• 14 Ocak, 2025

Avokado Ağacım

Küçücük evimde beslediğim bir kedi bir köpeğe rağmen eve başka hayvanlar almak istemem; köpek dahil tüm ev halkı tarafından reddedilince aklıma parlak bir fikir geldi! Farklı bir hayvan beslemek yerine, avokado ağacı hayli akıllıca bir fikir diye düşündüm! Hem çok lezzetli hem de oldukça sağlıklı olan bu meyveyi evde nasıl yetiştirebileceğime dair küçük bir araştırma yaptım. Avokadoyu yetiştirebilmek için sabırlı olmak gerekse de, herkesin yapabileceği oldukça kolay bir işlem! Ancak önceden söylemeliyim ki, avokado ağacınızın meyve vermesi, aşılanma olmadan 4-6 yıl arası süren ve ev şartlarında zor olan bir süreç. Dolayısı ile, meyve vermesi için değil, dekoratif amaçlı yetiştirmeniz gereken bir bitki 🙂

Öncelikle avokado tohumu Türkiye’de maalesef ayrıca satılmıyor. Tohum kısmı için ihtiyaç duyacağınız kaliteli meyveyi Tazemasa.com‘dan temin edebilirsiniz.

1. Adım

Avokadomuz elimize ulaştuktan sonra meyveyi ikiye böler gibi kesiyor fakat çok da derin kesmiyoruz. Ardından meyveyi ikiye ayırarak çekirdeğini çıkartıyoruz! Çekirdeğini bitkimiz için kullanacağız fakat meyvenin geri kalanını nasıl yiyeceğiniz tamamen size kalmış 🙂 İsterseniz tropik bir avokado salatası yapabilir isterseniz cipsin yanında yemek üzere guacamole tariflerine göz atabilirsiniz!

avokado tarifleri

2. Adım

Avokado Ağacı2. Adımda bir kaç tane kürdanı avokado çekirdeğimizin etrafına batırmamız gerekiyor. Kürdanları çekirdeğin sivri tarafına yakın batırırsak sonuç alma ihtiamlimiz artıyor. Ardından bir bardak veya kavanozun içini su ile doldurup çekirdeği üst kısmı kuru yerde kalacak şekilde bir bardağın veya kavanozun içersine yerleştiriyoruz. Oda sıcaklığında direkt güneş almayan bir yerde beklemeye başlıyoruz.

Beklerken bardağı sürekli doldu tutmamız ve haftada 1 suyunu değiştirmemiz öneriliyor. Önerilen bir diğer şey ağacımıza bir isim takmamız ve onunla konuşmamız 🙂 Gülmeyin, bitkilerin ilgi gösterildiğinde daha hızlı ve sağlıklı büyüdüklerine dair yapılan bir çok araştırma var. Çok yaratıcı olmasa da ben ağacımın adını “Avukat Bey” takacağım!

25-30 gün sonra Avokado çekirdeğimizin kökünün çıkmasını beklemeliyiz. Köklenme henüz başlamamışsa çekirdeğin aşağısını bir patates soyacağı yardımı ile inceltebiliriz. Çimlenme ve köklenme 2 ayı bile bulabilirmiş. Bu durumda sabırla beklememiz gerekiyor.
Avokado Ağacı

Tepesinden yapraklar çıkmaya başlayıp, ağacınızın uzunluğu 15cm’yi bulduğunda üst 2
yaprağını kesmeniz gerekiyor. Ellerinizde büyüttüğünüz bu ağacın yapraklarını kesmek biraz acı verecek olsa da, unutmayın; uzun vaadede iyiyliği için yapıyorsunuz bunu!

3. Adım

Başka bir deyişle, son adım! Ağacınız 22-23 cm’e yaklaştığında kavanozundan çıkartıp, uygun boyutta bir saksıya ekiyoruz. Toprağın kaliteli olması çok önemli. Ayrıca ektiğimiz çekirdeğin bir kısmının toprağın dışarsında kalmasına dikkat etmemiz gerekiyor. Ağacımızın güneş alması önemli ancak direkt olarak gün ışığına maruz kalmamasına özen gösterilmesini öneriyorlar! Birkaç günde bir sulamak ve toprağının sürekli nemli olduğuna özen göstermek gerekiyor.

Avokado Ağacı

Ve ağacınız hazır! Ellerinizde büyüttüğünüz, hep sevgiyle baktığınız bu ağacı bir sevdiğinize armağan edebilir, her avokado yediğinizde yenilerini yapabilirsiniz 🙂

Eğer bu işi şimdi değil de daha sonra yapmak istiyorsanız, sizin için bulduğum tüm süreci adım adım anlatan görseli basıp saklayabilir, ağacı yetiştirmeye karar verdiğinizde kullanabilirsiniz.Adım adım avokado ağacı

 

Benzer Yazılar

Yorum Yapın