• 15 Nisan, 2024

Şeker Bağımlılığından Kurtulmanın 5 Yolu

seker_mailing

Şekeri yapay tatlandırıcılarla değiştirmeyin

Normal şekeri yapay tatlandırıcılarla değiştirmek şeker bağımlılığından kurtulmak isteyenler için önerilmez. Bir araştırmaya göre şekeri tatlandırıcılarla değiştirmek, sigarayı puro ile değiştirmekle aynıdır. Çünkü kişi hala o tatlı tadı almış olur. Araştırma sonunda tatlandırıcı kullanan pek çok kişinin şekere geri döndüğü gözlemlenmiştir.

Egzersiz yapmaya başlayın ve diyetinize süt ekleyin

Çok fazla şeker yemek, beyindeki ödüllendirme mekanizmalarını geliştirir. Bu da şeker alışkanlığını bitirmeyi zorlaştırır. Sütte en fazla bulunan protein olan peynirsuyu proteini (whey) serotonini yükseltir. Mutluluk hormonu olarak da adlandırılan serotonin insülinin salgılanmasını kontrol ederek, kandaki şeker miktarının normal seviyeye gelmesini sağlar. Ayrıca egzersiz yapmakla serotoninin yükselmesi arasında da bağlantı olduğu yapılan çalışmalarda ortaya konmuştur.

Yağsız ürünlere hayır deyin

Yağsız ürünlerde yağ yoktur ama şeker vardır. Örneğin yağsız salatalarda bal ya da yüksek fruktoz içeren mısır şurubu kullanılır veya yağsız kurabiye ve keklerde 20 gramdan fazla şeker vardır. Bundan dolayı eğer yağ alımıyla ilgili bir probleminiz yoksa ve şeker bağımlılığından kurtulmak istiyorsanız yağsız ürünlerden uzak durun.

Uyku düzeninize dikkat edin

Yapılan bir çalışmaya göre, insanların gün içinde uykulu olmaları yüksek kalorili ve şeker yüklü yiyeceklere karşı gelmelerini zorlaştırıyor. Kişi uykusuzken, beynindeki kendini ödüllendirme mekanizması daha iyi çalışıyor ve böylece çikolata ve şekere hayır demek daha zorlaşıyor. Bundan dolayı uyku saatlerinizi düzene sokmanız önemlidir.

Sağlıklı atıştırmalıkları kendinize yakın tutun

Gün içinde şeker ve çikolata tüketmemek için yanınzda sağlıklı atıştırmalıklar taşıyın. Örneğin; elma, fındık, fıstık, kuru üzüm veya tam tahıllı simit gibi atıştırmalıklar ile şeker ve çikolatanın önüne geçebilirsiniz.

Kaynak:

Benzer Yazılar

Yorum Yapın