• 15 Nisan, 2024

Yılbaşı Sofraları

Yılbaşı kutlamaları için geri sayım başladı. Yeni yıla nasıl girerseniz öyle geçer derler, harika bir yıl geçirmek için pırıl pırıl karşılama yapmak gerekir. Eğer yeni yılı kimlerle ve nerede karşılayacağız sorusuna cevabınız evinizin sıcaklığında sevdiklerinizle beraber bir gece geçirmekse yeni sorular da beraberinde gelir. Yılbaşı menünüzde neler olacak, evin ve yemek masanızın dekorasyonu nasıl olacak, misafirlerinizle keyifli bir akşam geçirmek için hangi aktiviteler yapılacak gibi.

canstockphoto16709806 Öncelikle kimleri davet edeceğinize karar verin. Yılbaşı davetlerini son dakikaya bırakmayın, çünkü yılın bu günü için herkes bir çok davet alır. Gelenlerin ne yemeyi, neler yapmayı sevdiğine göre partiniz şekillenecektir. Parti ne zaman başlayacak? Akşam yemeği mi yenecek yoksa sadece atıştırmalıklar mı hazırlanacak? Misafirlerinizin sevmediği veya alerjisi olduğu yiyecekler var mı? Tüm gece evde mi olacaksınız yoksa yılbaşı yemeğinden sonra yeni yıla dışarda mı gireceksiniz? Masa oyunları mı oynanacak yoksa film mi seyredilecek? Gelenler sizde mi kalacak? Misafirleriniz arasında çocuklar da var mı gibi soruların cevapları menünüzü ve aktivitelerinizi doğru şekilde planlamaya yardımcı olacaktır.

Partinizin temasını seçin. Işıl ışıl mı yoksa doğal malzemelerle hazırlanmış bir ortam mı olacak? Buna göre yemeklerin sunumunu ve çeşitlerini ayarlayabilirsiniz. Nostaljik görünümler genelde herkesin hoşuna gider.

Menüde neler olacağına karar vermelisiniz, yemek ve temizlik için ne kadar vaktiniz olduğunu düşünerek seçeneklerinizi daraltın. Menünüze göre alışverişlerinizi önceden tamamlayıp yemeklerinizi son dakikaya bırakmadan hazırlamaya başlayabilirsiniz. Daha önce denemediğiniz, hazırlaması zor yemekler yerine, misafirlerinizin seveceği, sizin de yapımına aşina olduğunuz veya kısa sürede hazırlanabilen tarifleri tercih etmenizi öneririz.

Hindi ve kestaneli pilav geleneksel yılbaşı sofralarının en sevilen yemeklerindendir. Eğer hazırlamaya vaktiniz yoksa tavuk veya balık yemeklerini de tercih edebilirsiniz. Yemeklerin hepsini kendiniz hazırlamaya vaktiniz yoksa misafirlerinizden birer çeşit yemek getirmelerini isteyebilirsiniz. Çok çeşitte küçük porsiyonlarda yemekler sunarak bir anda yemeğin bitirilmesi yerine masada uzun zaman geçirilmesi sağlanabilir. Bu aynı zamanda çok yemek sonucu oluşabilecek mide rahatsızlıklarını engeller ve herkese hitap edecek farklı bir yiyeceğiniz olur. Tatlı, tuzlu, ekşi ve baharatlı gibi farklı tatlara yer verin, yemeği sofraya getirdiğinizde mutluluk yaratacak ama hazırlarken sizi çok da yormayacak alternatifler seçin.

Sıradan bir yemek davetinden farklı olarak uzun bir gece olacağı için atıştırmalıklar en iyi seçeneklerden biri çünkü tüm gece tüketilmeye devam edilebilir. Evin çeşitli yerlerine yerleştireceğiniz atıştırmalıklar sayesinde herkesin tek bir masadan almak için tek bir alana yoğunlaşmasını engelleyebilirsiniz. Lavaşları küçük üçgenler halinde keserek az miktarda zeytinyağı ve baharatla harmanlayıp fırında pişirip ev yapımı cipsler hazırlayabilirsiniz. Kızartmalar yerine dilimlenmiş çiğ sebzeler humus veya yoğurtlu dip soslarla servis edilebilir. Minik börekler, sandviçler ve krakerler de bu soslarla tüketilebilir. Zeytin, kuru meyve ve kuruyemişlerle renklendirilmiş bir peynir tabağı hazırlanabilir.

Şekilli kurabiyeler veya minik kekler hazırlayabilirsiniz. Ama sütlü tatlılar, çikolata ve dondurma, hamur işleri veya şerbetli tatlılar yerine daha sağlıklı tercihlerdir. Taze meyveler de masanıza renk katmanın yanında sağlığına dikkat edenler için birebir.

Şahane yemekleri hiç süslenmemiş bir sofrada sunmak hayal kırıklığı yaratabilir.  Uzun uzun yenecek bir yemek ve keyifli sohbetler için sofranızın sizi orada tutacak bir rahatlığı ve çekiciliği olmalıdır. İçilecek içeceklere göre hangi bardakları kullanacağınızı, sunacağınız yemekler için hangi servis malzemelerinin gerektiğini ve hangi tabaklarda sunacağınızı önceden düşünün, bunlara göre masa düzeninizi oluşturabilirsiniz. Karabiber, tuz diğer baharatları, sosları ve mezeleri masada herkesin ulaşabileceği şekilde yerleştirin, gerekirse birkaç tane farklı set hazırlayın.

Masada dekorasyonu çok abartmanıza gerek yok, hareket kolaylığı sağlaması açısından basit tutun. Masayı siyah ve gümüş rengi aksesuarlarla süsleyebilirsiniz. Hem beyaz yemek setleriyle kolayca uyum sağlayacak, hem de eski zamanlara dair bir hava yaratacaktır. Masaya eski görünümlü dekoratif bir saat yerleştirebilirsiniz, kutladığınız güne uygun olarak, yeni yıla ne kadar zaman kaldığını da gösterecektir.  Farklı yüksekliklerdeki tabak ve kaseler ile hem misafirlerin yiyeceklere ulaşması, hem masaya yerleştirmeniz daha kolay olur hem de daha görkemli bir görüntü yaratır. Konfetiler, çiçekler veya yılbaşını anımsatan minik dekoratif ürünler de kullanabilirsiniz. İçeçek şişelerini parlak veya masanıza uygun renkte kumaşlarla veya kurdelelerle süsleyebilirsiniz. Yemekleri almakta zorlanacak kadar çok veya yemeklerin içine giren veya birbirinizin yüzünü görmenizi engelleyecek kadar abartılı süslemeler yerleştirmeyin.

canstockphoto11739387 Süslemelerden çok birlikte geçireceğiniz vakit önemli olsa da evi de biraz dekore etmek şart. Kırmızı veya altın gümüş renkleriyle ışıltılı bir ortam yaratabilir veya ahşap aksesuarlar, kozalaklar ve yapraklarla daha doğal bir dekorasyon yaratabilirsiniz. Aynalı aksesuarlar ışığı dağıtarak masalsı bir atmosfer oluşturur, örneğin mumların altına küçük aynalar veya aynalı bir tepsi yerleştirilebilir. Sadece süslenmiş bir çam ağacı veya yine yılbaşını hatırlatacak kapı veya duvar süslemesi kullanabilirsiniz, evin her yerini süslemenize gerek yok. Fakat daha ışıltılı bir ortam yaratmak isterseniz metalik balonlar, disko topları ve lambalara asabileceğiniz parlak renkli süsler tercih edilebilir. Bir tatlı ve atıştıma masası oluşturacaksanız, farklı boy ve yüksekliklerde şeffaf kavanozlar ve kaseler kullanarak rengarenk bir ortam yaratabilirsiniz.

Masa oyunları, kart oyunları ve karaoke hep beraber yapılabilecek aktivitelerden, özellikle bir yılbaşı geleneği olan tombalayı da oyunlarınız içine katın. Bilgisayar ve konsol oyunları sadece çocuklara hitap etmiyor, birlikte oynanacak ve herkese hitap edecek oyunlar seçin, evde bir oyun bölgesi yaratın. Eğer o akşam çocuklar da olacaksa onların sıkılmaması için yaşlarına uygun çeşitli oyunlar ve çizim malzemeleri ile bir köşe hazırlanabilir. Film veya yılbaşı programları izlenmiyorsa müzik mutlaka olmalı.

Eğlenceli şapkalar,maskeler, gözlükler ve taçlar yeni yıla eğlenceli bir başlangıç yapmanızı sağlayabilir. Temizlikten gözünüz korkmuyorsa konfeti dolu bir kaç kase hazırlayın ve gece yarısı için kolay ulaşılabilecek bir yerlere yerleştirin. Evde oturacak fazla yeriniz yoksa minderler ve yastıklar kullanabilirsiniz. Sigara içen misafirleriniz varsa onlar için mümkünse parti alanından uzakta veya balkonda bir bölüm ayırın.

En önemlisi sizin ve misafirlerinizin rahat ve neşeli olup, partinin keyfini sürebilmeniz. Herkesle ilgilenin, gülümseyin ve hediyeleri değiş tokuş edin. Mutlu yıllar!

 

 

Benzer Yazılar

Yorum Yapın