Her şeyi yapıyorsunuz ancak istediğiniz gibi kilo veremiyor musunuz? Diyet yapıyorum ama sonuç alamıyorum mu diyorsunuz? O halde bir yerlerde bir şeyleri yanlış yapıyorsunuz demektir. Kurban Bayramı ve yaz tatillerinin ardından alınan kilolar ve efsane diyet yanlışlarını Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Fatma Gönen değerlendirdi.
1- Hormonlarınız sizi desteklemiyor olabilir. Mutlaka tiroit hormonu ve insülin değerlerinizi kontrol ettirin. Tiroit hormonu yetersizliğinde kilo vermeniz zorlaşır. İnsülin salınımındaki bozukluklar ise kan şekeri üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır.
2- Vitamin ve mineral eksiklikleriniz sizi olumsuz etkiliyor olabilir. Diyete başlamadan önce mutlaka demir, D vitamini, B12, çinko, selenyum düzeylerini kontrol ettirin.
3- Harcadığınızdan daha fazla kalori alıyor olabilirsiniz. Çok hareket ediyorum çok spor yapıyorum düşüncesiyle acıkıp fazla yemek yiyorsunuzdur.
4- Gereksinmenizden fazla karbonhidrat ya da protein ya da yağ tüketiyorsunuzdur.
5- Yeterli su tüketmiyor olabilirsiniz. Hem sağlıklı kilo kaybı hem de birçok olumlu sağlık etkisinden dolayı günlük 2,5-3 litre su tüketmelisiniz.
6- Yeterince uyumuyor olabilirsiniz. Araştırmalar az uyuyan bireylerin daha fazla yemek yediğini gösteriyor.
7- Egzersiz planınızı doğru uygulamıyor olabilirsiniz.
8- Sizin yaptığınız kalori tahminleri doğru olmayabilir. Diyetin bir matematiği vardır ve matematik bozulduğunda diyetiniz de bozuluyor demektir. O yüzden diyet programınızda kendi kendinize değişikler yapmak yerine diyetisyeninize danışın.
9- Kahvaltıyı atlayım daha az kalori almış olurum diyenlerden olabilirsiniz. Yapılan araştırmalar kahvaltı yapmayan bireylerin daha zor kilo verdiğini gösteriyor.
10- Öğünleri atlayıp nasılsa bir şey yemedim düşüncesiyle sadece 1-2 öğünde çok fazla yemek yiyenlerden olabilirsiniz.
11- Diyetteki serbest günleriniz size pahalıya mal olabilir. Diyetteki serbest ya da ödül günlerinde kontrol yine sizde olmalı.
12- Kronik stresle mücadele ediyor olabilirsiniz. Stres vücutta kortizol hormonu salınımını o da yağ depolanmasını uyarıyor. Stresinizi kontrol altına alacak alışkanlıklar edinmelisiniz.
13-Yeterince kalsiyum almıyor olabilirsiniz. Yapılan araştırmalar yeterli kalsiyum alımının yağ yakımını desteklediğini gösteriyor.
14- Bütün gün yeterince beslenmeyip akşam kontrolsüzce yemek yiyor olabilirsiniz.
15- Duygusal yeme atakları geçiriyor ve bu ataklar sırasında ne yediğinizi fark etmiyor olabilirsiniz.
Sizin masum olarak nitelendirdiğiniz kaçamaklar aslında hiç masum olmayabilir. Fazladan yediğiniz bir küçük kurabiye 100 kalori demek aslında.
Unutmayın diyet yapmak sabır ve azim gerektiren bir süreç. Bu süreçte elbette hatalarımız olacaktır ancak onları fark edip çözümler bulmaktır önemli olan. Siz de yanlışınızı bulun ve yolunuza öyle devam edin. En önemlisi kendinize inanın ve asla vazgeçmeyin.
Kaynak: