• 15 Nisan, 2024

Protein Deposu Barbunya

barbunya1

Yaz kış soframızdan eksik olmayan barbunyayı biraz daha yakından incelemeye ne dersiniz?

Barbunya et yemeyi sevmeyenler, vejetaryenler, büyüme çağında olanlar ve diyet yapanlar için eşsiz bir yiyecektir.

1Tam bir protein deposu olan barbunyanın pişmiş 100 gramı, 50 gram pişmiş ete eşdeğerdir.

Ayrıca proteinin yanı sıra barbunya faydalı posalar ve glisemik endeksi düşük sağlıklı karbonhidratlar içermektedir.

Barbunyanın içerdiği posa, kolon kanserinden bağırsaklarımızı korumada oldukça önemli bir yere sahiptir.

Yine bu posa sayesinde sindirim ve boşaltım güçlüğü çekenlerin, tüm problemleri düzenli barbunya ve su tükettikleri takdirde sihirli bir şekilde kaybolacaktır!

Barbunyanın glisemik endeksi düşük yani sağlıklı karbonhidratlar içerdiğinden bahsetmiştim, peki bu ne demek?

Barbunya, yenildikten sonra kan şekerini yavaş bir şekilde yükseltir ve dolayısı ile daha uzun süre tok kalmamızı sağlarken kan değerlerimizin dengeli ve sağlıklı bir oranda hareket etmesini sağlamış olur.

Dolayısı ile bu lezzetli baklagil, şeker hastaları ve diyet yapanlar için de son derece faydalı bir besindir.

3

Vejetaryenseniz veya et yemeyi hiç sevmeyen bir çocuğa sahipseniz, sağlıklı bir protein kaynağı olan barbunyayı sofranızdan hiç eksik etmemenizi öneriyoruz.

Protein haricinde barbunya E vitamini, B vitamini türleri, kalsiyum, demir, çinko ve magnezyum gibi değerli vitamin ve mineraller içermektedir.

Ancak size bir püf noktası vereyim; barbunyanın içerisindeki demirden vücudunuz daha iyi yararlansın isterseniz barbunya ile birlikte C vitamini içeren bir yiyecek tüketmeye dikkat etmelisiniz.

Mesela bir tabak barbunyanın yanında bir kâse salata veya yemeğin üzerine bir demet maydanoz serperek bu püf noktasından kolayca yararlanabilirsiniz.

Bu ay Tazemasa’da ayın ürünlerinden biri barbunya, artık faydalarını öğrendiğinize göre bu bin bir marifeti bulunan yiyeceğe sofranızda daha çok yer verebilirsiniz.

Barbunya’nın sadece zeytinyağlısını biliyorum nasıl sıkılmadan sık sık tüketeceğiz diyenlere, internette kısa bir araştırma yapmalarını öneriyorum. Zira bu lezzetli baklagilin salatasından köftesine, çorbasından güvecine kadar bin bir çeşit tarifi bulunuyor.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın