• 15 Nisan, 2024

Kalp Dostu Baharatlar

kalp-dostu-baharatlar

BİBERİYE

Özellikle et yemeklerini tatlandırmak için rahatlıkla kullanılabilirsiniz. Biberiye vücutta mevcut iltihabi reaksiyonların etkisini azaltarak kalp damar sağlığına katkıda bulunuyor. Aynı zamanda doğal antioksidan etkisi de genel sağlığınıza fayda sağlıyor.

SAFRAN

Safranla özellikle pilavları renklendirip, tatlandırabilirsiniz. Antioksidan özelliği olan safran damar yapısını koruyor ve vücuttaki iltihabi reaksiyonu azaltıyor. Bunların yanı sıra kolesterolü düşürücü etkisi de mevcut.

KEKİK

Et yemeklerinin vazgeçilmezi olan kekik, antioksidan ve iltihap azaltıcı etkisiyle damar sağlığının korunmasına katkıda bulunuyor. Kekiğin buna ek olarak kolesterol düşürücü etkisi de var.

KİŞNİŞ

Et yemeklerini lezzetlendirebileceğiniz kişniş oldukça faydalı bir baharat. Vücudun savunma mekanizmasını güçlendirip, hazımsızlığa iyi gelmesinin dışında kan kolesterol seviyelerini de düşürüyor ve hipertansiyon kontrolüne katkıda bulunuyor.

KİMYON

Kuru baklagillerle yapılan yemeklerin vazgeçilmezi olan kimyon vücutta iltihabi reaksiyonu azaltıyor. Ayrıca kan şekerini düşürmeye, kan basıncını düzenlemeye katkı sağlıyor ve kanı sulandırarak damar sağlığına olumlu etki yapıyor.

ZENCEFİL

Sebze yemekleri ve fırınlanmış balık yemeklerini tatlandırıyor. Vücudun direncini arttıran zencefilin antioksidan ve iltihap azaltıcı etkisi var. Zencefil damar duvarları üzerinde olumlu etki yaparak tansiyonun kontrolünü de kolaylaştırıyor.

SUMAK

Salata ve sebze yemeklerinde kullanılan sumak kan şeker seviyesinin düşmesine fayda sağlıyor. Bu sayede damarlar şekerin zararlı etkilerinden korunmuş oluyor.

NANE

Hem et, hem sebze yemeklerini tatlandıran nane antioksidan etkisiyle damarları koruyor. Kalp ritminin ve kan basıncının düzenlenmesinde faydalı oluyor. Bunların yanı sıra stres giderici ve vücuda rahatlık verici etkisi de var.

KARABİBER

Çorbaların vazgeçilmezi olan karabiberde de antioksidan ve iltihap azaltıcı etki mevcut. Karabiber ayrıca yağ hücrelerinin yıkımını arttırarak kilo vermeyi de kolaylaştırıyor.

TARÇIN

Tarçın ülkemizde daha çok tatlılarda kullanılsa da, Uzak Doğu mutfağına ilgi duyanların yemeklerde vazgeçemedikleri bir baharat. Tarçının aynı zamanda kolesterol ve kan şekerini düşürücü etkisi de var. Günlük 1 çay kaşığı tüketildiğinde kalp damar sağlığına da katkıda bulunuyor.

SARIMSAK TOZU

Önemli bir antioksidan olan kuru sarımsak soframızın vazgeçilmez baharatlarından. Sarımsak tozu yemeklere lezzet katmasının yanı sıra kan basıncının kontrolünde de yarar sağlıyor.

ZERDE

Zencefil gibi antioksidan ve iltihap azaltan etkiye sahip olan zerdeyle özellikle pilavları renklendirip, tatlandırabilirsiniz. Vücudun savunma mekanizmasını güçlendiren bu baharat damar duvarlarını koruyarak yüksek tansiyon kontrolüne de yardımcı oluyor.

LİMON TOZU

Yemeklerinizi ayrı bir tat katan limon tozu antioksidan etkisiyle damar yapısını koruyor. Limon tozunun aynı zamanda tansiyon düşürmeye katkı sağlamak gibi önemli bir etkisi de var.

Kaynak:

Benzer Yazılar

Yorum Yapın