• 26 Eylül, 2017

Shea Yağı Nedir?

shea-yagi

Shea yağı ya da bir diğer adıyla shea butter özellikle Afrika’da yetişen shea ağacından elde edilen fındığın ezilmesiyle ortaya çıkan daha çok kirli beyaz tonlarında ve yoğun kıvamlı bir kremdir. Tropik bir ağaç olan shea ağacı 25 metreye kadar ulaşabilir ve meyveleri yaklaşık olarak ceviz büyüklüğündedir. Ağacın meyve verme süresi 20 yılı bulabilir. Ortalama olarak 200 seneye kadar yaşayabilen shea ağacının en verimli olduğu yaşlar 25-30 yaş arasıdır. Kendiliğinden büyüyen ve meyvelerinin 4 ila 6 ay arasında olgunlaştığı shea ağacı senede 50 kiloya yakın da meyve verir.

Gana ülkelerinde kadınların ve çocukların hasatı yapmasıyla toplanan shea fındıkları önce kurutulur sonra öğütür ve ince bir macun kıvamına getirilir. Bu sayede bildiğimiz shea yağı halini de almış olur.

Oleik ve searik asitten gelen trigliserit yapısında bir yağdır. Kozmetik alanında hem nemlendirici hem losyon hem de merhem olarak kullanılır. Afrika bölgesinde yemekte yağ olarak da kullanılmaktadır. Aynı zamanda çikolata sektöründe diğer yağlarla karıştırılarak kakao yağı yerine dahi kullanıldığı olur.

Shea yağını kokladığınızda hindistan cevizi kokusu alırsınız. Genellikle serin ortamlarda sert olarak kalmayı başarır. Vücuda sürüldüğünde ise eriyerek vücudun emmesini sağlar. Cildinizi yumuşatmakla kalmaz aynı zamanda da parlatır. Koruyucu bir tabaka olarak da hayal edebileceğiniz shea yağı, tek başına nemlendirici olarak kullanılabilir ya da farklı yağlarla bir araya getirilerek özel losyon kıvamında da kullanılabilir.

Yalnızca vücutta değil aynı zamanda yüz bölgesinde de oldukça başarılıdır. Dudakların çatlamasını engeller, gerekli nemin korunmasını sağlar. Saçlar için de faydalı olan bu yağ saç yapısını da koruyarak kırılma ve koparak dökülmeleri engeller.

Kaynak:

https://www.gurmerehberi.com/yemek-kulturu/yararli-bilgiler/shea-yagi-nedir/

Benzer Yazılar

Yorum Yapın