• 15 Temmuz, 2024

Yaz Aylarında Kolay Kilo Verin!

Yaz ayları artan sıcaklık ve besin çeşitlerinin değişmesi porsiyon kontrolünüzü ve seçimlerinizi değiştirebilir. Sağlıklı ve yeterli kendi yaşamınıza uygun diyet programı ile kilo vermeniz gerektiğini unutmayın. Her mevsim kolay kilo vermek için doğru zaman, uygun diyetisyen ve besin değişimlerini uygulayacağınız davranışları kazanmalısınız.

Meyve porsiyonlarına dikkat edin!

Yaz meyveleri porsiyon kontrolünüzü sağlamanızı zorlaştırır. Karpuz ve kavunu sıklıkla tercih ediyorsanız karpuzun 10 cm ( 2 parmak kalınlığında) 2 üçgen diliminin 1 porsiyon meyve ve 1 adet kavunun ( 2-3 kg olan) 1/8 adedinin 1 porsiyon meyve porsiyonu yerine geçtiğini bilmelisiniz. Meyve tercihinizi yaparken posa oranı yüksek ve glisemik indeksi düşük şeftali,kiraz,erik,kayısı,çilek,armut,elma,ananas gibi meyveler ilk seçiminiz olmalıdır.

Sosyal ortamlara aç katılmayın!

Nasıl olsa fazla yer porsiyon ölçülerini artırırım diye davet, etkinlik ve sosyal ortamlara aç katılayın ara öğünü sosyal etkinlikten en az 1 saat önce yapın. Porsiyon ölçülerini artırmamak için önce salata, tahıllı mini sandviç veya sebze mezeleri ile yemek seçimi yapın. Yaz aylarında kolay ve dengeli kilo verebilmeniz için her ortamda hangi besini seçmeniz ve porsiyon ölçülerini nasıl ayarlamanız gerektiği ile ilgili besin değişimlerini öğrenmelisiniz.

İçecek çeşitleri önemli

İçecek tercih etmeden yaz aylarında sağlıklı ve dengeli kilo vermeniz mümkün değildir. İçecek seçimlerinde sizi mutlu eden ancak yaz aylarında fazla kalori içermeyen maden suyu, ayran, şekersiz limonata ve taze meyve suyu gibi içecekler ilk tercihiniz olmalıdır. Her gün en az 2 fincan bitki çayı ve kremasız az yağlı sütlü kahve çeşitleri de yaz aylarında sağlıklı içecek tercihleridir.

Egzersiz sürenizi arttırın!

Egzersiz yapmadan vereceğiniz kilo kaybını belirli bir süre devam ettirebilirsiniz. Yaşam kalitenizi artırarak sağlıklı bir vücut ağırlığı kazanmak istiyorsanız sıkılmadan ama düzenli uygulayacağınız bir egzersiz programı uygulamalısınız. Uygulayacağınız egzersizin size kolay kilo verdirebilmesi için haftada en az 3 gün 1 saat olması gerektiğini unutmamalısınız.

Su içmeyi unutmayın!

Her zaman su içmeniz önemlidir. Yeteri su içmeniz sindirim/hazımsızlık sorunlarınızı azaltır, tokluk hissinizi artırır ve dengeli bir kilo kaybı sağlar. Her gün en az 8 bardak su içmeniz dolaşımınızı hızlandırarak fazla ödem oluşumunu azaltır. İçtiğiniz suyun yeterli miktarda olup olmadığını her kilogram başına ( kilonuz ×30 cc ) olarak hesaplayabilirsiniz. Suyun tadı nedeni ile içemiyorsanız taze meyve, baharat çeşitleri veya limon dilimi ekleyip su ile içmeyi denemelisiniz.

( Ör. Kilonuz 55 ise ; 55 kg ×30 cc =1650 cc günlük en az 1,5 litre su içmelisiniz )

Benzer Yazılar

Yorum Yapın