• 14 Kasım, 2024

Glutensiz Beslenme Kilo Verdirir mi?

Son yıllarda oldukça popüler bir beslenme akımı olan glütensiz beslenme nedir? Kimler bu beslenme tarzını uygulamalı? İşte merak edilenler…

Çölyak hastaları için zorunluluk olan glütensiz beslenmeyi kimi bireyler de şişkinlik ve hazımsızlık şikayetlerinin azalması için benimseyebiliyor. Ancak unutulmaması gereken nokta, hiçbir hassasiyeti olmadan, uzun süreli glütensiz beslenmek bağırsak mikrofloranız ve bedeniniz için sağlıksız olacaktır.

ÇÖLYAK NEDİR?

Çölyak (glüten enteropatisi ) bir ince bağırsak hastalığıdır. Basit bir tanımla buğday, arpa, yulaf ve çavdar gibi tahılların içerisinde bulunan glüten isimli proteine karşı ince bağırsakta emilim bozukluğu yaşanır. Glüten; buğday, arpa ve çavdar unlarından yapılan ekmeklerde, bunun yanında makarna, bulgur, bira ve bir çok işlenmiş gıdada bulunan bir tür proteindir. Nüfusun %1’i, çölyak hastalığından dolayı glütensiz beslenmek zorundadır.

GLÜTENSİZ BESLENEREK ZAYIFLAMAK MÜMKÜN MÜ?

Evet, glütensiz beslendiğiniz zaman; ekmek, makarna, simit, bisküvi, kraker, hamur işleri gibi besinleri hayatınızdan çıkarmış oluyorsunuz. Bu besinler, zaten basit karbonhidrat içeriği yüksek besinler olduğundan dolayı kan şekerinde dengesizlik yapmasının yanında kalori içeriği de yüksek besinlerdir. Bu nedenle glütensiz beslenmeye başladığınızda doğal olarak kilo kaybetmeye de başlarsınız. Ancak pirinç, mısır gibi glütensiz besinleri porsiyon kontrolü yapmadan tüketirseniz kilo alma ihtimaliniz de mümkün.

GLÜTENSİZ BESLENME SAĞLIKLI MIDIR?

Glütensiz un, beyaz un ve tam buğday ununa göre, hamur haline getirilmesi ve kıvam alması daha zordur. Bu yüzden kıvam alması için diğer un türlerine göre daha çok şeker ve sıvı yağ eklenmesi gerekir. Ayrıca pirinç özünden yapılan glütensiz unlar kan şekerini hızla yükseltip sonrasında da düşmesine neden olur. Bu nedenle glütensiz un satın alırken etiket okuma alışkanlığının kazanılması şarttır.

PEKİ, NE YAPALIM?

Eğer glüten hassasiyetiniz varsa gastroentroloğunuz ve diyetisyeninizle görüşüp size uygun tedavi ve tıbbi beslenme programınıza düzenli bir şekilde uymanız gerekir. Şişkinlik ve hazımsızlık şikayetlerinin azalması için 2 haftalık periyotlar ile glütensiz beslenmeyi deneyebilirsiniz. Bunun yanında glütensiz ürünleri evinizde hazırlamanız kalori kısıtlamanız açısından size yardımcı olacaktır.

Kaynak: http://www.hurriyetaile.com/ebeveyn/saglik/glutensiz-beslenme-kilo-verdirir-mi_30448.html?utm_source=eposta&utm_medium=haftalikbulten-020320&utm_campaign=ana_haber?utm_source=copy-paste&utm_medium=copy-paste&utm_campaign=copy-paste-with-url

Benzer Yazılar

Yorum Yapın