• 15 Nisan, 2024

Kasımda Enerjinizi Arttırın!

kasimda-enerjinizi-arttirin

Sonbahar ayları mevsim değişiklikleri nedeni ile yorgun hissetmenizi sağlar. Mevsim değişikliklerini en az yaşamak ve enerjinizi artırmak için tükettiğiniz besinleri de değiştirmelisiniz. Yeterli vitamin, mineral ve posa içeren besinleri tüketmeniz yorgunluğunuzu azaltır. Öğün düzeninize dikkat etmeniz ve yeterli sayıda öğün yapmanız vücut direncinizi artırır.

MEYVE TÜKETİMİNİ ARTIRIN
Günlük tükettiğiniz meyve porsiyon ölçüsünün sonbahar aylarında yorgunluk hissetmemeniz için günde en 4 ile 6 porsiyon arasında olması gerekir. Mevsim meyveleri vücudunuzun ihtiyacı olan vitaminlerin karşılanması için gerekli besin maddelerini içerir. Bu nedenle her mevsime uygun meyve tüketilmesinde yarar vardır. Meyve tüketiminin hemen yemek üzerine değil ara öğünde yapılması vitaminlerin, minerallerin ve posanın vücudunuzda daha kolay kullanılmasını sağlayacaktır.

İÇTİĞİNİZ SUYA LİMON EKLEYİN
Limon C vitamini içeriği ile vücudunuzun bağışıklığının artmasına, kan dolaşımının hızlanmasına ve yorgunluğunuzun azalmasına yardım eder. Günlük içtiğiniz suyun 1 litresine 1 adet limonu dilimleyip eklerseniz mevsimsel yorgunluğun azalmasına yardımcı olursunuz. Her gün içtiğiniz suyun yeterli olması da sağlığınızın korunmasın sağlar. Her gün kilogram başına 30-40 cc su tüketmeniz yeterli su içtiğinizi gösterir.

KİLO KONTROLÜ SAĞLAYIN
Kilo artışı ve kilo verememeniz vücudunuzun enerjisini azaltır, daha yorgun ve halsiz hissetmesine neden olur. Vücudunuzda yaşamınızı sürdürmenize yardım eden her organınız 1 kilo artışı en az iki katı olarak hisseder ve stres altına girer. Bu nedenle % 5 kilo artışı yaşamaya başladıysanız veya kilo veremiyorsanız mevsimsel yorgunluğu azaltmak için diyetisyeninizden yardım istemelisiniz.

SAĞLIKLI UYUYUN
Uyku kalitenizin bozulması, huzursuz uymanız yorgun hissetmenizi neden olur ve enerjinizi azaltır. Uyku kalitenizi artırmak ve yorgunluğunuzu azaltmak için uyumadan önce bazı değişiklikleri yapmalısınız. Uyumadan önce televizyon izlemeyin, sakin bir müzik dinleyin, oyun oynamak yerine kitap okuyun ve odanızın ışığını azaltın. Yatmadan 1 saat önce tüketeceğiniz papatya veya sarı kantoron çayı uykuya geçişinizi kolaylaştıracaktır. Sağlıklı uyku sağlıklı yaşam demektir. Günde 7-8 saat uyku düzeninizin olmasını sağlayın.

YÜRÜYÜŞ YAPIN
Egzersiz yapmadan yorgunluğunuzu azaltamazsınız. Kaslarınızın düzenli çalışması ve dengeli enerji harcanması için düzenli yürüyüş yapmalısınız. Yeterli enerji harcanması yorgunluk hissinizin azalmasını sağlar bu nedenle yürüyüş yapamadığınız günlerde adım sayar kullanabilir. Evde egzersiz yapabilirsiniz. Yoğun iş hayatı ve sosyal yaşantı ile egzersiz en çok unutulan alışkanlıktır. Düzenli egzersiz alışkanlığı ise enerjinizin artmasını sağlar.
​DİYETİSYEN
​TUĞÇE ALTAN BAHÇE
www.tugcealtanbahce.com

Benzer Yazılar

Yorum Yapın