• 24 Mart, 2024

Geleneksel Bursa Mutfağı

iskender-doner
Bu ay sizlere, geleneksel Bursa mutfağını tanıtmak istiyoruz.

Bursa mutfağı, Türk mutfağı içerisinde önemli bir yere sahiptir; zira tarihî kayıtlar Osmanlı döneminde padişahların yiyeceklerinin büyük bir kısmının, Bursa’dan temin edildiğini göstermektedir.

Saraya yakınlığı ile ünlü Bursa’nın mutfak kültürü, hiç şüphesiz ki bu yakınlıktan nasibini almış ve padişahların beğenisine sunulan lezzetli tarifleri içerisinde muhafaza etmiştir.

Günümüzde Bursa’nın en ünlü yemekleri arasında İskender kebap, pideli köfte ve İnegöl köfte bulunmaktadır.

pideli-kofteOysa yerel kültürü biraz deştiğimizde, Bursa mutfağında ilk akla gelenlerin yanı sıra daha yöresel ve geleneksel spesiyaller bulunduğunu da fark ederiz.

Bursa mutfağına özgü geleneksel tariflerin en ünlüleri arasında; tavuk sulu ve sütlü şipsi çorbası ve hamur parçalarının tavuk suyu, tereyağı, nane ve tavuk eti ile birlikte pişirilmesinden oluşan oğmaç çorbası bulunmaktadır.

Kuzu eti, tarçın ve kestane ile pişirilen kestane yemeği ve kırmızı et, patates, havuç ve pazı yaprakları ile hazırlanan pazılı Tirilye kebabı; yerel mutfağa ait leziz tatlar arasında yer almaktadır.

Saray mutfağından, Bursa mutfağına giren bir tarif olan Hünkar beğendi ise; parça etin, patlıcan püresi, süt ve kaşarla birlikteliğinden oluşan tam sultanların ağzına layık ülke çapında ünlü bir yemek tarifidir.

Ana yemeklerin yanı sıra, geleneksel Bursa mutfağı iştah kabartan atıştırmalık yiyeceklere de ev sahipliği yapar.

kemalpasa-tatlisiTercihe göre kırmızı et veya tavuk eti kullanılarak hazırlanan etli ve pirinçli böreğe köbete adı verilmektedir.

Yöreye özgü kıymalı gül böreği söble, tandır fırınında pişirilen maydanozlu çökelek peynirli börek kartalaç ve mayalı hamurdan oluşan üstü açık çantık pidesi; Bursa mutfağını merak edenlerin mutlaka tatmaları gereken lezzetler arasında yer almaktadır.

Bursa mutfağına özgü bir peynir çeşidi olan Mihalıç peyniri, koyun sütünden elde edilmektedir ve sert, delikli ve tuzlu yapısıyla ünlüdür.

Bursa bölgesi kıymetli yer altı su kaynaklarına ev sahipliği yapmaktadır. Ülke çapında ünlü Erikli suları ve Kınık maden suları il sınırları içerisindeki kaynaklardan elde edilmektedir.

Su ve maden suyunun yanı sıra Bursa, Mustafa Kemal Paşa ilçesinde yapılan köpüklü ev yapımı ayranı ile ünlüdür.

kestane-sekeriKestane, Bursa’da üretilen en gözde meyvedir. Bursa mutfağında kestaneli birçok tarif mevcuttur. Ancak yerel mutfağa ait bir icat olan kestane şekeri, bu meyvenin ülke çapında ünlenmesini sağlamıştır.

Bursa mutfağına özgü tatlılar arasında kestane şekeri, Kemal Paşa tatlısı, kaymaklı ve şerbetli bir hamur tatlısı olan gülvarak, süt helvası ve kaymaçina bulunmaktadır.

Tıpkı krem karamel tatlısına benzeyen kaymaçina; yumurta, şeker ve sütü çırpılarak fırında pişirilmesinden oluşmaktadır.

Evinizde Bursa mutfağının lezzetli havasını estirmek için, Bursa’da üretilen ve mevsimine uygun bir biçimde Tazemasa’da satışa sunulan ürünlerden satın alabilir ve ünlü Bursa tatlarını mutfağınızda hazırlayabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın