• 15 Nisan, 2024

Şişmanlığın Ön Sebeplerinden Biri Evlenmek

sismanligin-sebepleri

Evlendikten sonra erkekler eşlerine göre daha fazla kilo alır. Peki, evlilik sonrası kilo artışına nasıl dur demeli? İşte, ipuçları…

Uluslararası Obezite Birliği’nin yaptığı araştırmaya göre şişmanlığın on sebeplerinden biri evlenmek. Erkekler, eşlerine göre daha fazla kilo almaya başlıyor. Kadınlar, erkeklere göre dış görünümlerini daha çok önemsedikleri için evlilik sonrası daha az kilo artışı yaşıyor.

Evlendikten sonra erkekler neden kilo alır?

1) Evlilik sonrası kendine bakmamak: “Hayat arkadaşımı artık nasıl olsa buldum, bundan sonra kilo alsam ne olacak” diye düşünmeye başlıyorlar. Evlilik sonrası artık kendilerine bakmamaya başlıyorlar, yediklerine, ve içtiklerine dikkat etmeyince her geçen gün kilo artışı olmaya başlıyor.

2) Sohbet esnasında fazla besin tüketmek: Evli çiftler, evli insanlarla birlikte daha çok vakit geçiriyorlar. Hafta sonları brunch, mangal yakmak, veya ev ziyaretlerinde farkında olmadan sohbet esnasında fazla besin tüketimi oluyor.

3) Akraba ziyaretlerindeki ikramlardan fazlaca yemek: Evlilik sonrası akraba ziyaretleri başlıyor. Evlendikten sonra kadın ve erkek tarafına yapılan akraba ziyaretlerinde, ikram edilen yiyecek ve içeceklere hayır diyememe sonucu fazla fazla besin tüketimi olmaya başlıyor.

4) Evlilik sonrası, evde daha çok vakit geçirmek: Evliliğin getirmiş olduğu rehavet ile akşam yemeği sonrası televizyon karşısında daha çok zaman geçirilmeye başlanıyor.

5) Spor yapmayı ertelemek: Evlilik öncesi yapılan hazırlıklar; nişan töreni ve düğün hazırlıkları döneminde fazla hareketli olmak ve yoğun geçen bir zaman sonrası evlendikten sonra spor yapmayı erteleyerek hareket düzeyleri azalıyor.

6) Depresyon: Erkek, aradığı mutluluğu eğer evlilikten bulamamış ise depresyona giriyor, kendilerini yemeğe veriyorlar ve böylece her geçen gün kilo artışı olmaya başlıyor.

7) Geç saatte yemek yemek: Gece uyumaya yakın farkında olmadan bilinçsizce besin tüketiyorlar. Evde daha çok vakit geçirmeye başladıkları için gece uyumaya yakın besin tüketimi oluyor. Gece geç saatte tüketilen her şey ertesi gün kilo olarak geri dönmeye başlıyor.

8) Dışarıdan sıkça yemek siparişi vermek: Evli çiftlerden eğer her ikisi de çalışıyorsa, dışarıdan yemek siparişi veriliyor veya dışarıda yemek yeniliyor. Dışarıdan yemek siparişi veya dışarıda yemek yendiği zaman yağlı, yüksek kalorili, yenmesi kolay ve pratik olan fast food gibi yiyecekler tercih ediliyor.

Evlilik sonrası erkekler nasıl beslenmeli?

  • Kendinize cebinizde taşıyabileceğiniz küçük bir defter alıp besin tüketiminizi yazmaya başlayın. Her sayfaya, başlarına tarih yazarak gün içerisinde tükettiğiniz yiyecek ve içeceklerin porsiyon miktarlarıyla birlikte yazın. Böylece tükettiğiniz besin gruplarının farkında olmaya ve ertesi gün ona göre dengelemeye başlarsınız.
  • Güne mutlaka kahvaltı yaparak başlayın. Sabah uyandıktan en geç 1 saat içerisinde, kan şekerinizde dengesizlikler olmaması ve diğer öğünlerin saatlerini atlamamanız için mutlaka kahvaltınızı yapın.
  • Günde 3 ana ve 3 ara öğün şeklinde beslenin.
  • Öğünleri ve özellikle ara öğünleri atladığınız zaman diğer öğünlerde daha fazla besin tüketimi, kan şekerinizde dengesizlikler ve kilo artışı olur. Bundan dolayı ana ve ara öğünlerinizi atlamayın.
  • Öğlen tükettiğiniz besin gruplarına göre akşam yemeğinizi planlayın. Öğlen yemeğinde sebze (pırasa, ıspanak, pazı, brokoli, kabak vs.) ağırlıklı beslendiyseniz, akşam protein (tavuk, balık veya kırmızı et) ağırlıklı beslenmeye çalışın.
  • Tatlı yemek istediğinizde düşük kalorili ve sağlıklı seçimler yapın. Yüksek kalorili, besin değer, düşük, ve şerbetli tatlılar (kadayıf, şekerpare, baklava vb.) tüketmek yerine, kalsiyum açısından zengin olan sütlü tatlılardan (muhallebi, sütlaç vb.) veya vitamin, mineral açısından zengin olan meyve salatası (½ adet portakal, ½ adet elma, 1 adet mandalina, 3 yemek kaşığı yoğurt, 5 adet fındık) tüketebilirsiniz.
  • Buzdolabında kalsiyumdan zengin süt, yoğurt, ayran veya kefir bulundurun. Acıktığınız zaman sizi uzun süre tok tutacak 1 bardak süt, ayran veya 1 kase yoğurt tüketebilirsiniz.
  • Hafta sonları ormanda veya sahilde hafif tempolu yürüyüşler yapın. Açık havada yapacağınız 45dk. hafif tempolu bir yürüyüş kendinizi daha zinde hissetmenizi sağlar, metabolizmanız hızlanır ve bol miktarda oksijen alırsınız.
  • Gece uyumadan en az 2 saat önce besin alımını bırakın.
  • Gece uyku öncesi meyve dahi tüketmeyin, gece geç saatte tüketeceğiniz her besinin size ertesi gün kilo olarak geri döneceğini unutmayın.

Kaynak:

http://www.hurriyetaile.com/sizin-icin/beslenme-diyet/sismanligin-on-sebeplerinden-biri-evlenmek_17536.html

Benzer Yazılar

Yorum Yapın