• 15 Nisan, 2024

Saraylara Layık Lezzetler

Osmanlı saraylarından günümüze kalan tatlardan Badem Ezmesi ve çikolatayla bademin birlikteliğinden doğan Badem Batırma mütevazı görünüşlü fakat tadı damağınızdan uzun süre silinmeyecek tatlı alternatifleri. Dengeli bir biçimde tükettiğimizde ve katkısız, doğal ürünleri tercih ettiğimizde çikolata ve badem tatlı ihtiyacımızı karşılayabileceğimiz en lezzetli ve sağlıklı ürünlerdendir.2

Tazemasa’da bulabileceğiniz Sarayiçin’in Badem Ezmesi ve Badem Batırma ürünleri, lezzetli bir atıştırmalık olmasının yanı sıra şık metal kutularıyla aynı zamanda özel günler ve hayatınızdaki özel insanlar için harika bir hediye seçeneği. Sarayiçin’deçÇok büyük bir kısmı kendi bahçelerinden gelen bademlerle, tamamen doğal malzemelerle, koruyucu, renk, kıvam, lezzet arttırıcı hiçbir kimyasal madde kullanılmadan üretim yapılmaktadır. Badem Ezmesi Sarayiçin’de geleneksel yöntemler ile tamamen el emeği, ustalık işi olarak üretilmeye devam edilmekte ve ustalık, ürün kalitesinde en belirleyici unsur olarak ortaya çıkmaktadır.

shutterstock_169381268 Badem Ezmesi uzun yıllar Osmanlı İmparatorluğunun başkenti olan Edirne’de Osmanlı padişahları, saray eşrafı ve şehrin ileri gelenleri için hazırlanan bir tatlıdır. Osmanlı mutfağından İspanya ve Portekiz’e, oradan tüm Avrupa’ya yayılmıştır. Edirne bölgesinde yetişen bademler iç zarları soyularak odun fırınlarında kurutulur. Kurutulmuş bademler dibekte dövülüp elenerek badem unu elde edilir. Şekerle pişirilerek elde edilen hamur saatlerce yoğrularak şekerle bademin birbirini iyice özümsemesi sağlanır. Yine el emeği ile ustalar tarafından fitiller oluşturulur ve belli büyüklüklerde kesilerek ambalajlanır.  Osmanlı mutfağının rafine lezzetlerinden biri olarak günümüze kadar gelmiş olan badem ezmesi tarihte Osmanlı Sarayı için hazırlandığı biçimiyle üretilmeye devam etmekte, Edirne’nin tarihi çarşılarında bölgenin diğer yöresel lezzetleriyle bir arada bulabilirsiniz.

Benzersiz lezzeti ve tok tutma özelliğinin yanında Badem E vitamini, çinko, demir, kalsiyum, potasyum gibi vitamin ve mineraller ve yüksek miktarda Koenzim Q10 ve Omega 3 içerir. Düzenli tüketerek kötü kolestrol oranlarınızı düşürebilir, vücudunuzu kalp damar hastalıklarından ve yaşlanmanın etkilerinden koruyabilirsiniz.

 Badem Batırma ise haşlanıp kabukları soyulmuş ve 4 – 6 saat fırınlanmış beyaz bademlerin leziz bitter çikolataya batırılıp çıkartılması ile elde edilir. Geleneksel ve modern tatların birlikteliğinden doğan bu lezzet, kavrulmuş badem ve yoğun çikolata tadının benzersiz uyumu ile öne çıkmaktadır.shutterstock_90193246

 Çikolata tartışmasız dünyanın en sevilen lezzetlerindendir. Latince adı “tanrıların besini” anlamına gelen Theobromocacao olan kakao ağacının çekirdek denen tohumlarından yapılan bir yiyecektir. Aztek ve Mayalar, yüzyıllar boyu bu lezzetin keyfini çıkarmakla kalmayıp, kakaoyu ticaretin de baş aktörü yaptılar. Kakao çekirdeği o kadar değerliydi ki, para yerine kakao kullanırlardı. Mayalarda daha çok kraliyet ailesi için uygun görülen bu içeceği sıradan insanlar ancak çok özel durumlarda içebiliyordu. İspanyol kâşifler Kristof Kolomb ve Hernán Cortés’in, 16. yüzyılda Orta Amerika’ya yaptıkları gezide Aztek kralı Moctezuma bu çikolatalı içeceği kaşiflere sunmuş. Efsaneye göre, Aztek kralı Moctezuma günde 50 fincan çikolata içiyordu. Kaşifler bu içeceği vatanlarına götürmüştür. Aztekler, içine biber ve başka baharatlar katarak soğuk olarak içiyorlardı. İspanyollar ise aynı içkiyi şekerli olarak içmeye başladılar. Çikolata, Avrupa’ya adım attıktan sonra orada da uzun süre seçkin kesime yönelik bir lezzet olarak kaldı. Sanayi devrimiyle beraber katı çikolata üretilmeye başladı ve çikolata her kesimden insanın ulaşabileceği bir ürüne dönüştü.

Küçük bir parçasında bile yüksek miktarda kalori barındıran Çikolata önemli bir enerji kaynağıdır. Ağır fiziksel veya zihinsel güç kayıplarında vücudun kaybettiği enerjisi çabucak geri kazanmasını sağlar. Lezzetiyle aktif hayat tarzı sürenlerin en sevdiği besinler arasında yr alır. Kakao ve bitter çikolata doğal haliyle kolestrol içermez, çok az doğal şeker içerir. Güçlü beyin fonksiyonu için önemli olan magnezyum, hücre gelişimi, doku onarımı ve besinlerin emilimini artırmak için gereken bakır, demir, manganez ve çinko da içerir. İçeriğindeki çözünmez diyet lifleri, sindirime faydalıdır. Tüm bu fiziksel faydalarının yanında kendimizi iyi hissetmemizi ve sakin bir ruh halinde olmamızı da sağlar.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın