• 24 Nisan, 2024

Derin Dondurucuda Bamya Nasıl Saklanır?

Türkiye’de bölgeden bölgeye değişen birçok bamya türünün üretimi ve satışı yapılmaktadır. Bunlardan en yaygın olanları sultani bamya, İzmir bölgesinde üretilen kınalı (manikürlü) bamya, Balıkesir bamyası olarak da adlandırılan tombul bamya ve Amasya’da üretilen çiçek bamyadır.

Kişisel tercihe göre değişmekle birlikte genel olarak iri taneli bamyalar zeytinyağlı bamya yapımında, küçük taneli bamyalar etli bamya yemeğinin yapımında tercih edilir. Yukarıda belirtmiş olduğumuz bamya türleri arasından yörenize ve zevkinize uygun olan herhangi birini satın olarak yemek yapımında kullanabilir, mevsiminde bolca satın alarak kışlıklarınızı hazırlayabilirsiniz.

Bamya Satın Alırken Nelere Dikkat Edilir?

Kışlık bamya hazırlığında en çok dikkat edilmesi gereken hususlardan bir tanesi de bamyanın seçimidir. Özellikle derin dondurucuda saklayacağınız besinlerde, ürünün saklandığı tazelikle aylar sonra geri alınabilmesinden dolayı sebzeleri detaylı bir şekilde seçerek kaliteyi artırabilirsiniz. Bamyaları seçerken özellikle çok fazla olgunlaşmamış ve gevrekliğini kaybetmemiş olan bamya tanelerini seçmeniz büyük önem taşımaktadır.

Bamyaların mevsiminde satın alınması hem tazelik, hem lezzet hem de bütçe açısından önemlidir. Bölge ve iklime göre değişmekle birlikte bamyanın mevsimi genel olarak Haziran ve Temmuz aylarıdır. Bu aylarda taze ve lezzetli olan bamyayı, aynı zamanda yılın diğer zamanlarına göre çok daha uygun fiyatlarla satın alabilirsiniz.

Küçük bamyalar her zaman için iri bamyalara göre daha lezzetlidir. Ayrıca bamyanın içerisinde bulunan ve çoğu kişinin hoşuna gitmeyen yapışkan sıvı, küçük bamyalarda daha az olduğu için bu bamyalarla yapacağınız yemekler çok daha güzel ve lezzetli olacaktır. Bamya seçiminde bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta ise bamyanın rengidir. Koyu yeşil renge sahip olan bamyalar daha taze ve daha lezzetlidir. Ayrıca bamyaların yüzeyinde herhangi bir kesik, yarık ve lekelenme olmamalıdır.

Derin Dondurucuda Saklamak İçin Bamyalar Nasıl Hazırlanır?

Temmuz ve Ağustos aylarında uygun fiyatlarla alabileceğiniz bamya, kışın tüketmek için tazeliğini ve lezzetini kaybetmeden derin dondurucu içerisinde genel olarak 8-12 ay saklanabilir. Bunun için en çok tercih edilen yöntemlerden bir tanesi şoklama yöntemidir. Bu yöntemi kullanarak kışlık bamya hazırlamak için öncelikle bamyaları temizleyip ayıklayın. Ardından bamyaları kaynar suya atıp rengi değişene kadar bekletin.

Kaynatma suyuna bir miktar limon sıkılması, bamyada sümüklenmeyi azaltacaktır. Rengi değişene kadar bamyaları kaynar sudan alıp soğuk suyun içerisine atın. Şoklama olarak adlandırılan bu yöntem sayesinde rengini ve formunu koruyan bamyalar, kışın derin dondurucudan çıkarıldıktan sonra kısa bir süre içerisinde kolayca pişirilebilir. Bu işlemin ardından soğuyan bamyaları tek pişirmelik poşetler içerisine bölüştürerek derin dondurucuya atabilirsiniz. Dilerseniz poşetlerin içerisine bir miktar da yaz domatesi doğrayarak kışın yapacağınız bamya yemeğinin içerisindeki domatesin de yaz domatesi olmasını sağlayabilirsiniz.

Bamya Derin Dondurucuda Ne Kadar Saklanır?

Tek tek poşetlenmiş olarak derin dondurucuya atılan bamyalar, birçok sebze türünde olduğu gibi dondurucu içerisinde 8 ila 12 ay arasında bir süre boyunca tazeliğini korur. Bu nedenle bamya, derin dondurucu içerisinde saklanmaya oldukça elverişli olan besinler arasında yer almaktadır. Eğer bamyayı seviyorsanız mevsimi çok kısa olduğu için, yaz aylarında uygun fiyatlı ve taze olarak bulduğunuz anda bol miktarda satın alarak kış için depolayabilirsiniz.

Bamyaları ve diğer tüm besinleri derin dondurucuda sakladığınız süre boyunca elektrik kesintisi gibi bir durum oluştuğu takdirde derin dondurucunun kapağını kesinlikle açmamalısınız. Eğer kesinti uzarsa,  çözülen bamyalar, kesinlikle yeniden dondurulmamalıdır.

Derin dondurucuda sakladığınız bamyaları kullanmak istediğiniz zaman öncelikle bir tencere içerisinde soğan ve salçayı kavurup, daha sonrasında dondurucudan çıkarılmış tek pişirmelik  bamyayı donmuş halde soğan ve salçanın üzerine ekleyebilirsiniz. Daha sonra ise üzerine sıcak su ekleyerek yaz lezzetindeki taptaze bamyalarla mükemmel yemeğinizi hazırlayabilirsiniz.

Bamya’nın en tazesini sepete at: https://www.tazemasa.com/bamya-balikesir-500-gr-145

Kaynak: http://hesaplitazelik.com/rehber/derin-dondurucuda-bamya-nasil-saklanir/

 

Benzer Yazılar

Yorum Yapın