• 24 Mart, 2024

Chia Tohumu Saçı ve Tırnakları Güçlendiriyor

Chia tohumu son günlerin en çok tüketilen bitkileri arasındadır. Peki, Chia tohumu nasıl kullanılır, faydaları nelerdir? İşte cevabı! Chia tohumu nedir? Maya dilinde ‘güç’ anlamına gelen Chia tohumunun insan sağlığı açısından oldukça fazla yararı bulunur. Yüksek C vitamini, demir, fosfor ve potasyum içerir. Küçük olmasına karşın içeriğinde birçok vitamin, mineral, amino asit hatta yüksek miktarda lif ve protein barındırır. Ortalama 2 yemek kaşığı chia 139 kalori, 4 gram protein, 9 gram yağ, 12 gram karbonhidrat ve 11 gram lif içerir.

Chia tohumunun faydaları 8 amino asit içeren tam bir protein kaynağıdır. Yüksek protein içeriğine karşılık kolestrol içermez. Chia tohumu et tüketmeyenler veya çok az tüketenler için iyi bir protein kaynağıdır. Yüksek posa içeriği ve tohum ağırlığının 12 katı daha fazla su tutma kapasitesinden ötürü tokluk hissi verir ve yiyeceklerin emilimini yavaşlatır. Chia tohumu yüksek miktarda antitoksidan içerir. Antitoksidanlar vücudumuzdaki serbest radikallerle savaşırlar, serbest radikaller hücre moleküllerine zarar vererek yaşlanmayı hızlandırır ve kansere sebep olurlar. Chia tohumu; cilt, saç ve tırnakları güçlendirir. Sağlıklı beslenmede oldukça büyük önemi bulunan Omega 3 yağ asitlerince zengindir. Böylece kandaki trigliserit seviyesini düşürerek kalp krizi riskine karşı bizi korur. Kandaki iyi kolesterol seviyesini yükselterek alterlerimizi temizlememize yardımcı olur. Alterlerimiz temizlendiğinde beyin fonksiyonlarımızda da direkt olarak bir iyileşme gözlenir. Cildimizi pürüzsüzleştirerek kırışıklıkları önler. Erkeklerde spermlerin yüzme kabiliyetlerini arttırarak, kadınlarda implatasyon için ortam hazırlayarak doğurganlığı arttırır. Günlük diyetinize chia tohumunu ekleyerek bağırsaklarınızın çalışmasına yardımcı olabilirsiniz ve bağırsak problemlerizi azaltabilirsiniz. Lifler aynı zamanda bağırsaklardaki yararlı bakterileri de beslerler.

Chia tohumu nasıl tüketilir? Kemik sağlığımızı koruyan magnezyum kaynağı bir besindir. Chia tohumunu su ile karıştırarak tariflerde yumurta yerine kullanabilirsiniz. Tahıl, sos, sebze, yoğurda serperek veya içeceklere karıştırarak kullanabilirsiniz. Uzman Diyetisyen Yeşim İşgüzar 

Kaynak:

Benzer Yazılar

Yorum Yapın