Yüksek oranda protein içeren karpuz çekirdeği bakın neye iyi geliyor? Diyetisyen Fatma Gönen; karpuzun faydalarını sıraladı, karpuz çekirdeğinin yararından bahsetti.
- 150 gram karpuz yaklaşık 45 kaloridir. 2 gram sodyum, 11 gram karbonhidrat (9 gramı şeker ve 2 gramı lif) içerir. Yağ içermez.
- 1 bardağı günlük A vitamini ihtiyacının %17’sini, C vitamini ihtiyacının %21’ini, demir ihtiyacının %2’sini ve kalsiyum ihtiyacının %1’ini karşılar.
- %90’ı sudan oluşur, vücuttan toksik maddelerin atımını hızlandıran ve detoks etkisi olan bir meyvedir.
- Bağışıklık sistemini güçlendiren C vitamini ve göz sağlığı için faydalı A vitamininden zengindir. 150 gram karpuz, günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 24.3’ünü, A vitamini gereksiniminin yüzde 11’ini karşılar.
- Zengin likopen içeriğiyle birçok kanser türüne karşı koruyucu özelliği bulunur. Kanser savaşçısı domatesten 2 kat daha fazla likopen içeririr.
- Potasyumdan zengin olması nedeniyle tansiyonu dengeleyici etkisinin yanında böbrek sağlığı için de faydalıdır. Ürik asit seviyesini düşürür, sodyum atımını hızlandırır, böbreklerde taş oluşumunu önler.
- Karpuz ve suyu kas ağrılarını azaltmak ve sporcularda egzersiz sonrası toparlanma süresini hızlandırmak için kullanılabilir. Araştırmacılar karpuzun bu özelliğinin içerdiği bir amino asit olan L-sitrulinden kaynaklandığını ileri sürmektedir.
- Karpuz su ve lif içeriği ile kabızlığı önler, sağlıklı bir sindirim sistemi için önem taşır.
- Diyabeti olan ve zayıflama diyeti yapan bireyler kan şekeri dengesini korumak adına karpuzu porsiyon kontrolüne dikkat ederek peynir, süt, yoğurt ya da kuruyemişler gibi protein kaynakları ile tüketmelidir.
- 1 porsiyonu yaklaşık (1 ince dilim karpuz) 60 kaloridir.
Peki çekirdeği de faydalı mı?
Karpuz çekirdeği; B grubu vitaminler, magnezyum, potasyum, fosfor, demir ve çinko içerir. Arjinin aminoasidinden zengindir. Kalp sağlığını olumlu etkileyen doymamış yağ asitlerini içerir. 24 karpuz çekirdeği yaklaşık 1 gram protein içerir. Mide ve sindirim problemi olmayan bireylerin karpuzu çekirdekli tüketmelerinin sağlık açısından olumlu etkileri bulunmaktadır.
Kaynak: