• 15 Nisan, 2024

Su İhtiyacınızı Karşılayan Gıdalar

Vücudunuzun yaklaşık %60’ı sudan oluşur, az miktarda su kaybı bile ruh halinizi, enerjinizi ve zihinsel fonksiyonlarınızı etkiler. Sağlıklı bir yaşam için bol miktarda suya ihtiyacımız vardır, yeterli su tüketememek sık rastlanan bir sorundur. Çok fazla su kaybettiğimizde ise vücudumuz tüm dengesini yitirir. Susuz kaldığınızda bedeniniz için büyük önem taşıyan sodyum ve elektrolit kaybınız da artar.Terleme, idrar ve dışkı ile hatta nefes alıp verirken bile vücudumuz sürekli su kaybeder.

01c_ZTPqSXxqdEMgEHF5ma917ezuQgFDYjBXt79gEhY Vücudun susuz kalmasının başlıca nedenleri: Sıcak hava, yeterince sıvı tüketmeme, aşırı egzersiz, ateş, kusma, ishal, diyabet gibi hastalıklar, yanıklar, ağızdaki yaralar, belli bazı cilt hastalıkları ve kullanılan bazı ilaçlar, kadınlarda regl, hamilelik ve emzirme dönemi, stres, huzursuz bağırsak sendromu, , yaşlanma, yüksek rakımlı yerlere seyahat, alkol tüketimi ve düşük karbonhidratlı diyetler (vücudumuz karbonhidratları sıvı ile beraber depolar, bu yüzden karbonhidratları kesince su kaybı nedeniyle ani kilo düşüşü yaşanır)

Çok miktarda su kaybettiğinizin bazı belirtileri artan susuzluk hissi, ağızda kuruluk, dilde şişme, güçsüz düşme, baş dönmesi, çarpıntı, zihinde bulanıklık, bayılma, terleyememe, azalan idrar atımı, idrarın renginde koyulaşmadır.

Su ve diğer içeceklerin yanı sıra günlük su ihtiyacınızın bir kısmını meyve ve sebzelerle karşılayabilirsiniz. Su içeriği yüksek gıdaların bir diğer ortak noktası daha az kaloriyle daha tok tutmalarıdır. Meyve sebzeler su ihtiyacını karşılarken vitamin, mineral ve doğal şeker içerikleriyle vücudumuzun diğer önemli besin maddelerini de almamızı sağlar.

canstockphoto6197511 Diğer tüm katı gıdalardan daha yüksek su içeren Salatalık, cilt tahrişlerine ve şişkinliğe iyi gelen C vitamini ve kafeik asit içerir, şişmiş gözlere ve güneş yanıklarına karşı uygulanması bu yüzdendir. Bir kase salatalık susuzluğunuzu bir bardak su kadar giderebilir. Cacık veya soğuk yoğurt çorbası olarak tüketirseniz daha fazla sıvı alabilirsiniz.

 Dolma biber yüksek miktarda sudan oluşur, yine de C vitamini, tiamin, B6 vitamini, beta karoten ve folik asit ihtiyacını karşılamak için en iyi seçeneklerdendir. Dolma biberlerin her rengi bol miktarda su içerir ama özellikle yeşil dolma biber ilk sırada gelir.

 Göbek salata içerisinde %95 oranında su bulundurur, diğer tüm salata yeşilliklerinden daha yüksek bir orandır. Marul göbek salataya oranla biraz daha az su içerse de, folat, C vitamini ve beta karoten değerleri kat kat daha fazladır. Sandviçler ve salataların yanı sıra, köfte, bulgur köftesi gibi yemekleri ekmek yerine göbek salatayla tüketmek iyi bir seçenek.

 Ispanak ise %91 civarında su içerir. A ve C vitamini, lutein, potasyum, lif ve beyni güçlendiren folat açısından zengin bir kaynaktır. Serbest radikallerin zararlı etkilerinden vücudu koruyan E vitaminini de bol miktarda içeriyor. Çok düşük kalorili olduğundan su ihtiyacınızı karşılarken kilo vermenizi sağlar.

 Turp çeşitleri acı tatlı tadıyla ve rengiyle sofralara renk katarken, bir yandan da su ihtiyacımızı karşılar ve antioksidanlar açısından zengindir.

%90 oranında su içeren Brokoli , lif, potasyum, A ve C vitamini deposudur. Vücudu koruyan enzimleri harekete geçiren ve kansere neden olan maddelerin atılmasını sağlayan maddeler içerir.

 Kereviz sapı mineral tuzlar, amino asitler ve vitaminler açısından zengin olduğundan, vücudunuz için bir bardak su içmekten daha etkilidir. Tüm su oranı yüksek gıdalar gibi kereviz sapı da çok az kalori içerir, lif ve su miktarıyla tok tutar. Yüksek su oranıyla mide asidini düzenler, mide yanması ve reflüye iyi gelir.

 Kabak zengin vitamin ve mineral içeriğiyle yiyebileceğiniz en iyi su kaynağı sebzelerden biridir. Folat, potasyum, A ve C vitamini açısından zengindir.

 Patlıcan bol miktarda lif ve su içerir. Yağ çektiğinden yüksek miktarda yağ ile kızartmayı tercih etmeyin.

Su ve likopen deposu Domates kahvaltı tabaklarının, salataların, sos ve sandviçlerin vezgeçilmezidir.

 Karnabahar’ın solgun rengi sizi aldatmasın, %92 oranında su içerir. Buharda haşlayıp tüketebilirsiniz.

 Karpuz bol miktarda su içermesinin yanında C vitamini ve kırmızı sebze ve meyvelerde bolca bulunan, kanserle savaşan likopen adlı antioksidan açısından da çok zengindir. Çiğ domatesten daha fazla likopen içerir. Susuzluğun neden olduğu kalsiyum, magnezyum, potasyum ve sodyum ihtiyacını da giderir.

Frambuaz, böğürtlen ve yabanmersini bol miktarda su içerse de Çilek %91 oranla ilk sırada gelir. Yoğurtla karıştırıp tüketildiğinde egzersiz sonrası için ideal bir gıda. Çilek susuzluğunuzu giderirken, C vitamini ve folat ihtiyacınızı da karşılar, , düzenli tüketildiğinde damarları temizler. Taze tüketmenin yanında yoğurtla harika biri kili olurlar,salatalarda ve keklerde de kullanılabilir.

 Greyfurt %90 oranında su içerir. Kolestrolü düşürmeye ve yağ yakımına yardımcıdır, tok tutar. Suyunu taze sıkıp veya dilimleyip kahvaltıda veya ara öğünlerde tüketilebilir.

 Kavun yoğun aromasının yanında su miktarı ve düşük kalorisine rağmen besleyicilik açısından çok zengindir. A ve C vitamini ihtiyacımızı büyük oranda karşılar.

%88’i sudan oluşan Papaya, lif açısından zengindir ve az kalorilidir.

 Mango bol su içeren diğer bir meyve. A, B6, C vitaminleri ve lif açısından zengindir.

 Elma su ihtiyacımızı karşılarken kolestrolü düşürür, kilo vermeye yardımcıdır, kalp ve damar hastalıklarına, astıma, diyabete ve bazı kanser türlerine karşı koruyucu etki yapabilir.

 Portakal %87 oranında su içerir, günlük C vitamini ihtiyacımızı karşılar.

Bol sulu, lezzetli bir Armut suyun yanında 6 gram lif yani yaklaşık günlük lif ihtiyacımızın dörtte birini karşılar, böylece daha uzun süre tok tutar, kilo vermeye de yardımcı olabilir.

 Limon ve lime gibi ekşi gıdaları seviyorsanız, en az %92 su içerdiklerini bilmek sizi sevindirecektir.

 Yoğurt içerisinde %85-88 arası su bulunur. Kalsiyum, B12, riboflavin ve probiyotik açısından iyi bir kaynaktır, vücudunuzun elektrolit kaybını potasyum ve soyum içeriğiyle giderir ve enerji verir.

Meyve ve sebzelerin yanı sıra bol bol içmeyi ihmal etmeyin, su, taze sıkılmış şekersiz meyve suları ve süt vücudun su miktarını dengede tutmak için en iyi seçeneklerdir. Eğer su içmekten hoşlanmıyorsanız suyun içine bir dilim limon veya portakal ekleyebilirsiniz. Tuz ve şeker eklenmemiş maden sularını da tüketebilirsiniz. Kilonuza dikkat ediyorsanız meyve suyuna ekstra şeker eklenmese bile şeker ve kalori miktarının yüksek olduğunu unutmayın. Sebze, tavuk veya et suyuna hazırlanmış çorbalar da su tüketiminizi arttırmanın yanında düşük kalorilidir ve sodyum ihtiyacınızı giderir. Kafein tüketiminize dikkat edin. Kahve, çay ve kola gibi içeceklerde bulunan kafein diüretik etki yapar ve daha çok su atılmasına neden olur. Su ihtiyacınızı karşılamak için bu içecekleri tercih etmeyin.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın