• 24 Nisan, 2024

Mutfaklarda Kış Hazırlıkları

Yaz mevsiminin taze meyve ve sebzeleri o enfes lezzetlerini henüz kaybetmemişken, kışın da sofralara güvenle getirmek için kimi mutfaklarda Ağustos ayında hummalı çalışmalar başlar. Mevsiminde sebze meyvelerle beslenmek asıl hedefimiz, kış aylarında o mevsimin taze meyve sebzesini tüketsek de özellikle domates ürünleri, reçel ve turşu gibi yiyecekleri evde hazırlayabilirsiniz. Çok vakit alacağını veya masraflı olduğunu düşünseniz de, kasvetli kış günlerinde sofralarınızda sunacağınız doğal ve sağlıklı yaz lezzetleri harcadığınız emeğin karşılığını hakkıyla verecektir. Gelin mutfağınızda yapabileceğiniz kış hazırlıklarına yakından bakalım:

Kış hazırlıklarının en değerlisi, kırmızı veya beyaz, sevdiğiniz yöreye özgü lezzetiyle tarhana hazırlamak göründüğü kadar zor değil. Yediden yetmişe herkesin sevdiği tarhana için yoğurt, un, domates, biber gibi basit malzemelerle hazırlayacağınız hamurun mayalanma sürecini takip etmek önemli.

Biber ve domates salçası yazın bolca hazırlayıp yıl boyunca yemeklerinize lezzet verecek bir malzeme. Yöresinden ve mevsiminde yetişmiş mis kokulu domatesleri bir kaç dilime ayırıp tuzla büyük cam kavanozlara doldurup, bir kaç gün sonra kabukları ayrılacak kıvama geldiğinde süzgeçten veya tülbentten geçirip tepsilere yayarak kurutmanız yeterli.

Domatesi saklama yöntemleri saymakla bitmez. Damak tadınıza göre ketçap, domates püresi, acuka, menemenlik domates sosu gibi değişik tarifler hazırlayıp kavanozlayabilirsiniz. Domates soslarını yıl boyunca makarna, et ve sebze yemeklerinde kullanabilir, zor anlarda pratik menemen hazırlayabilirsiniz. Sos demişken, fesleğen ile hazırlayacağınız pesto sosunun yanı sıra, dereotu ve nane gibi yeşilliklerle de benzer şekilde püreler hazırlayabilirsiniz.

Fesleğen, nane, kekik ve reyhan gibi yeşillikleri kurutup kendi baharatlarınızı kullanmayı daha önce denediniz mi? Kekik gibi yeşillikleri asarak, nane, fesleğen gibi yumuşak yapraklıları ise sererek kurutmak gereklidir.  Kırmızı biberleri ipe dizerek kurutun ve yemeğe eklemeden hemen önce bıçakla doğrayıp kullanın.

En sevdiğiniz meyveler ve hatta sebzeler ile kendi ellerinizle yapacağınız reçel ve marmelatları sadece kendinize saklamayın, sevdikleriniz için de birer kavanoz hazırlayın, alacakları en tatlı hediye olacaktır. Çilek, vişne, incir gibi klasik tatların yanında acı biber, patlıcan gibi farklı tatları da denemenizi öneririz.

Turşu kurmak yiyecekleri fermente ederek asidik hale getirmektir. Sirke, su ve deniz veya kaya tuzu ile bu karışımın içine işleyebileceği boyutlarda kesilmiş ya da iri halde bırakılıp üzerinde delikler açılmış malzemeleri bir kavanozda buluşturduktan sonra, mayalanma için nohut veya ekşi mayalı ekmek parçası ve aroma katmak için sarımsak, dereotu gibi malzemeler ekleyebilirsiniz. Turşu deyince akıllara geleneksel olarak salatalık, lahana, biber gibi çeşitler gelse de, aklınıza gelebilecek her türlü sebze meyveyi kullanabilirsiniz.

Dondurucularınızda yaz meyve sebzeleri için bol bol yer bırakın. Bamya, taze fasulye, kapağını soyup içini temizlediğiniz dolma biberler, barbunya, bezelye, havuç, közlenmiş veya doğranmış kırmızı ve yeşil biberler, közlenmiş patlıcan kış aylarında dondurucudan çıktığında yüzleri güldüren sebzeler. Erik, şeftali, vişne gibi meyveleri de dondurarak saklamak mümkün. Pişmiş veya doğranmış sebze meyvelerinizi dondurucuya koymadan paketlerken vakumlanmış gibi havasız olmasına dikkat edin, bunun için poşetin havasını pipetle alabilirsiniz, ardından sıkıca kapatmaya özen gösterin.

Evde sirke, pekmez, pestil, cevizli sucuk gibi diğer ürünleri hazırlamak da mümkün. Eğer alkol tüketiyorsanız sevdiğiniz meyvelerle enfes likörler hazırlayabilirsiniz. Ellerinizle hazırladığınız, zamanı geldiğinde çıkarıp kullanacağınız yemeklerin yerini ne lezzet ne de emek yönünden başka şey tutamaz.

Peki sizler kışlık olarak neler hazırlıyorsunuz?

Benzer Yazılar

Yorum Yapın