Çileğin artık son demleri, mevsiminde bol bol tükettik, hatta turtalar, pastalar yaptık. Şimdi ise reçel zamanı. Çilek mevsimi bittikten sonra uzun bir süre evimizde çilek lezzetini devam ettirmek istiyorsak eğer yapmamız gereken şey bence; çilek reçeli 🙂
Reçel yapmak çok basit, malzemeleri ise çok az. Yalnız epeyce püf noktası var. O yüzden altta da göreceğiniz gibi epeyce püf noktası yazdım. Eğer püf noktalarına dikkat ederseniz, kolaylıkla reçel yapabilirsiniz.
Benim gözlemim; en zorunun “ilk kez” reçel yapmak olduğu… İkinci ve daha sonrakilerde başarmama riskiniz neredeyse sıfır, o yüzden ilk yaptığınızda kıvam olarak istediğiniz gibi olmaz ise sakın moralinizi bozmayın, bir dahaki sefere birkaç dakika daha fazla ya da daha az kaynatırsınız olur biter.
Malzemeler:
- 500 Gr. Çilek
- 500 Gr. Toz Şeker
- 1 Adet Limon’un Suyu
Yapılışı:
- Çilekleri yıkayıp, saplarını temizleyin.
- Çilekler çok iri ise dörde, orta boy ise ikiye bölün.
- Çileklerin üzerine toz şekeri ekleyin ve tencerenin kapağını kapatarak bir gece bekletin.
- Ertesi gün, erimiş şeker ve çilekleri -su eklemeden- ocağa koyun ve orta ateşte arada sırada karıştırarak pişirmeye başlayın.
- Kaynamaya başlayınca ateşi kısın ve mümkün olduğunca karıştırmadan pişirmeye devam edin. Bu sırada reçelin üzerinde köpükler oluşmaya başlayacak, bu köpükleri sürekli alın.
Püf Noktalar:
- Ateşi kıstıktan 10-15 dk. sonra reçel hafif koyulaşmaya başlayacak, bu kıvamı; karıştırırken kaşıktan akmasına göre anlayabilirsiniz, kaşıktan su gibi akıyorsa daha kaynamaya ihtiyacı var demektir.
- Reçelin kıvamı koyulaşmaya başlayınca (bu da ateşi kıstıktan yaklaşık 20 dk. sonra olacak) limon suyunu ekleyin ve 3-4 dk. daha kaynatın.
- Reçelden bir tatlı kaşığı kadar alın ve soğuk bir çay tabağına koyun, parmağınızla ortasından çizik yapın, reçel yavaş yavaş birleşiyorsa olmuş demektir. -Reçeli koymadan önce tabağı boş olarak bir süre buzdolabında bekletip, iyice soğumasını sağlayın-
Notlar:
- Reçelin malzemelerini aynı oranda arttırabilirsiniz ancak limon suyunu aynı oranda arttırmayın. Örneğin; 2 kilo çilek ve şekerden yapacaksanız, 2 adet limon suyu eklemeniz yeterli.
- Limon suyu yerine limon tuzu da kullanabilirsiniz. O zaman yarım kilo çilek için; 1 çay kaşığı, 2 kilo çilek için 2 çay kaşığı limon tuzu kullanmanız yeterli. Limon tuzu da limon suyu gibi inmesine yakın ekleniyor.
- Limon tuzu ile yaparsanız limon sulu reçele göre daha fazla dayanıyor.
- Ayrıca, reçel ne kadar koyu kıvamlı olursa o kadar uzun süre dayanıyor.
- Reçeli ne kadar uzun süre kaynatırsanız o kadar koyu kıvamlı oluyor, biz koyu kıvamlı sevdiğimiz için; -ateşi kıstıktan sonra- toplam 25 dk. kaynattık.
- Reçel biraz ılındıktan sonra kavanoza alın ve iyice soğumadan sakın ağzını kapatmayın, küflenme yapabilir.
- Reçeli kavanoza aldığınızda üzerinde köpük varsa mutlaka alın, reçelin şekerlenmesine neden olur.
- Çilek olarak koyu renkli, tatlı ve kokulu olanları tercih edin.