• 24 Mart, 2024

Hastalıklara karşı adeta koruyucu kalkan! Her gün 1 çay bardağı tüketirseniz…

Hastalıklara karşı adeta koruyucu kalkan! Her gün 1 çay bardağı tüketirseniz…

Kemik suyu, gelişim dönemindeki çocuklar başta olmak üzere her yaş grubu için oldukça faydalı. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor, hastalıklara karşı koruyor, sindirim sistemini düzenliyor, kas ve kemik gelişimini destekliyor… Kemik suyunun faydaları saymakla bitmiyor. Diyetisyen Şevval Güzel, ilikli kemik suyunun pek çok faydasını sıraladı, nasıl tüketmemiz gerektiği hakkında bizleri bilgilendirdi, evde nasıl hazırlanacağından bahsetti. İşte uzmanından önemli bilgiler…

İnsan vücudunda en çok bulunan ve 25 yaşından sonra zamanla azalan yerinin tamamlanması gereken kolajenin temel görevi; vücudun kemik, kıkırdak ve kas dokularına yapısal destek vermek, aynı zamanda cilt bütünlüğü başta olmak üzere tüm doku ve organların canlı, güçlü ve esnek kalmalarını sağlamak gibi önemli işlevleri üstlenmektir. Yani kısacası botoks değil kemik suyu candır.

Beslenme rutininize zaman zaman kemik suyu eklemeniz, vücudunuzda azalan kolajeni yerine koymanız için idealdir. Ancak rutinde kemik suyu tüketimi kan kolestrol düzeylerini arttırabileceği için kalp damar hastalığı veya kolesterol yükseğiyle ilişkili herhangi bir hastalığınız varsa kemik suyu tüketiminden kaçınmanız çok önemli.

Kemik; kalsiyum, magnezyum, potasyum, fosfor ve diğer eser elementlerden zengindir.

İlik; A vitamini, K vitamini, çinko, demir, manganez, selenyum, omega-3 ve omega-6 içerir. Tüm bu besin öğelerinin vücuda sayısız faydaları vardır.

Eklem ağrısı olanlar için tedaviye destek açısından iyi bir kaynaktır. Eklem sağlığını desteklerken aynı zamanda eklem ağrılarını azaltır ve osteoartrit semptomlarını hafifletir.

Kemik ve kıkırdak kolajen içerir, kolajene gerekli ısıl işlem uygulandığında jelatine ve pek çok önemli aminoasite dönüşür.

Jelatinin yapısından dolayı besinlerin bağırsaklardan geçişini kolaylaştırdığı bilinmektedir, yani kabızlığa karşı olumlu etki gösterir diyebiliriz.

Kemik suyunda bulunan glisin ve arjininin iltihap önleyici etkisi olduğu bilinmektedir.

Kemik suyunun bağışıklık üzerine olumlu etkileri vardır. Özellikle kış aylarında hem yetişkinler hem çocuklar için hastalıklara karşı koruyucu bir kalkan görevi görür.

Zengin aminoasit içeriğiyle pek bilinmez ama iyi bir sporcu içeceğidir.

Kadınlarda hormonal dengeyi sağlar, sıkılaştırıcıdır. Yapılan araştırmalar selülit görünümünü %9 oranında azalttığını göstermiştir.

Hücre gençleşmesini arttırır, vücudun yaşlanma sürecini yavaşlatır. Tırnak ve cildinize en iyi bakımı yapar.

Ruh halinizi dengeler, kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olur. Sinir iletimini destekler; uykusuzluk ve yorgunluğun azalmasında etkilidir.

Besin değeri yüksek olan ve bağışıklık sistemini güçlendiren kemik suyu kilo aldırmaz. Kemik suyu kilo aldırır mı yanılgısına düşülmemelidir. İçerdiği proteinler sayesinde tokluk süresini uzatır ve iştah kontrolü sağlar. Aslında evde yapılan doğal kemik suyu uygun ölçülerde kullanıldığında kilo aldırmadığı gibi kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Ayrıca besleyici özelliği sayesinde vitamin ve mineral ihtiyacını karşılar. Sağlıklı beslenme düzeninde yemeklerde ya da çorbalarda kemik suyu kullanılabilir. 1 su bardağı kemik suyu yaklaşık 50 kaloridir ve çok çok az yağ içerir.

 

Kaynak: https://www.hurriyet.com.tr/aile/galeri-hastaliklara-karsi-adeta-koruyucu-kalkan-her-gun-1-cay-bardagi-tuketirseniz-41663979/17

Benzer Yazılar

Yorum Yapın