• 15 Nisan, 2024

Ev İşlerini Yaparken Ne Kadar Kalori Harcıyoruz?

ev-isleri

Bahar temizliği zamanı geldi! Siz de kenar köşe temizlemenin, cam silmenin, dağınıklığı toparlamanın pırpl pırıl bir evin yanında keşke bir mükafatı daha olsa diye düşünüyor musunuz? İş, okul, ev işleri, alışveriş, çocuk bakımı derken bırakın spor salonuna gitmeye, ev içinde bile yarım saat egzersiz yapmaya bile zamanımız kalmıyor bazen. Bu yine de hiç kalori yakamayız anlamına gelmiyor.Tüm fiziksel aktiviteler gibi, ev ve bahçe işlerinin de kalorileri yakmaya, kasları esnetip şekillendirmeye yardımcı olabileceğini bilmek belki keyfinizi yerine getirir. Tabi ki sadece evi temizleyerek muhteşem bir vücuda kavuşamayız ama günde en az 30 dakika yapılan fiziksel aktivite sağlığa çok faydalıdır. Özellikle bu 30 dakikalık temizliğe 30 dakika da egzersizi eklerseniz kilo vermek isteyenlere tavsiye edilen egzersiz süresi olan bir saate ulaşırsınız, özellikle egzersize yeni başlayanlara koca 1 saat egzersiz yapmaktan çok daha kolay gelecektir. Ayrıca egzersize ayıracağınız ekstra sürenin azalması ve ev işlerini bir mecburiyet olmaktan çıkarıp egzersize dönüştürmek daha çekici hale getirecektir.

Sağlıklı bir yaşamın en kötü düşmanı hareketsizlik. Artık siparişlerimiz marketten geliyor, köpeklerimizi başkası gezdiriyor, evlerimiz temizleniyor, haliyle ev hayatımız da giderek hareketsizleşiyor. Mutfaklarımızda da durum aynı, mutfak robotları, blenderlar vb aletler işlerimizi hızlandırsa da mutfakta harcadığımız enerjiyi azaltıyor. Vaktiniz oldukça yapabileceğiniz işleri kendiniz halledin ve mutfakta veya temizlikte mümkün olduğunca elektrikli aletler yerine eski usul yöntemleri tercih edin. Bir şey taşırken veya temizlik malzemelerini alırken odalar arasında bir seferde hepsini taşımak yerine 3-5 gidiş geliş yapın.

Ama tahmin edeceğiniz gibi sadece hafifçe toz alarak çok da kalori yakamayacaksınız. Hızlı ve tempolu işler daha iyi sonuç getirecektir, camları silmek, yerleri süpürmek gibi. Daha çok adım atmayı ve daha çok hareketi hedeflemelisiniz.

Ev işi yaparken ne kadar kalori yakacağınız çalışma hızınıza, süresine, yapacağınız hareketlere ve kilonuza bağlı olarak değişir. Burada vereceğimiz değerler yarım saat için yaklaşık değerlerdir. Örneğin 30 dakikalık tempolu yürüyüş ile yaklaşık 155 kalori yakarsınız. Peki ev işlerini yaparken yarım saatte yaklaşık olarak ne kadar kalori harcıyoruz?

Cam ve kapıları silmek sadece evinizi ışıl ışıl yapmaz,  yarım saatte yaklaşık 150 kalori de harcayabilirsiniz. Geniş hareketlerle ovalamak sırt, omuz ve kollarınızı daha iyi çalıştıracaktır.

Yarım saat elektrik süpürgesi ile evi süpürmek ve yerleri silmek hem tüm vücudunuzu çalıştırır, hem de 90-120 kalori harcatır. Yerleri fırça ile silmek daha kolay olsa da, daha fazla kalori yakmak istiyorsanız ellerinizle ovalayarak temizlemeyi tercih edin. Hem daha iyi bir temizlik olacak, hem de daha çok kalori yakacaksınız. Süpürgeyi kullanırkenve ovalarken işin yarısını diğer kolunuzla yapın. Arada kullanmadığınız eli kullanmak ik tarafın da eşit miktarda çalışmasını sağlayacaktır, aynı zamanda beyninizi de çalıştırır.

Yemek pişirmek fazla efor isteyen bir iş gibi görünmese de,  mutfakta geçireceğiniz yarım saatte 75 kalori yakarsınız.

Mutfak lavabosunda birikmiş tencere tavalar sizi korkutmasın. Ovalayarak temizlerken yarım saatte yaklaşık 80 kalori yakabilirsiniz.

Ütü yaparak 70 kalori,Toz almak, düzenlemek, çöpü atmak gibi işler ile 50-85 kalori, elde çamaşır yıkayarak 130 kalori harcayacaksınız.

Çocuklarınızın ne kadar hareketli olduğuna bağlı olarak onlarla oyun oynamak 150-300 kaloriye eşittir. Sadece oturup cocugunuzu izlemeyin, ne yapıyorlarsa onu yapın. Yerde yuvarlanıyorsa siz de eşlik edin, yere düşene kadar etrafında dönüyorsa siz de dönün.

Duvar boyamak saatte 290 kalori yakmanızı sağlar. Kol, omuz ve bacakları çok iyi çalıştırır.

Yarım saat araba temizliği ve cilalama yaparak 75 kalori harcayabilirsiniz.

Bahçe işleri yarım saatte 125 kalori yaktırırken, meyve, sebze ve yeşillikler dikerek hem cüzdanınızı hem sağlığınızı koruyabilirsiniz. Bahçeniz varsa mevsimine göre karları, kurumuş yaprakları, yabani otları temizlemek, ekip biçmek oldukça iyi bir egzersiz sayılır, kar temizlemek yarım saatte 200-300 kalori, yaprakları tırmıkla toplayıp atmak 175-200 kalori, çim biçmek ise 125-175 kalori yaktırır.

Ev işlerini yaparken daha çok kalori yakmak ve fiziksel sağlığımıızı korumak için nelere dikkat etmeliyiz? Sevdiğiniz tarzda, sizi harekete geçirecek tempolu bir müzik açın, iş yapma hızınızı arttıracaktır. Ev işleri yaparken karın kaslarınızı sıkın, kaslarınızı daha çok çalıştıracaksınız.  Dolapları temizleyip yerleştirirken kollarınızı erişebileceğiniz yerlere kadar iyice esnetin. Büyük hareketlerle çalışın örneğin kapıları silerken küçük alanlar halinde değil geniş daireler çizerek silin. Sağlık sorununuz yoksa temizlik malzemeleri, kova, çamaşır gibi şeyleri kendiniz ve teker teker taşıyın. Eğilerek ağır eşyaları kaldırmayın, dizlerinizin üstüne çökerek kaldırın. Tuvalet, koltuk ve yatak altları ve dolap içlerini temizlerken de eğilmek yerine dizlerinizin üstüne çökün. Tüm malzemeleri yanınıza almak yerine gidip gelerek daha çok adım atabilirsiniz. Yerleri süpürge değil elle ovalayarak silin. Fırsatınız varsa halıları elektrikli süpürge ile süpürmek yerine eski usulde vurarak temizleyin. Elektrikli süpürge kullanırken yerinizde durup kollarınızla yönlendirmek yerine süpürge ile odayı baştan başa dolaşın.Yerleri silerken fırçayı en üst kısmından tutun, böylece eğilmeyerek sırtınızı dik tutmuş olacaksınız.

Çoğumuz bir masabaşında oturarak veya çok az fiziksel güç gerektiren işlerde çalışıyoruz. İş yerinde daha aktif olmanın bir yolu var mı? Oturmanızı gerektirmeyen her fırsatta ayağa kalkıp dolaşın, telefondaysanız ve bilgisayara bakmanız gerekmiyorsa ayakta konuşun. Çalışma arkadaşlarınızdan birine söylemeniz gereken bir şey varsa telefon açmak veya e-posta göndermek yerine yanına gidin. Her fırsatta merdiven çıkıp inin. İşe giderken vaktiniz oldukça bir durak önce inin. Arabayla gidiyorsanız mümkünse otoparkın en uzak yerine park edin.

 

Kaynaklar:

http://www.webmd.com/fitness-exercise/spring-cleaning-calorie-burn

http://www.webmd.com/parenting/fun-and-fit-family-11/calorie-burners

Benzer Yazılar

Yorum Yapın