• 15 Nisan, 2024

Piknik Sepetinizi Hazırlayın

Güneşli bir günde, doğal güzelliklerin ortasında sevdiklerinizle keyifle vakit geçirirken birbirinden lezzetli yemekler yemeyi kim istemez? Mangal başında herkesin en sevilen tariflerini getirdiği özenle kurulmuş kalabalık bir sofra, veya sırt çantasına atılmış bir sandviçi, bir avuç kirazı deniz kenarında oturup bölüşerek yemek  hiç farketmez, kışı çoğunlukla kapalı alanlarda geçirdikten sonra henüz aşırı sıcakların bastırmadığı bu tarihlerde açık havada yapılan etkinlikler hayatlarımıza renk katıyor.5dar

Açıkhava etkinlikleri rahatlama ve huzur demek, piknikleri sevmemizin en büyük nedeni de misafir sofrası kurmanın resmiyetinden sıyrılmış eşyalarla, süsten ve gösterişten uzak daha basit yemeklerle herkesi mutlu edebilmesidir. Ama aynı zamanda evden uzakta olmak, ihtiyacınız olan bir eşyayı yanınıza almadığınızda sıkıntı yaşamanız demektir. Bu yazıda piknik öncesinde ne gibi hazırlıklar yapmamız gerektiğini, piknik çantamızın olmazsa olmazlarını ve piknik için ideal yiyecekleri toparladık.

İdeal bir piknik güzel bir yer seçimi, güzel insanlar, oturacak rahat bir örtü ve enfes yiyecek içeçekler ve yemek sonrası eğlencelerinden fazlası değildir. Pikniği nerede yapacağınıza karar verdiğinizde ihtiyaçlarınız da ona göre belli olacak. Varsa kendi bahçenizde, bir parkta, sahilde, ormanda, siz nerede isterseniz. Peki bu mekana nasıl gideceksiniz? Götüreceğiniz eşyaların miktarını hangi araçla gittiğiniz belirleyecektir. Arabayla giderken piknik sepeti, katlanan sandalye, semaver gibi eşyalar ve soslu yiyecekler taşıyabilirsiniz ama bisikletle veya yürüyerek gidiyorsanız sırt çantanıza sığdırabileceğiniz ince bir örtü ve daha kuru yiyecekleri tercih etmeniz gerekecek. Yine aynı şekilde pikniğe gideceğiniz vakit de önemlidir. Mükellef bir kahvaltı sofrası, öğleden sonra bir ağacın gölgesinde yenecek uzun bir yemek veya kuruyemiş, meyve ve sevdiğiniz içeceklerle yıldızlar altında romantik bir akşam keyfi.

6 (1)

Gittiğiniz yerde masalar varsa masaya örtmek için, yoksa da çimene veya kuma sermek için ve misafirlerle yemeklerin rahatça sığabileceği büyüklükte örtüler piknik hazırlığının en önemli malzemesi.  Piknik için diğer genel ihtiyaçlar: Tek kullanımlık veya taşımaya fırsatınız varsa havlulara sarıp getireceğiniz tabak, çatal bıçak ve bardaklar; bolca kağıt havlu, peçete ve ıslak mendil; güneşin zararlı etkilerinden korunmak için şemsiye veya koruyucu güneş kremi, böcek ısırıklarına ve olası kazalara karşı ilk yardım seti; tuzluk biberlik ve varsa ihtiyacınız olan diğer baharatlar; yiyecek ve içeceklerinizi sıcak-soğuk tutmak için yemek ve içecek termosları, soğutucu çantalar; et, peynir ve meyve gibi dilimlemeniz gereken malzemeler varsa keskin bir bıçak ve kesme tahtası; özellikle çocuklar için yemek faslı 3 dakikada bittiğinden top, frizbi, oyun kartları, kitap, müzik çalar vb eğlence malzemeleri. Keyifli gününüz sona erdiğinde ise arkanızda iz bırakmamaya özen gösterin. Sokak hayvanlarına verebileceğiniz yemek artıklarını ayırdıktan sonra kalan çöplerinizi  yanınızda getirdiğiniz çöp torbalarına toplayın ve atın.

4 (2) Ve yemekler! Mangal yapıyorsanız mangalda et haricinde kumpir hazırlayabilir veya biber domates soğan gibi sebzeleri közleyebilirsiniz. Yemesi kolay yiyecekleri tercih edin. Çok soslu sulu yiyecekler yerine makarna veya patates salatası, sıcak havada kolayca bozulacak marul ve kıvırcık gibi yeşillikler yerine tahılla hazırlanmış salatalar, zeytinyağlı dolmalar, sarmalar, içi peynirle doldurulmuş domates ve biberler, haşlanmış veya çiğ tüketebileceğiniz sebzeler, kısır, bulgur ve mercimek köftesi piknik için hazırlayabileceğiniz bazı alternatifler.  Yiyeceklerinizi soğuk tutma imkanınız yoksa mayonez gibi çabuk bozulan malzemelerden sakının, yanınıza küçük kavanozlarda ketçap ve hardal alabilirsiniz veya Humus ve Pesto gibi, bir çok farklı yiyeceğe uyum sağlayacak soslar hazırlayabilirsiniz.

Sandviç hazırlayacaksanız ekmeğin diri kalması için sandviçi önceden hazırlamak yerine malzemeleri ayrı ayrı getirip piknik sırasında hazırlamanızı tavsiye ederiz. Sandviç  gibi çatal bıçak ve tabağa ihtiyacınız olmadan yenebilecek yiyecekler tercih ediyorsanız önerilerimiz börek çeşitleri, kanepeler, ve peynirli muffinlerden yana.

Her yemek gibi piknik de tatlısız olmaz. Mevsiminde taze meyveler ve kuruyemişlerin yanı sıra, taze meyvelerle hazırlayacağınız tartlar, kurabiyeler, makaronlar neşenize neşe katacaktır. Limonata, meyve suyu, gazoz ve benzeri içeceklerinizi büyük şişeler yerine teneke kutularda, küçük paketlerde satın alırsanız bardak taşıma derdinden de kurtulursunuz. Ama sıcak günler için en iyi tavsiyemiz limon ve taze nane yapraklarıyla tatlandıracağınız ferahlatıcı su olacaktır.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın