• 15 Nisan, 2024

Elma Sirkesinin Faydaları ve Kullanım Alanları

a1d682ad-09ad-486e-8857-1c50ebe30c56

Salatalara ve yemeklere lezzet katmanın yanı sıra, sirkenin sağlıkta, doğal temizlikte, saç ve cilt bakımında kullanıldığını biliyor musunuz? Milattan önce 5000’li yıllardan itibaren Babilliler sirkeyi çeşni ve gıda koruyucu olarak kullanıyorlardı. Hipokrat sirkenin tıbbi faydalarını ele almıştı. İşte elma sirkesinin sağlığımıza faydaları ve diğer kullanım alanları:

canstockphoto15460689

Sirkeyi direkt içmek diş minenize ve yemek borunuza zarar verebilir, bu yüzden dahili kullanımda bir bardak suya en fazla 1-2 çay kaşığı ekleyerek yemeklerle beraber içilebilir. Elma sirkesi bu şekilde düzenli içildiğinde vücudun sağlıklı alkali ph değerini dengede tutmanıza yardımcı olur. Yüksek asit değerlerinin enerji kaybına ve enfeksiyonlara yakalanma riskini arttırdığı araştırmalarda görülmüştür. Diyabet ve kan şekeri kontrolüne yardımcıdır. Kalp damarlarında dolaşımı arttırdığı ve karaciğeri temizlemeye yardımcı olduğu bilinir. Lenf bezlerini temizler, vücutta mukusu azaltıp sinüs tıkanıklıklarını açarak alerjik etkileri de azaltabilir. Mide yanmasını geçirmek için de etkili olduğu söyleniyor, ama ülseriniz varsa elma sirkesi midenizi iyi gelmeyecektir. Bakteriyel enfeksiyonlar nedeniyle oluşan ishal durumlarında suya ekleyip içilirse elma sirkesindeki pektin antibiyotik etkisiyle spazmları gidermeye yardımcı olur. Suya katılmış sirke ile gargara yapmanın dişlerdekl lekeleri ve ağız kokusunu da engellediği söylenir.

Yarım litre suya 2 çay kaşığı elma sirkesi ekleyip gün boyunca azar azar içildiğinde sirke asidinin kilo vermeye yardımcı olduğu 2009 yılında yapılan bir araştırmada görülmüştür. 12 hafta boyunca düzenli sirke asidi tüketildiğinde vücut ağırlığında, karın bölgesi yağlarında, bel çevresi kalınlığında ve kötü kolestrol oluşumuna neden olan trigliserit seviyelerinde bir miktar azalma olduğu görülmüştür.

Kas ve artrit ağrılarını da hafifletebilir. Sirkeli su ile ıslattığınız bir bezi ağrılı bölgelere düzenli olarak uygulayın.

Etleri marine etmek ve bakterileri öldürmek için bir gece önceden sirkeye yatırın. Temizlemeden, baharatını ekleyip pişirebilirsiniz. Çorbanızı veya sotelerinizi hazırlarken baharatı fazla kaçırırsanız bir çay kaşığı elma veya üzüm sirkesi ekleyin. Yumurta haşladığınız suya 1-2 kaşık sirke ekleyip kabukların daha kolay soyulmasını sağlarsınız.

Elinize sinen koku ve yiyecek lekelerini çıkarır, havuç ve pancar gibi sebzeleri doğrayıp hazırlarken elleriniz boyanırsa sirke ile temizleyebilirsiniz. Meyve ve sebzeleri, özellikle de yeşil yapraklı sebzeleri temizlerken sirkeli suda bekletin.

 Temizlik amacıyla sirke kullanımında, kesinlikle çamaşır suyu ve benzeri içerikte deterjanlarla karıştırılmamalıdır. Bulaşık ve çamaşır makinenizi ayda bir deterjan haznesine sadece sirke koyup boş çalıştırarak temizleyebilirsiniz. Bulaşık makinasının kullanım kılavuzunda aksi bir bilgi bulunmuyorsa  parlatıcı yerine kullanılabilir. Çamaşırlarınızdaki ter ve deodorant lekelerini temizlemek için sirkeli bez  bastırabilirsiniz. Sigara vb. kötü kokular sinmiş giysileri sirke eklenmiş sıcak su buharında bırakıp kokudan arındırabilirsiniz. Mutfakta yemek yaktıysanız veya sigara içilen bir odanız varsa kokunun yoğun olduğu bölgelere sirke dolu bir kase koyabilirsiniz.

canstockphoto16023920 Buzdolabının içini temizlemek için sirkeli bez kullanırsanız kötü kokuları da yok edecektir. Paslanmaz çelik, krom ve cam yüzeyleri temizlerken kullanılabilir. Bakır, pirinç veya kalay eşyaları parlatmak için sirke ve tuzu karıştırıp kullanabilirsiniz. Granit, mermer veya kireçtaşı yüzeyleri temizlerken sirke ve limon kullanmayın. Gümüşlerinizi yarım bardak sirke ve 2 yemek kaşığı karbonat eklediğiniz bir kap suyun içinde 2-3 saat bekletip soğuk suyla durulayıp yumuşak bir bezle kurulayarak parlatabilirsiniz. Makaslarınızı sirkeli bir bezle temizleyebilirsiniz.

Porselenlerinizde oluşan çay ve kahve lekelerini çıkarmada yardımcıdır. Kesme tahtalarınızı sirkeyle temizleyerek bakteri oluşumunu engelleyebilirsiniz. Kızartma yaptığınızda her yere yayılan yağ damlalarını sirkeli sünger ile silebilirsiniz.

Tuvalete geceden elma sirkesi döküp bırakarak temizleyebilirsiniz. Yarım ölçü sirkeyi bir ölçü su ile karıştırıp fırın, mutfak tezgahı, fayanslar, pencere camları ve aynaların temizliğinde de kullanabilirsiniz. Küf lekelerini çıkarmada da etkilidir. Fayanslar, banyo ve mutfak dolapları, plastik duş perdeleri sirkeli suyla temizlenebiir.

Bilgisayar ve klavye, mouse gibi elektronik aksesuarları kapalı olduklarına emin olduktan sonra hafif sirkeli suyla ıslatılmış bir bezle silerek temizleyebilirsiniz. Ahşap eşyalar üzerindeki beyaz su lekelerini çıkarmak için sirke ve zeytinyağını eşit oranda karıştırıp lekeye uygulayın.

Tükenmez kalem lekesi, yapışkan izleri ve etiketleri sökmede kullanılabilir. Aracınıza yapıştırılmış etiketleri sökmeye yardımcı, cam suyunun içine az miktarda sirke koyarsanız camlarınızın parlak kalmasını sağlar, camları içten temizlerken sirkeli su kullanırsanız buğulanmayı engeller.

Halılarınızı sirkeli suyla süpürün ve kurumaya bırakın, eski ve kirli görüntüsünü alır, sinen kokuları çıkarır. Eğer leke varsa yarım fincan sirke içinde 2 kaşık tuz eritip lekeli yeri bu karışımla ovalayıp kuruduğunda elektrikli süpürgeyle süpürebilirsiniz.

Saçınızı şampuanladıktan sonra sirkeli su ile duruladığınızda şampuan artıklarını saçınızdan temizler, güçlendirir ve ışıldamasını sağlar. Saçınızı sirkeli su ile durulamak kepeğe karşı da etkilidir. Boş bir şampuan şişesine yarım yemek kaşığı sirke ve bir bardak şu koyup çalkalayın ve haftada bir kaç kere şampuanladıktan sonra uygulayın. Saçınızdaki sirke kokusu rahatsız ederse karışıma bir kaç damla lavanta gibi doğal yağlar eklenebilir. 1 tatlı kaşığı elma sirkesi, 2 çorba kaşığı zeytinyağı ve 3 yumurta beyazını karıştırarak doğal saç bakım maskesi hazırlayabilirsiniz. Karışımı sürdükten sonra yarım saat bone ile kapalı tutun, ardından şampuanlayın ve durulayın.

Cildinizin ph değerini de dengede tutar. Bir ölçü sirkeyi iki ölçü su ile karıştırıp, bir pamukla yüzünüzü hafifçe silin.  Akşam yüzünüzü yıkadıktan sonra veya sabah yüzünüze nemlendirici uygulamadan önce kullanabilirsiniz. Akşamdan yüzünüze sürüp bırakırsanız yaşlılık lekeleri ve akne izleri ile de savaşır.

Güneş yanığının acısını dindirmek için sirkeli suyu vücudunuza uygulayabilirsiniz. Eşit miktarda su ve sirkeyi iyice karıştırıp traş sonrası cildi rahatlatmak için kullanabilirsiniz. El ve ayaklara elma sirkesi ile masaj yaparak yorgunluğunu alabilirsiniz.

Eşit miktarda su ve sirkeyi karıştırıp haftada bir kaç kere evcil hayvanınızın tüylerine sıkıp okşayarak tüm cildine dağıtırsanız pireleri uzaklaştırabilirsiniz. Köpeklerinizin kulaklarını temizlemek için bir ölçü sirkeyi 4 ölçü su ile karıştırıp, içinde bekletilmiş bir bezle silebilirsiniz.  Kedileri uzak tutmak istediğiniz bir yer varsa sirkeyi spreyle o bölgeye sıkın, kedileri uzak tutacaktır.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın