11/yazilar/tip-yazilari/beslenme/turk-doktorlardan-nobel-odullu-bilim-damina-firca/

3. http://www.ahmetrasimkucukusta.com/2013/01/11/abur-cubur-ivir-zivir/watson-a-topuz-dan-agir-suclama/

4. http://ahmetrasimkucukusta.com/2013/08/17/yazilar/tip-yazilari/beslenme/kereviz-ve-enginar-kanser-hucrelerini-olduruyor/

Benzer Yazılar

Yorum Yapın