• 15 Nisan, 2024

Piknik Hazırlıkları

Haydi piknik sepetinizi kapın, soğuklar bastırmadan sıcak günlerin, temiz havanın ve şehrinizde kalan son yeşil alanların tadını çıkarın.

Doğanın sadeliğini ve güzelliğini sevdiklerinle paylaşmaktır piknik. İster en yakınınızdaki parkta, ister günübirlik bir yolculukla gideceğiniz uçsuz bucaksız ormanlarda veya deniz kenarında bir öğleden sonra güneşi evdiklerinizle batırırken, temiz hava ve açıkhava aktiviteleriyle iyice açılan iştahlar, hazırladığınız pratik ama lezzetli tarifleri coşkulya karşılayacaktır.  Sevdiğinizle başbaşa romantik bir piknik de, maaile toplanılan kalabalık bir buluşma, ve hatta kitabınızı ve kulaklığınızı alıp bir başınıza doğayla buluşma da aynı özenle hazırlanan yemeklere ihtiyaç duyar.

Ekibi topladınız, piknik yeri ve zamanı belli oldu. Şimdi sıra hazırlıklarda. Özellikle taşırken akıp kokmayacak, sıcakta kolay bozulmayacak, taşıması pratik, fazla mutfak eşyasına ihtiyaç duymayacağınız yemekleri tercih edin.

El ile yiyebileceğiniz, minik hamur işleri, sandviçler, dürümler piknik hazırlıklarının ilk adımı. Çabuk hazırlanabilen, lezzetli ve yemesi zahmetli olmayan başlangıçlar sevilerek tüketilecektir. Garnitürlerle zenginleştirilmiş kıymalı veya peynirli börekler herkesin seveceği kolayca taşıyıp tüketebileceğiniz bir seçenek. Damak zevkinize ve etkinliğe göre hazırlanabilecek diğer lezzetler; kuru köfte, yaprak sarması, içli köfte, kısır, bulgur köftesi, zeytinyağlılar, havuçlu yoğurtlu meze, közlenmiş patlıcan salatası, Kadınbudu köfte, zeytin, peynir, peynir ile doldurulmuş salatalık, domates ve biber.

Patates ve makarna salatası gibi tarifler piknik için idealdir. Ama mayonezsiz olarak hazırlarsanız hem daha az kalorili hem de sıcakta bozulmaya daha dayanıklı yemekler hazırlayabilirsiniz.

Mayonez yerine ezilmiş avokado, karabiber, tuz ve limon suyu ile lezzetli bir sos hazırlayabilirsiniz. Küçük paketlerde ketçap ve hardal da çantaya atılabilir. Tuz ve karabiber unutulmamalı, herkes yiyeceğini sevdiği gibi baharatlandırabilmeli.

Pikniğin yeri ve saatine göre küçük bir tüpte veya mangalda sıcak yiyecek ve içecekler de hazırlanabilir.  Mangalda pişirebileceğiniz çeşitli lezzetleri buradan okuyabilirsiniz.

Ortaya karışık bir mevsim salatası veya taze ve parlak renkleriyle göz alacak kokteyl domates, biber, salatalık, havuç gibi taze sebzeleri kendi başına veya dip soslarla sunabilirsiniz. Yine mevsimin taze yeşillikleri de pikniğinize renk ve sağlık katacaktır.

Piknikler meyvesiz eksik kalır, hele de karpuz olmadan, dilim dilim karpuz hem tatlı isteğinizi az kaloriyle giderecek, hem de susuzluğunuzu alıp serinletecektir. Kocaman kırmızı yeşil dilimler çocuklar için de oldukça çekici olacaktır.

Piknik kararını alır almaz taze meyve ve sebzeler alıp meyve suyu ve limonata hazırlığına başlayın. Buz gibi bir limonataya kimse karşı koyamayacaktır. Meyve suyu içmeyi tercih etmiyorsanız mevsimin en taze rengarenk meyvelerini bir arada sunabilir, meyve salatası da hazırlayabilirsiniz. Hem çocukların hem de yetişkinlerin olacağı bir piknik ise, herkese hitap edecek içecekler bulundurmayı unutmayın. Gideceğiniz yerde bulunup bulunmadığından emin değilseniz, su mutlaka ve bol bol götürülmeli.

Kek, kapkek, brownie, kurabiye gibi hamur işleri de hazırlaması ve taşıması kolay tatlı seçenekleri. Şeker yerine kuru meyveler, bal, agav şurubu benzeri tatlandırıcılar kullanmayı tercih edin.

Tüm yemekler hazır! Şimdi sırada diğer ihtiyaçlar var. Piknik sepetinin olmazsa olmazları yanınıza aldığınız gıdalara göre çatal bıçak, bardak, tabak, peçete ve ıslak mendil gibi hijyen malzemeleri, açılması gereken içecek şişeleri varsa tirbuşon ve şişe açacağı, en önemlisi taşıması ve katlaması kolay, hafif bir örtü. Et, peynir veya ekmek kesmeniz gerekiyorsa kesme tahtası ve mümkünse kendi kılıfı olan bir kesme bıçağı, bir havluyla sıkıca sarıp da taşıyabilirsiniz.

Yiyecekler doğru ısıda tutulmadığında bozulabilir ve bakteri üretebilir. Buz paketleri veya içine buz doldurarak yemekleri ve soğuk içecekleri taşıyın. Piknik sonunda kalan buzları, yemek artıklarını ve çöpleri toplayıp atın ki dönüş yolculuğu hafif ve kolay olsun. Arkanızda sizden sonra gelecekler için bir çöplük bırakmayın, yanınızda getirdiğiniz herşeyi doğadan toplayarak iz bırakmadan geri dönün.

Havalar iyice soğumadan ilk fırsatta sevdiklerinizle evden çıkıp televizyondan, teknolojiden uzakta doğa ile bütünleşeceğiniz bir pikniğe mutlaka çıkın. Parkta kısa bir yürüyüş veya sahilde güzel bir öğleden sonra hiç farketmez, bir kaç basit yiyecek içecekle bile en şık sofralarda bulamayacağınız tadı alıp çocuklar gibi mutlu olacaksınız.

İyi eğlenceler!

Benzer Yazılar

Yorum Yapın