• 15 Nisan, 2024

Diyet Yaparken Kaçamak Yapmak

diyette-kacamak-yapmak

HT Magazin’in yazarlarından Diyetisyen Güneş Aksüs’ün ikinci kitabı ‘Güneşle Kaçamak Diyeti’ 15 mayısta raflardaki yerini aldı. Aksüs kitapta kaçamak diyetinin sırlarını anlatıyor. Evet yanlış duymadınız, bize aslında diyet yapmanın çok keyifli olduğunu ve diyetimizin içinde zaman zaman küçük kaçamaklara yer verebileceğimizi söylüyor. Mesela uzun süre diyet yapmaya çalıştınız veya bıktınız veya pazartesi günü diyete başladınız, perşembe günü soluğu kebapçıda aldınız. Ya da bir pastanenin önünden geçerken, dayanamadınız içeri girdiniz, sonra da müthiş bir suçluluk duygusu hissettiniz… Bu defa öyle olmayacak! Artık anın tadını çıkaracak, canınız istediğinde yiyeceksiniz. Sonra da kaldığınız yerden diyete devam edeceksiniz. Bu diyette yasak yok, son yok, ‘sonra’ var. Aksüs bize fazla kilolarımızdan kurtulmayı, aç kalmadan, gramdı kaloriydi uğraşmadan eski kıyafetlerimizi bir kenara atmayı ve aynanın karşısına geçip kendimizden emin bir gülümsemeyle “Vay be!” zayıfladım diyebilmeyi vaat ediyor. Mutlu insanların daha kolay ve sıkıntsız zayıfladığını belirten Aksüs ile bir araya gelip doğru beslenme ve diyet konusunda kafamıza takılanlarla ilgili keyifli bir röportaj gerçekleştirdik…

‘HER ŞEYİN BAŞI MORAL’

İlk kitabının adı ‘Bana Diyet Deme’ idi. Neden bu ismi seçmiştin? Diyet yapmaktan korkuyor muyuz ya da sürekli başa döndüğümüz diyetlerden bıktık mı?

‘Bana Diyet Deme’ danışanlarımdan ve çevremden en çok duyduğum cümleydi. Bu yüzden kitabın adı oldu. Danışanlarımın çoğu yıllardır diyet yapmış, her yolu denemiş ve bıkmış. Bir türlü sorunu çözememiş ve tekrar başa dönmüşler. Yapacak bir şey kalmayınca da mutsuz bir şekilde diyetisyene gitmek zorunda kalmışlar. Diyette karşılaşılan sorunları anlatan, bir kitap olsun istemiştim. Çok iyi tepkiler aldım çünkü o kitap diyet değil, moral kitabıydı. Diyet yapanların en çok ihtiyacı olan şey moraldir. Biz hep kalori alımına bakıyoruz, moralimizi yüksek tutmayı atlıyoruz. Oysa neye başlarsanız başlayın en önemli şey moraldir. Sonra kendine inanacaksın ve sorun olduğunda nasıl çözeceğini bileceksin. O zaman gözün kapalı başarıya yürürsün.

Yeni kitabın ‘Güneşle Kaçamak Diyeti’ni yazmandaki amaç nedir?

İlk kitapta moral verdik. Sonra “Moralimiz yüksek, motivasyonumuz hazır. Bundan sonra ne yapmalıyız?” dediler. Ben de ‘kaçamak diyeti’ yapmamız gerektiğini anlatan bir kitap yazdım. Bu, zayıflama yöntemlerini ve kilo vermenin nasıl kalıcı olacağını aynı anda öğreten bir kitap. İnsanlar kendilerini sürekli diyetteymiş gibi hissetmeyip dozunda kaçamak yaptıklarında verdikleri kiloları geri almıyor. Diyet yaparken herkes kaçamak yapmalı. Bu kitap bize nasıl zayıflayacağımızı öğretiyor, takıldığımızda nasıl kurtulacağımızı öğretiyor. Bunu sıkıcı diyetlerle değil, yaşamımıza girerek yapıyor.

‘VÜCUDUMUZA GÜVEN MESAJI VERMELİYİZ’

Diyet sırasında ne zaman kaçamak yapabiliriz?

İlk 3 hafta diyetinizi bozmadan yapmanız gerekiyor. 3’üncü haftayı tamamladıktan sonra 3+3 diyetiyle tüm vücudunuzu rahatlatıp 3 günlük hızlandırma kısmıyla sizi takıldığınız yerden kurtarıyor ve hızlı zayıflamanızı sağlıyor. 2’nci aşamada artık 5 kilo vermiş ve kaçamağı hak etmişsiniz demektir. Diyetin 4’üncü haftasından sonra haftada bir kaçamak yapma hakkınız oluşuyor. Bu diyet hata yapmamızı kabul ediyor ve en yakın U dönüşünü gösteriyor. Bir diyetisyen olarak yemeyi içmeyi çok seven biriyim. Kendimi bildiğim bileli yemek hayattaki en büyük zevklerimden biridir. Ama lezzetli ve kalorisi azaltılmış yemek… Bunları düşünürseniz zaten diyet keyifli hale geliyor. Sevdiğiniz şeyleri hayatınızdan çıkarmak zorunda değilsiniz, sadece sevdiğiniz yiyecekler arasında tercih yapmalısınız. Sadece bir tanesini seçersek sorun kalmaz. Hepimizin evinde bulunan malzemelerle pratik ve lezzetli yemekler yapabiliriz. Kitabıma da evde yaptığım, kalorisi düşük pratik tarifler ekledim.

Diyelim ki çok yoğun bir gün geçirdik ve iş stresinden her türlü abur cuburu yedik. Ertesi gün ne yapmalıyız?

Diyeti hiç bozmamışız gibi davranmalıyız. Çoğu zaman bu durumda “Kaloriyi azalt ve detoks yap” gibi şeyler duyarız. Ben bunun yanlış olduğunu düşünüyorum. Çünkü vücuduna şu mesajı vermiş oluyorsun. “Bir gün önce kaçamak yaptım, kaloriyi artırdım.” Ayrıca kaloriyi ara sıra artırmak metabolizmayı çalıştıran bir şeydir. Bir gün yaptığın sürece sorun yok ama ertesi gün bir anda kaloriyi kısıp öyle devam etmelisin. Vücut 3’üncü güne “Acaba ilk günkü gibi yüksek kalori mi alacak. yoksa kısacak mı?” diye uyanıyor. Vücudumuza onu korkutacak birşey yapmamak lazım. Zayıflamak istiyorsak vücudumuza güven mesajı vermeliyiz. Güven mesajı da ertesi gün hiç kaçamak yapmadan normal bir gün geçirmektir.

‘BİZİM BUZDOLABINDA HER ŞEY VAR’

Sen ne tür kaçamaklar yapıyorsun?

Ben çok güzel yiyorum ama seçerek yiyorum. Mesela canım börek çektiğinde ıspanaklı ya da otlu yiyorum. Makarna en sevdiğim yemektir. Tam buğday unundan domates soslu, zeytinyağlı, fesleğenli makarna yiyorum. Yani bizim ev, kısıtlamaların ve yasaklamaların olduğu bir ev değil, her şey pişiyor ama sağlık pişirme teknikleriyle. Her akşam Nişantaşı’ndan Ortaköy’e eşim Seren’le birlikte yürüyoruz. Her gün güzel demlenmiş bir çay ve mutlaka kahve içerim. “Sizin buzdolabında sadece brokoli vardır” diyenlere, “Gelin bakın o zaman” diyorum çünkü bizim dolapta her şey var. Yani her çeşit, her renk. Tabii ki sağlıklı seçimler. Ot da var et de, tatlı da var ekmek de. Çünkü biz yemekten zevk alan bir aileyiz.

Motivasyonu artırmak için 10 öneri:

1- Mutlu olmanın yollarını öğrenin.
2- Haftada 1 gün kaçamak yapın.
3- Ne yediğinizi yazın, fark edin.
4- Hedeflerinizi belirleyin, plan yapın.
5- Vücudunuzu tanıyın.
6- Daha çok hareket edin.
7- Ara öğünleri atlamayın.
8- Su için.
9- Günde 2 fincan yeşil çay için.
10- Diyetisyenle çalışın.

‘Alkolün yanında su ve soda olmalı’

Diyet yaparken mutlaka tüketmemiz ya da asla tüketmememiz gereken besinler var mı?

Benim hayatımda asla diye bir şey yok. Uç noktalara karşıyım. Uç noktalardaki yasaklar ve kısıtlamalar; kısa süreli, etkisiz olan diyetlerdir. Bunlar bıktırır, ters teper, kişi diyeti bırakınca abartılı yemeye başlar. Çeşitlilik çok önemli, tek yönlü beslenmemeliyiz.

Alkol tüketimi ne kadar olmalı?

Hafta sonuna bırakmak ve 2-3 kadehi geçmemek en doğrusu. Ertesi gün hiçbir şey olmamış gibi uyanmak istiyorsanız masanızda 3 kadeh olsun. Mesela rakı, su ve soda.

