• 15 Nisan, 2024

Bitki Çaylarının Faydaları

Soğuk günlerde bir fincan bitki çayı lezzetiyle içinizi ısıtırken, sağlığınıza da pek çok fayda sağlayacaktır. Bitki çayları kalp sağlığına faydalı ve kansere karşı koruyucu özellikleri bulunan flavonoidler içerir. Özellikle Uzakdoğu’da binlerce yıldır sağlıklı yaşam, mutluluk ve erdemin anahtarı olarak görülen bitki çayları antimikrobiyaldir, ayrıca kilo vermeye, kolestrol düşürmeye ve zihni güçlendirmeye yardımcı olmak gibi pek çok faydaları vardır.

Bitki çayları kahveye çok iyi bir alternatiftir. Daha az kafein içerir veya hiç içermezler. Her gıdayı tüketirken olduğu gibi, aşırıya kaçmadan tüketilmeli ve herhangi bir hastalığınız varsa, tedavi görüyorsanız veya ilaç kullanıyorsanız, hamileyseniz veya emziriyorsanız kullanmadan önce mutlaka doktora danışmalısınız.yBCIpnmeMZPMwYHlDQmbWf86ECALaGnOSJ6sU8-sc2Y

Peki bitki çaylarının faydaları nelerdir?

 Yeşil çay çok güçlü antioksidanlar içerir. Kalp sağlığını korur; damar tıkanıklığını önler, felç riskini azaltır, tansiyonu düşürür ve kolestrol seviyelerini düzenler. Mesane, meme, akciğer, mide, pankreas ve kalın bağırsakta kanser hücrelerinin büyümesini engellemeye yardımcıdır. Bağışıklığı güçlendirir, metabolizmayı hızlandırarak yağ yakmaya yardımcı olur, beyinde oksidatif stresi yok ederek Alzheimer ve Parkinson gibi nörolojik rahatsızlıkların riskini azaltır. Diş çürüklerini önlemeye yardımcıdır ve diş eti hastalıklarına karşı koruma sağlar.

 Beyaz çay, siyah ve yeşil çayla aynı bitkinin yapraklarından üretilir., beyaz çay için henüz tam olgunlaşmamış yapraklar toplanır ve çok az okside olduklarından  siyah ve yeşil çaya göre antioksidan özellikleri oldukça yüksektir. Kanserli hücrelerin büyümesini yavaşlatabilir, damarları genişleterek tansiyonu düşürmeye yardımcıdır, metabolizmayı hızlandırarak ve vücutta yağ birikimini önleyerek kilo vermek isteyenlere destek olur.

 Nane çayı şişkinliğe ve gaz sorunlarına iyi gelir, bulantı ve kusmaya karşı da etkilidir, vücudun ısınmasına ve ter atmaya yardımcıdır. Nane çayı burun tıkanıklığını ve kas spazmlarını hafifletir, stres ve endişeli durumlarda rahatlatır. Mide yanması yaşıyorsanız fazla içmemenizi tavsiye ederiz.

 Ihlamur grip ve nezleye iyi gelir, boğaz ağrısı ve öksürüğü keser, balgam söktürücüdür, ateşi düşürür. Sakinleştirici etkisi vardır, çarpıntıyı önler, uykusuzluğa karşı kullanılır. Terlemeye yardımcı olarak toksinlerin atılmasını sağlar. Sindirim sistemini harekete geçirerek hazımsızlığı önler.

 Papatya çayının içerisindeki antioksidanlar diyabete bağlı görme, sinir ve karaciğer rahatsızlıklarına karşı koruyucu etki yaratabilir ve kanser hücrelerinin gelişmesini önleyebilir. Papatya triptofan adlı sakinleştirici etkiye sahip amino asitleri içerir, uykusuzluğa iyi gelir. Yemek sonrasında sindirime yardımcı olması için de içilebilir. Öksürük, bronşit, ateş gibi sorunları rahatlatır. Papatya çayı ağrı ve acıları dindirir, bebeklerde karın ağrısını rahatlatabilir.

 Rooibos fermente edilmiş bir Güney Afrika çayıdır. Kanserle savaşmaya yardımcı flavonoidler, C vitamini ve mineraller açısından zengindir. Antioksidan etkileri yüksektir, bağışıklık sistemini güçlendirir, hastalıklara ve yaşlanmaya karşı koruyucu etkisi vardır. Rahatlatıcı, uyumaya yardımcı bir çaydır. Baş ağrılarına ve egzama gibi deri hastalıklarına karşı kullanılır.

 Kuşburnu en iyi C vitamini kaynaklarından biridir, bağışıklık sistemini güçlendirir, deri, doku sağlığını ve böbreküstü bezlerini korur. İdrar söktürücüdür ve kabızlığa karşı etkilidir. Soğuk algınlığına karşı korur, öksürüğü önler, kolestrolü düşürür ve tansiyonu düzenler, alerji ve egzamaları rahatlatır.

 Rezene bağırsak kaslarını rahatlatarak sindirimi düzenler, kabızlığa, kolik ve mide gazına iyi gelir. İdrar söktürücüdür, böbreklerdeki toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar, bu sayede daha pürüsüz bir cilde sahip olmanıza da yardımcıdır.

 Zencefil sindirim sistemini rahatlatan diğer bir çay çeşididir.Kusma ve bulantıya, özellikle de yolculuğa bağlı bulantılara karşı kullanılır. Taze zencefil kökü, limon ve balla tatlandırılarak içildiğinde mikroplarla savaşan güçlü bir etki yaratır. Toz zencefil çayı da soğuk algınlığını uzaklaştırır. Zencefil enfeksiyona erken müdahalede etkilidir, kan damarlarını genişletip dolaşımı hızlandırarak romatizmal ağrıları rahatlatır.

 Ada çayı antiseptiktir, bağışıklığı güçlendirir, beyin fonksiyonlarını geliştirerek hafızayı açar, sinirleri yatıştırır. Akciğerleri rahatlatır, bronşit ve astım belirtlerini hafifletir. Zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar, menopozun etkilerini hafifletir, dişeti iltihaplanması ve ağızdaki yaralara iyi gelir.

 Hibiskus çayı kafeinsizdir ve C vitamini yönünden zengindir. Düzenli tüketildiğinde tansiyonu düzenler. Uykusuzlukla savaşır, kilo kontrolüne yardımcıdır, antioksidandır ve serbest radikallerle savaşır. Tansiyonu düzenler, kalp ve karaciğer hastalıklarına karşı koruyucudur.

 Biberiye sindirim sistemini harekete geçirerek kabızlığı önler, idrar söktürücüdür. Migren ve baş ağrısına karşı etkilidir, dolaşımı hızlandırır ve toksinlerin atılmasına yardımcıdır.

 Kekik çayı soğuk algınlığına karşı kullanılır, boğaz ağrısı ve öksürüğü giderir, virüs ve enfeksiyonlara karşı etkili uçucu yağlar içerir. Antioksidan ve antioksidan özelliklere sahiptir. Dişeti ve ağız içindeki yaralara iyi gelir. Hazımsızlığa ve gaz sorunlarına iyi gelir. Baş ağrısı ve romatizmal ağrılara karşı da kullanılır.

 Melisa stresi azaltır ve sinirleri yatıştırır, uykusuzluğa karşı yardımcıdır. Bağırsak gazını gidererek sindirim sistemini rahatlatır, ateşi düşürür ve ter atmaya yardımcıdır.

 Tarçın çayı virüslerle savaşır, mideyi rahatlatır, kan şekerini dengeler. Kilo vermeye yardımcı olabilir, adet dönemi sancılarını rahatlatır. Bal ekleyerek tüketilebilir.

 Kiraz sapı kurutularak hazırlanan çay kilo vermeye yardımcıdır, ödem ve idrar söktürücü etkisi vardır, idrar yolu enfeksiyonlarına karşı kullanılır. Karaciğer ve böbrek sağlığını korur, böbrek taşı oluşumunu yavaşlatır.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın