Meyve yemek için nar ayıklamak kimi zaman zor gelse de, kendine özgü enfes tadını, göz alıcı rengini ve faydalarını düşününce bu zahmete değeceğine karar veriyorsunuz. Meyveler arasında pek benzeri yoktur, besleyicidir ve tam anlamıyla bir antioksidan deposudur.
Anavatanı İran olan Nar, bilinen en eski meyvelerden biridir, farklı kültürlere ve dinlere ait eski yazılarda ve çizimlerde sıkça görülür. Cennet Meyvesi olarak da anılan narın, ilk zamanlar faydalarından çok cennetin yiyeceği olarak kabul edildiği ve kutsal sayıldığı görülmüştür. Mitolojide yaşamın, doğurganlığın ve bereketin simgesidir. Pek çok kültürde kutsal sayılmış, Sağlığın, doğurganlığın, ölümsüzlüğün, bereketin, teklik içinde çokluğun simgesi olmuştur. Nar ağacı ve meyveleri çeşitli ilaçların yapımında kullanılmıştır, Yunan, Yahudi, Budist, İslam ve Hristiyan kaynaklarında çeşitli hastalıkları iyileştirmek için kullanıldığı anlatılır. Kraliyet ve sağlık armalarında da sıkça kullanılmıştır.
Peki narın sağlığımıza yararları nelerdir?
100 gr nar 83 kaloridir, aynı miktarda elmadan biraz daha fazla kalorilidir, kalorinin büyük bir miktarı çekirdeklerinden gelir. Çekirdekleri doymamış yağlar, şeker ve karbonhidrat içerdiği için bu kadar kalorilidir, ama aynı zamanda lif ve protein içerdiğinden tüketilmesi tavsiye edilir. Çünkü içerdiği lifler sayesinde sindirimi destekler, içeriğinde az da olsa yağ vardır ama kolestrol içermez.
Astım, boğaz ağrısı, öksürük gibi sağlık sorunlarını atlatmaya yardımcı olacak C vitamini açısından çok zengindir, 100 ml nar suyu, yetişkin bir insanın günlük C vitamini gereksiniminin yaklaşık %16’sını karşılar. Yüksek miktarda K vitamini içerir. B5 vitamini ile vücudumuzun protein, karbonhidrat ve yağları en iyi şekilde kullanmasını sağlar. B1, B2 vitaminleri ile potasyum, demir, fosfor, magnezyum, manganez, kalsiyum, ve çinko minerallerini içerir. Bol miktarda demir içerdiğinden kansızlık sorunu olanlara faydalıdır. İçeriğindeki K vitamini ve manganez kemik oluşumuna yardımcıdır, potasyum ise hücre fonksiyonlarını düzenler ve sıvı seviyelerini dengeler.
Kalp hastalıkları ve kansere karşı koruyucu güçlü antioksidanlar içerir. Antioksidan etkileri en fazla olan meyvelerden biridir, Polifenol, tanen ve antosiyanin gibi antioksidanlar içerir. Bir bardak nar suyu, yeşil çay, kırmızı şarap, yabanmersini gibi bilinen en güçlü antioksidanlardan daha etkilidir. Punicalagin adı verilen ve sadece narda bulunan maddenin kalp ve kan damarları sağlığına ve felce karşı etkili olduğu araştırmalarda görülmüştür. Nar suyu kanı inceltici etkiye sahiptir, damar sertliği riskini azaltabilir. Kötü kolestrolün azalmasına ve iyi kolestrolün artmasına yardımcı olur. Kolestrolü düşürmesinin yanı sıra tansiyonu da düşürür. Kansere karşı koruyucu etkileri olabilen maddeler içerir. İçeriğindeki antioksidanlar serbest radikallerin etkilerini azaltıp vücuttan atılmalarına yardımcıdır. Nar suyu özellikle çocuklarda iştah da açar.
Mide ağrılarına, menapoza bağlı sıcak basmalarına, hemoroide, göz nezlesi, osteoartrit gibi hastalıklara karşı etkilidir, nezleyi kovar, kalp hastalıkları riskini azaltır. Hücreleri yeniden oluşturur. Deri katmanlarını koruyarak deri hücrelerinin yeniden oluşumunu hızlandırır. Dokuların tamir edilmesinde, yaraların iyileşmesinde yardımcıdır ve kan dolaşımını hızlandırarak iyileşme sağlar.
Cilt bakım ürünleri içerisinde sıkça yer alan Nar, nemlendirici etkilere sahiptir. Güneş ışınlarının neden olduğu serbest radikallerin zararlarına karşı cildi korur. Yaşlanmaya bağlı cilt lekeleri, ve güneşe bağlı kırışıklıklar ve derin çizgilerin oluşumunu yavaşlatır. Cildi yumuşatır, elastin ve kolajen oluşumunu arttırarak cildinizin daha sıkı, pürüzsüz ve genç görünmesini sağlar.
Anti bakteriyel özellikleri olan enzimlerin salgılanmasını sağlar, böylece hemoroid, mide bulantısı, dizanteri, bağırsak paraziti ve ishale karşı savaşır. Kabızlık sıkıntısı çekenler için de etkilidir. Enerji verir ve vücudu temizler. Erkeklerde ve kadınlarda testosterone seviyelerini yükseltir, doğal bir afrodizyak etkisi vardır. Düzenli olarak nar tüketenlerde stres hormonu seviyelerinin daha düşük olduğu gözlemlenmiştir. Bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara karşı daha dirençli olmamızı sağlar. Prostat, meme ve cilt kanserlerine karşı koruyucu etkileri de olabileceği düşünülüyor.
Meyvesini taze olarak tüketmenin ve güllaç ve aşure gibi sevilen tatlıları süslemenin yanı sıra, nar ile başka neler yapabiliriz? Nar ekşisi veya taze nar taneleri salatalarda kullanılabilir, pilavları, et ve sebze yemeklerini renklendirebilir. Nar suyunu içecek olarak tüketebilir, çorbalarda, jölelerde, soslarda veya kekleri tatlandırmak için kullanabilirsiniz.
Eylül ve Ocak ayları arasında taze nar her yerde bulunabilir. Serin ve karanlık bir yerde 5-8 derece arası veya biraz daha yüksek sıcaklıklarda saklanmalıdır.
Ekranların en yaratıcı yemek programlarından Mucize Lezzetler’i hazırlayıp sunan Refika Birgül’ün 24 farklı tarifini içeren “Narlı Tarifler” kitabı ve yanında Tazemasa’nın hediyesi 5 kg. narı hemen sipariş ederek bu benzersiz meyveyle sofralarınızı şenlendirebilirsiniz:
http://www.tazemasa.com/Narli-Tarifler-Kitabi-ve-5-kg-Nar,PR-869.html