Soda neden?

Alkol aldıktan sonra metabolizmamız hızlanıyor ve daha çok tuvalete gidiyoruz. Bu arada vücudumuz sürekli elektrolit kaybediyor. Hani yataktan kalkamayıp yapışıyoruz ya, bu durumdan kurtulmak için. Sodayla kaybettiğin sıvı ve elektrolitleri yerine eklemiş oluyorsun. Sarhoşluk ortadan kalkıyor. Metabolizman da yavaşlamıyor.

‘DOĞRUSU SPOR yaparak zayıflamak’

1 ayda kaç kilo vermek ideal?

Bu, kişinin kilo fazlasına göre değişen bir durum ama sağlıklı olan haftada yarımla 1 kilo arası vermek. Bu da ayda 4 kilo demek. Spor yapan biri bunu 5-6 kiloya çıkarabilir. Aslında çalışmalar hayatınızı zorlaştırmadan, sadece sağlıklı beslenerek ve spor yaparak zayıflamak istiyorsanız bunun dozunun ayda 1 ya da 2 kilo olduğunu söylüyor. Ama bana gelen danışanıma “Ayda 1 kilo verelim” dersem, motivasyonu düşer ve vazgeçer. Bu noktada hızlandırmalarla ayda 4 kiloya çıkmamız lazım ki başlangıçta motivasyon düşmesin.

Diyet yaparken spor yapmak şart mıdır? Yapmadan kilo veremez miyiz?

Diyet yaparken değil, her zaman spor yapmalıyız. Tabii ki zayıflarsın ama doğrusu spor yaparak zayıflamak. Fit ve sağlıklı olmak, güçlü ve güzel görünmek ve bütün kan değerleriniz normal olsun istiyorsanız spor şart!

Aksüs’ten kalorisi düşük pratik vişneli tart tarifi

12 dilim, 1 dilim: 150 kalori

Malzemeler:

Hamuru için:

100 gr tereyağı ya da margarin
2 yemek kaşığı yoğurt
2 yemek kaşığı tatlandırıcı
2 su bardağı tam buğday unu
1 yumurta (beyazı hamuru için, sarısı üstüne sürülecek)
Yarım paket kabartma tozu

İçi için:

500 gr. dondurulmuş vişne
4 yemek kaşığı tatlandırıcı
1 paket vanilya

YAPILIŞI: Margarini eriterek soğumaya bırakın. 2 yemek kaşığı tatlandırıcı, 1 yumurtanın beyazı, kabartma tozu ve 2 yemek kaşığı yoğurdu karıştırın. Bu karışıma yaklaşık 2 su bardağı tam buğday unu ilave edin. Poğaça hamuru kıvamında yumuşak bir hamur hazırlayın. Dondurulmuş vişneyi önceden çözdürün, teflon tavaya koyun. Üzerine tatlandırıcı ilave edip 10 dakika kısık ateşte pişirin. Pişerken içine vanilya koyun. Kenarları açılabilen yapışmaz tart kabını biraz yağlayın ve unlayın. Hazırladığınız hamuru ikiye bölün. Bir kısmını tart kabının en altına elinizle yayın. Arasına pişen vişneli sosu koyun. Kalan hamuru bir tezgâhta açarak üzerine yerleştirin ve elinizle düzeltin. En üste yumurtanın sarısını sürün ve 200 derece ısıtılmış fırında 30-40 dakika pişirin.

Kaçamak diyetinde ne yenir ne içilir?

Et: Metabolizmayı hızlandırır.

Yağ: Yağdan korkmayın; yağ tok kalmanızı sağlar. Yağsız yemek vücuttaki yağları kullanmak anlamına gelmez.

Süt: Yağ yakımını hızlandırır.

Sebze: Mevsime uygun her çeşit sebzeyi tüketmeliyiz. Çünkü sebze bağırsakları temizler, vücudun süpürgesi gibidir.

Meyve: İyi görünmemizi sağlar. Taze mevsim meyveleri tüketmek şarttır.

Ekmek: Buğdayın içinde ihtiyaç duyduğumuz enerji ve mutluluğun formülü olan B vitaminleri bulunur. Ekmeksiz diyeti aklınızdan bile geçirmeyin. (İhtiyacınız olan porsiyonlar yaşa, cinsiyete, yaptığınız işe ve yaşam tarzınıza göre değişir. Bu yüzden diyetisyen kontrolü şarttır.)

Kaynak:

Benzer Yazılar

Yorum Yapın