• 24 Mart, 2024

Okul Çağında Kahvaltının Önemi

En Çok Atlanan Öğün: Kahvaltı

Okula yetişme telaşı, geç uyanma, iştahsızlık; kahvaltı yapmayan çocukların genel bahanelerindendir. Oysa güne kahvaltı yaparak başlamanın önemi ve gerekliliği yapılan çalışmalarla ispatlanmıştır. Kahvaltı yapılmadığı takdirde dikkat dağınıklığı, yorgunluk, baş ağrısı ve zihinsel performansta azalma olmaktadır. Bu nedenle güne yeterli ve dengeli bir kahvaltı ile başlamak, öğrencilerin okul başarısının artmasında son derece önemlidir.  Kahvaltı yapan çocuk ve biz yetişkinler için obez ve şeker hastası olma ihtimali azaldığı gibi metabolik hız da artmaktadır.

Kahvaltı yapınca acıktığımızı hissetmek metabolizmanın çalıştığının göstergesidir. Duyulan açlık hissi, fizyolojik ve olması gereken bir durumdur. Burada önemli olan kahvaltıda ne yediğinizdir. Enerji veren, vücudu güçlendiren, zindelik veren yiyecekler seçilmelidir. Kahvaltıda yapılan yanlış besin seçimleri, bu normal olan açlık süresini kısaltıp tetikleyebilir. Kahvaltıda sadece meyve yemek, poğaça, meyve suyu veya bisküviyle geçiştirmek doğru değildir. Beyaz un ve yağdan zengin olan poğaça, kek tüketimi kısa süreli tokluk sağlasa da öğün saatimiz gelmeden acıkmamıza sebep olur. Ayrıca beyaz undan, şekerden ve yağdan zengin besinler insülin salınımını arttırarak yağ depolanmasına neden olurlar.  Doğru bir kahvaltı için protein, CHO (karbonhidrat) ve yağ grubundan besinler doğru miktar ve ölçülerde tercih edilmelidir.

Kahvaltılarınızı Keyifli Hale Getirin

Her çocuğun keyif alacağı bir kahvaltı çeşidi vardır. Önemli olan bu bilinci erken yaşta çocuklarımıza verip, kahvaltı alışkanlığını kazandırabilmektir. Çocuklar için keyifli ve sağlıklı kahvaltılar hazırlayıp, onlar ile birlikte kahvaltı sofrasına oturup rol model olmalıyız. Keyifli ve sağlıklı bir kahvaltı için protein, CHO ve yağ grubundan besinler doğru miktar ve ölçülerde tercih edilmelidir.

* Protein grubu olarak; peynir, süt, yumurta ve yoğurttan,
* CHO grubu olarak;  tam tahıl veya çavdar ekmeği, tahıl gevrekleri, yulaf ezmesi ve meyveden,
* Yağ grubu olarak da ceviz, fındık veya zeytinden seçim yapabiliriz.

Bu grupları çocukları keyif alacağı hale getirebiliriz. Hepimizin yaptığı klasik kahvaltı tercihi olarak haşlanmış yumurta, peynir, domates, salatalık, yeşillik, zeytin ve ekmek bu saydığımız CHO, protein ve yağ grupların hepsini içermektedir. Bu kahvaltı seçeneklerini arttırabiliriz. Mutlaka bize uyan pratik veya keyifli bir sağlıklı kahvaltı vardır.

Tazemasa kahvaltılıklarını hemen sepete at!

Kaynak: medicalpark.com.tr

Benzer Yazılar

Yorum Yapın