• 14 Nisan, 2024

Kandida Mantarı Birçok Hastalığın Sebebi Mi?

7 Adımda Kandida Temizliği

Sağlık sorunlarımızın “kök sebebini” bulmak, bazen samanlıkta iğne aramaya benzer. Konu bağırsak sağlığı olunca, samanlıktaki samanları bölüm bölüm ayırıp, iğneyi öyle aramak daha akıllıcadır. Bağırsak sağlığını tehdit eden hastalıklardan biri de candida albicans yeast infection yani kandida mantar enfeksiyonudur.

Kandida mantarını duymayan kaldı mı, bilmiyorum. Normalde, çok az sayıda kandida mantarı ince bağırsaklarımızda yaşar. Bu mantarın görevi, sindirime ve besin emilimine yardımcı olmaktır.

Peki, neden bu mantarlar bizim için zararlı hale gelmeye başlarlar? Pratik bir cevap için videoyu izleyelim.

Sadece Almanya’da yapılan araştırmalara göre Alman halkının yüzde 70’inde hastalık yapan düzeyde kandida mantarı olduğu tahmin ediliyor. Amerika için bu rakam biraz daha yüksek. Benim bu konudaki tecrübem ise, danışanlarımın yüzde 90’ında kandida mantarı yüksek düzeyde. Yıllardır kronik kandida mantarı ile yaşayanlarda ise oto-immün sistem hastalıkları ciddi düzeyde seyrediyor.

Kandida mantarı bize ne yapıyor?

Kan yoluyla bütün vücudumuza dağılan kandida, ağız, vajina, rektum gibi mukuslu bölgelerde yoğunlaşmasının yanı sıra cilt, boğaz, yumurtalıklar ve kalp kapakçıklarına da yerleşebilir.

Kandida mantarları vücutta kolonileşmeyi sever. Kolonileştikleri bölgelerde oksijensiz alanlar yaratırlar. Bu oksijensiz alanlar, kanser hücrelerinin oluşumu için elverişli ortamlardır. Kandida şeker ile beslenir. Kanser hücreleri de şeker ile beslenir.

Birçok hastalığın “kök” sebeplerinden biri de kandida mantarı. İnsülin direnci, sızdıran bağırsak sendromu, kronik inflamasyon, kronik yorgunluk, depresyon…

Kandida’dan kurtularak, toplumdaki kolon kanseri vakalarında %75 azalma sağlanabilir.

Çocuklarda da durum çok farklı değil. Vitamin değerlerindeki düşüklükten, agresif davranışlara; karın tipi yağlanmadan, şekerli yiyeceklere düşkünlüğe varana kadar birçok olumsuz durum yaşamaktalar. Travmatik bir durum yaşamadığı halde, davranış bozuklukları veya depresyon sebebiyle psikoloğa götürülen ve gereksiz yere anti-depresan ilaçlar başlanan öyle çok çocuk var ki. Bu çocuklarımızda öncelikle vitamin/mineral düzeyini gösteren, doktorunun önereceği detaylı bir kan tahlili ve kandida tükürük testi yapılması, kök sebebin bulunmasını sağlayabilir. Bu durumda, sadece doğru beslenme yöntemleri uygulanarak rahatsızlıkların giderilmesi mümkündür.

Kandida mantarının vücutta çok yüksek düzeyde olduğunun bazı göstergeleri nelerdir?

Hassas bağırsak sendromu, sızdıran bağırsak sendromu, gıda alerjileri, gıda intoleransı, ishal veya kabızlık, gaz veya şişkinlik, aşırı mide asiti, kötü nefes kokusu, dilde beyaz kalın pas tabakası, bazı tiroid problemleri, kronik yorgunluk, kronik üst solunum yolu rahatsızlıkları, sık sık grip/soğuk algınlığı, metabolizma yavaşlığı, karın tipi yağlanma, insülin direnci, tatlı ve/veya unlu yiyeceklere aşırı düşkünlük, sık sık acıkmak, ciltte akne veya egzama, saçta ve tırnaklarda zayıflık, depresyon belirtileri, ani sinirlenmeler, konsantrasyon bozukluğu…

Kandida mantarından kurtulmanın yolu, doğal ve kişiye özel bir “kandida beslenme protokolü” uygulamakla mümkündür. İyileşmek için, Kandida mantarı temizliği konusunda uzman olan bir doktor veya beslenme danışmanından destek alınmalıdır.

Tatlıya ve unlu yiyeceklere düşkünlüğünüz “canınız istediği için” değil, “kandidanız istediği için” olabilir.

Aşağıda, oldukça genel ve ana hatları içeren önerilerde bulunuyorum. Unutulmamalıdır ki, beslenme son derece kişisel bir konudur ve bir kişiye iyi gelen bir gıda, bir başkasının zehiri olabilir. Kandida mantarı temizliği, ciddiye alınması gereken ve birçok başka hastalığın sebebi olan bir durumdur. Detaylı bir profesyonel yardım alınması gerekir.

7 ADIMDA KANDİDA TEMİZLİĞİ

1.ŞEKER

Şekeri kesin. Kandida şekerle beslenir. Her çeşit tatlı yiyecek, meyve suları, gazlı içecekler, her türlü tatlandırıcılı içecekler, makarna sosları, ketçaplar, her türlü paketli/fabrikasyon yiyeceklerden ve kutu içeceklerden uzak durun.

 2. TAHILLAR
Her çeşit buğday ve ürünleri, bulgur, beyaz pirinç, mısır. Bunlar vücuda girince şekere dönüşürler. Glisemik endeks değerleri çok yüksektir. Hipo glisemi yaratırlar.Bunların yerine, doğal yani işlenmemiş pirinç, kinoa, karabuğday, teff, sorghum, amaranth tüketilmelidir.

3.NİŞASTA
Sağlıklı kırmızı kan hücrelerini dalak üretiyor. Dalağımızı desteklemek için, doğal nişastalı sebzeler tüketelim. Tatlı (kırmızı)patates, yer elması, enginar, kereviz, mercimek, arpa çayı tüketelim. Beyaz veya sarı patatesi önermiyorum çünkü o da şeker yemek ile benzer bir durumdur.

4.KARACİĞER

Karaciğerinizi destekleyin. Karaciğer, vücudumuzun detoksunu yapan organdır. Probiyotik yönünden zengin gıdalar yiyelim. Ekşimsi gıdalar, örneğin doğal elma sirkesi, lahana turşusu, 24-29 saat fermente olmuş keçi sütü kefiri tüketelim.

5.BAĞIRSAKLAR

İnce ve kalın bağırsakları destekleyin. Bağışıklık sistemimizin %70’i ince bağırsaklarımızdadır. Acımtırak gıdalar, örneğin karalahana, roka, marul, sarımsak, tarçın, zencefil, zerdeçal, propolis tüketin. Kemik suyu tüketmek de bağırsak sağlığımız için çok faydalıdır. Kemik suyu hazırlanışı için videoyu izleyebilirsiniz.

6.PROBİYOTİK DESTEĞİ

Bir tanesinde en az 5 milyar canlı probiyotik olan, kapsül içerisinde toz formda probiyotik takviyesi almak faydalıdır. Mide asitleri, probiyotiklerin çoğunu öldürür ve bağırsaklara çok azı ulaşabilir. Bu yüzden kapsül içinde olan probiyotik  kullanın. Kandida beslenme protokolüne uymanın yanı sıra 30 ila 90 gün probiyotik takviyesi kullanmak faydalıdır.
Doğru beslenmezsek probiyotik kullanmanın maalesef önemli bir etkisi olmaz.

Alkollü içecekler yüksek oranda şeker içerir. Kandida şekerle beslenir. Ayrıca alkollü içkilerdeki maya da kandidayı besler. Kanımızı ve hücrelerimizi kandidadan temizlemek istiyorsak, alkolü kesmemiz gerekir.

Bu mantarı temizlemeye yönelik özel bir beslenme yöntemi ile kandidadan tamamen kurtulmak mümkündür.

Kandida mantar enfeksiyonu temizliği ve 8 haftalık özel beslenme protokolü için Hilal Akin ile iletişime geçebilirsiniz.

Hücrelerini besle, kendini yenile.

Holistik Beslenme ve Sağlık Koçu – Intitute for Integrative Nutrition, New York

www.hilalakin.com – @hilal_the_coach 05333910828 – 02122147135

Windowist Tower, Eski Büyükdere Cad. No:26 Maslak, 34467 İstanbul

*Makale, yaşam kalitemizi arttırmaya yönelik olup tıbbi tedaviye yönelik değildir. Hamileler, emzirenler, ilaç kullananlar ve sağlık sorunları olanlar tıp doktoruna danışmalıdırlar.

Benzer Yazılar

1 Yorum

  1. M. Corek
    Mayıs 24, 2018 at 4:22 am Cevapla

    Bilgiler için teşekkürler..

Yorum Yapın