• 24 Mart, 2024

Güllacın Öyküsü ve Tarifi

glla

Ramazan aylarında sofralarımızı şenlendiren Güllaç, aslında yıl boyunca tüketilmeyi hak eden hafif ve besleyici bir tatlı. Un, mısır nişastası ve su ustalıkla bir araya gelip incecik güllaç yapraklarına dönüşür. Tavaya dökülüp pişirilen bu karışımdan iyi bir güllaç yufkası elde edildiğinin kanıtı ışığa tutulduğunda arkasını gösterecek kadar şeffaf olması, beyazlığı ve ne fazla sert, ne de yumuşak oluşudur.

Osmanlı’da saray kökenli, padişahların favorisi bir tatlıdır Güllaç. Eskiden mısır yufkasından açılan bu hamurları kurumadan süt ve şekerle ıslatıp yerlerdi. İçine Osmanlı’da ferahlatıcılığı ile bilinen gül suyunun eklenmesiyle “Güllü aş” adını aldı ve zamanla ismi Güllaç’a dönüştü.Kanuni Sultan Süleyman’ın çocuklarının sünnet töreninde ikram edildiği biliniyor. Bir süre sadece saraya ve padişaha özel üretilir. Daha sonra Abdullah Efendi’nin imalathanesinden halka ulaştığı ve genç yaşlı herkesin severek tüketmeye başladığı bilinir.

200 gramında yaklaşık 300 kalori bulunan Güllaç, iftar sofralarına uygun hafif ve hazmı kolay bir tatlı. Uzmanlar protein, B ve E vitaminleri yönünden zengin Güllaç’ın oruçtan ötürü düşen kan şekerini normale getirirken, bir yandan da bağışıklık sistemini güçlendirdiğini, sakinleştirici ve stresten arındıran etkileri olduğunu söylüyor.

Güllaç Tarifi:

Malzemeler: 

  • 9-10 adet güllaç yaprağı
  • 8-9 su bardağı süt
  • 1.5 su bardağı şeker
  • 1/2 çay bardağı içilebilir gül suyu
  • 3 çay bardağı kırılmış ceviz, fındık veya badem
  • İsteğe göre süsleme için nar taneleri

Hazırlanışı:

Süt ve şeker iyice çırpılır. Tencerede kısık ateşte ısıtılır, kaynamadan ateşten alınır. Bu karışıma gülsuyu eklenir ve ılımaya bırakılır.

Gül suyu sevmeyenler için karışıma gül suyu eklemeden, seven misafirler için gül suyunu bir soslukta ayrıca servis ederek de hazırlanabilir.

Geniş bir tepsiye bir güllaç yaprağı parlak tarafı tepsiye bakacak şekilde yerleştirilir. Dışarı taşan yapraklar makas yardımı ile dikkatlice kesilir. Ilık şeker, gül suyu ve süt karışımının bir kısmı güllaç yaprağı üzerinde gezdirilir. Üzerine bir güllaç yaprağı daha yerleştirilir, aynı şekilde karışımdan üzerinde gezdirilir.

Güllaç yapraklarının yarısı bittiğinde üzerine isteğe göre ceviz, badem veya fındık serpilir. Üzerine sütlü karışımdan eklenir. Kalan güllaç yaprakları da aynı şekilde yerleştirilir. Üzeri ceviz, badem veya fındık ve nar taneleri ile süslenir. Kalan karışım tatlının üzerinde gezdirilir. Yarım saat dinlenmeye bırakılır.
Afiyet olsun!

Kaynaklar:

  • https://tr.wikipedia.org/wiki/G%C3%BClla%C3%A7
  • http://www.milliyet.com.tr/kolay-gullac-tarifi-pembenar-yazardetay-yemek-1903500/

Benzer Yazılar

Yorum Yapın