İtalyanlar tüm dünyaca sevilerek tüketilen yemekleriyle haklı olarak gurur duyar. Yemek İtalyan kültürünün ve geleneğinin en önemli noktalarındandır.Lezzetinin yanı sıra tariflerin kolaylığı, hafif, sağlıklı ve sindirimi yormaması bu kadar sevilmesinin başlıca nedenleridir. İtalyan mutfağının kökeni M.Ö. 4. yüzyıla kadar uzanır, Antik Yunan ve Roma, Etrüsk, Bizans, Arap ve Yahudi mutfaklarının etkileri görülür. Amerika’nın keşfedilmesiyle beraber domates, patates, mısır gibi yiyecekler italyan sofralarına girmiş ve büyük değişimler yaşanmıştır . Topumsal ve siyasal değişimlerle beraber şekillenen İtalyan mutfağının en önemli özelliği yöresel oluşudur, farklı şehir ve yörelerin kendi malzemelerinin ve geleneksel yemeklerinin ön planda olduğu halen görülebilir.
İtalyan yemeklerinin tadı aile ve dostlarla kalabalık sofralarda paylaşılan yemeklerle çıkar. Farklı yemeklerin art arda yendiği İtalyan ziyafetleri aceleye gelmez, uzun sohbetlerin eşliğinde saatlerce masada oturulur. Öğünler doymak için görev gibi hızlıca yenen yemeklerden ziyade birlikte zaman geçirmek üzerine kuruludur.
İtalyan mutfağı Akdeniz’e özgü beslenme tarzının güzel bir örneğidir. Domates, sarımsak, zeytin yağı gibi basit ve doğal malzemelerle dünyanın en sağlıklı beslenme biçimlerinden biridir. Akdeniz diyetinin kilo vermede, kan şekeri seviyelerinin kontrolünde ve depresyon riskinin azaltılmasında yardımcı etkileri olduğu araştırmalarda ortaya çıkmıştır. Peki İtalyan mutfağının ana malzemeleri nelerdir?
Başta domates, patlıcan, enginar ve koyu yeşil yapraklılar olmak üzere sebzeler, meyveler, zeytin yağı, sarımsak, balık ve diğer deniz ürünleri, soslar, peynirler, kuruyemişler, kuru baklagiller, fesleğen gibi taze otlar, tam tahıllı hamur işleri, kahve özellikle espresso ve şarap İtalyan yemeklerinde öne çıkan gıdalardır. Kuru veya taze, en sevilen İtalyan yemeği makarnadır, oslarla ve makarnanın kendi malzemesiyle yüzlerce farklı şekilde hazırlanabilir. Pizza, risotto ve dondurma da oldukça popülerdir.
Geleneksel İtalyan öğünleri genellikle 3 veya 4 tabaktan oluşur. Bu geleneksel ve uzun süren yemekler günümüzde sadece düğün, noel gibi özel günlerde yenir. Gündelik sofralarda yemekler genellikle bir veya iki tabak yemek, meze ve kahve ile sınırlıdır.
Kahvaltı kahve, tereyağı, reçel ve ekmekle geçen basit bir öğündür. Biscotti adı verilen sert kurabiyeler de tüketilir. Espresso, caffé macchiato, capuccino, caffelatte, latte machiato ve café corretto en sevilen kahve çeşitlerindendir. Kahvaltıda genellikle sütlü kahveler tercih edilir.
Öğle yemekleri İtayan mutfağının en önemli ve en doyurucu öğünüdür. Günümüzde iş hayatıyla beraber öğle yemeğine ayrılabilen zaman azaldıkça bu hayat tarzı da değişmektedir. Başlangıç olarak aperitif ve meze tarzında zeytin, dip soslar, küçük sandviçler veya bruschetta gibi yemekler sunulur. İlk tabak genellikle risotto, ravioli, çorba veya makarna gibi daha doyurucu bir yemektir. İkinci tabak ise genellikle yanında sebze veya salata ile sunulan et veya balık yemeğidir. Kahve, tatlı veya taze meyveler ile sonlandırılır.
Merenda adı verilen özellikle çocukların yediği öğleden sonra atıştırmasında canınız ne çekerse yenebilir, meyve, yoğurt, dondurma, kuruyemiş, brioche, kurabiye, bisküvi, kek, mus gibi.
Akşam yemeği ise öğle yemeğine benzer, ama genellikle akşamları daha hafif yemekler tercih edilir, salata, çorba, risotto veya öğle yemeğinden arta kalanlar gibi. Dışarda pizza yemek de oldukça popülerdir.
İtalyan hamur işleri ve Tiramisu gibi tatlıları bir bardak cappuccino veya espresso ile sunarak gerçek bir İtalyan gibi yemeğinizi bitirebilirsiniz. İtalyan mutfağında meyveli şekerlemeler, macunlar ve kurabiyeler sevilerek tüketilir. Çikolatalar ve kakaolu fındık ezmesi de popülerdir. Bademli drajeler düğünlerde konfeti gibi kullanılır.