İster ofisinizde ister evinizde, binanın dışına bile çıkmadan saat başı beş dakikalık kısa yürüyüşler yapmayı alışkanlık haline getirin. İnanın, bu bile sağlığınız açısından çok önemli ve kıymetli…
Aktif bir hayat sürmenin özellikle de yürümenin sağlığımızın en önemli koruyucu, güçlendirici ve garantisi olduğunu gündemde tutmaya çalışan hekimlerden biriyim. Çünkü çok iyi biliyorum ki, aktif yaşam, özellikle de ‘YÜRÜMEK’, en az sağlıklı beslenmek, güzel bir uyku çekmek, huzurlu ve keyifli bir hayat sürmek kadar önemlidir. Geçtiğimiz Temmuz’da dünyanın en önemli sağlık dergilerinden ‘Mayo Clinic Proceedings’de yayınlanan bir araştırmanın sonuçları da bu fikrimi net ve açık bir şekilde teyit ediyor. Bu nedenle konumuz bugün de ‘AKTİF HAYAT’ olacak. Sedanter, yani ‘aktivitesi az, yürümesi sınırlı, oturması, yatması bol bir yaşam tarzı’nın sağlığımızı bozabileceği eskiden beri bilinir. Zaten bu nedenle de ‘aktif yaşam’ yeni bin yılın yükselen trendidir.
ÇOK TEMBELİZ
‘Sedanter davranış’ biçimi, yani ‘hareketsiz yaşam’ özellikle şehirlerde yaşamanın bize dayattığı bir zorunluluk. Emin olunuz ki insanoğlu tarihin hiçbir döneminde bu kadar tembel olmadı, bu denli hareketsiz kalmadı. Herkes ama herkes ve tabii yaşı 40’ı geçenler, günde en az 30-45 dakikayı düzenli bir egzersize, özellikle de yürümeye ayırmayı unutmamalı. Dahası sağlıklı bir beden için günde en az 5000, optimum 7500, ideal olarak da 10 000 adım atmamız gerektiğini de ezberlemeliyiz. Yukarıdaki bahsettiğim bilimsel çalışma da zaten bu konuyla ilgili. İç hastalıkları uzmanı Dr. Jarett Berry, bu konuda şunları söylüyor: “Sadece düzenli egzersiz yetmez. Aslında bu her zaman mümkün de olmaz. Daha etkili ve doğru olanı uzun süre oturan birinin ne yapıp yapıp o esnada herhangi bir harekette bulunmasıdır. Yaptığı hareketin yürüyüş şeklinde olması ise en mükemmel sonuç verenidir.”
HAREKET BEREKETTİR
Bu ve benzeri araştırmaların sonuçları dikkate alındığında şu sonuç çıkıyor: İster ofisinizde, ister evinizde, binanın dışına bile çıkmadan saat başı beş dakikalık kısa yürüyüşler yapmayı alışkanlık haline getirin. Ve bu arada da mümkün olduğunca asansör yerine merdiven kullanın. Televizyonu kumanda cihazlarıyla değil de bizzat kendiniz yürüyerek yönetin. Fırsat buldukça masa başında bile sık sık pozisyonunuzu değiştirin. Mesela ayağa kalkın, vücudunuza germe hareketleri yapın, masanızda otururken bacaklarınıza baldır kaslarınızı kasıp gevşetecek şekilde hareketler yaptırın. Kısa bir telefon görüşmesini bile kıpırdamak için bir bahane haline getirin. Kısacası ne yapıp edin bulduğunuz her fırsatta aklınıza gelen her anda, nerede olursanız olun hareket edin.
Hareketsizlik kötü yaşlandırır
Gelin tembelliği bir kenara bırakıp, hiç olmazsa saat başı 3-5 dakikalık kısa yürüyüşler yapın. Bu yürüyüşlerin metabolizmanızı da, kan akımınızı da arttıracağını, belleğinizi, dengenizi güçlü tutacağını, kalbinize, beyninize destek olacağını ve her şeyden önce damar duvarınızı koruyacağını unutmayın. Yeni araştırmaların bize sağladığı bilgi şu: 6 saatlik bir oturma durumunun yarattığı hasarı ancak bir saatlik egzersiz pozitife çevirebilir. Ama otururken mola vererek sık sık harekete geçmek ve hiç olmazsa saat başı 5 dakika yürümek ve de ılımlı ama düzenli egzersiz yapmak sağlığı her yaşta olumlu yönde etkiliyor, ömre keyifli ve formda bir uzama sağlıyor.
Damarları temizler
İster televizyon izleyelim ister uzanarak kitap okuyalım, ister çalışırken sabit kalalım, çizgili kaslarımızı –hareket kasları- uzun süre gevşek bırakırsak, bir yandan kanın bacak damarlarımızda birikmesine ve damarların iç yüzünü döşeyen hücre tabakasının fonksiyonlarının bozulmasına, diğer taraftan kalbimizin, beynimizin ihtiyacı kadar kanı –oksijeni- kazanamamasına yol açabiliriz. Her aktivite, atacağımız her adım damarlarımızı da temizleyecektir.
DOĞAL İLAÇ
Kısacası hareketsiz yaşam, damarlarda iltihabi süreçlerin başlamasına, eklemlerdeki kronik iltihabi problemlerin hızlanmasına ve daha pek çok müzmin sağlık sorununun –mesela bellek ve denge sistemlerinin zayıflamasına, cinsel hormon üretiminin düşmesine, uyku problemlerine, yorgunluğa, hatta depresyona- sebep olabilir. Hareketsiz geçirilen bir saat bile damar iç yüzeyini döşeyen ve olağanüstü önemli fonksiyonları olan endotel tabakasının bütünlüğünü bozabilir. Saat başı yapılacak beş dakikalık kısa yürüyüşler ise bu bozuklukları önlemede yardımcı bir doğal ilaç görevi üstlenebilir.
YAZIYI OKUMAYI BİTİRDİYSENİZ LÜTFEN ŞİMDİ –HEMEN- YERİNİZDEN KALKIN VE 5 DAKİKALIK İLK Y-Ü-R-Ü-Y-Ü-Ş-Ü-N-Ü-Z-Ü BAŞLATIN!
Kaynak: