• 24 Nisan, 2024

Baharat Giren Mutfağa Sağlık Girer

Renk renk baharat kavanozları olmayan bir mutfak düşünebiliyor musunuz? Her baharatın kendine özgü bir hikayesi, yolculuğu, faydası ve yakıştığı farklı yiyecekler vardır, ve yemeklerimize katacağımız bu özel aromalar bizi her defasında farklı bir maceraya çıkarır.

baharat-2

Eski çağlardan beri, yemeklere lezzet katmanın yanı sıra, şifa amacıyla da kullanılan baharatlardan uzmanlar her öğünde en az bir çeşit kullanmamızı tavsiye ediyorlar. Baharatların yoğun aroması sayesinde yemeğinize tat vermek için daha az tuz, şeker ve yağ ekleyerek, daha lezzetli ve daha sağlıklı yemekler hazırlayabilirsiniz. Baharatlı yemekler aynı zamanda sade yiyeceklere göre daha doyurucudur, çünkü aroması az olan yiyecekler daha hızlı yememize ve daha az doymamıza sebep olurlar.

Mutfaklarımızda yer alan baharatların pek çoğu kanser, diyabet ve kalp hastalıklarına karşı vücudumuzu korumaya yardımcıdır. Gıdaların sindirimini kolaylaştırır ve antimikrobiyal özellikleri sayesinde yemeklerimizde hijyeni ve daha uzun süre muhafaza edilebilmesini sağlarlar. Sağlığımızı korumak için sık sık tüketmemiz tavsiye edilen baharatların özelliklerini daha yakında inceleyelim:

Tarçın, kan şekerini ve kolestrolü düzenlemeye yardımcı olur. Mide ve bağırsak problemlerine ve soğuk algınlığına, el ve ayak titremelerine iyi gelir. Canınız tatlı çektiğinde meyve veya çaya ekleyerek şeker ihtiyacınızı sağlıklı bir şekilde giderebilirsiniz.

Özellikle et yemeklerinde ve turşularda kullanılan Kimyon sinirleri yatıştırır, hafızamızı güçlendirir, anne sütünü arttırır. Yüksek tansiyon, romatizma ve hazımsızlığa iyi gelir. 1 yemek kaşığı kimyon, günlük demir ihtiyacımızın %22’sini karşılayarak enerjimizi yüksek tutmakta ve griple savaşmakta vücudumuza yardımcı olur.

baharat-3 Kekik, Antioksidan özelliği en yüksek baharatlardan biridir, hatta 1 çay kaşığı Kekik, 3 kap Brokoli kadar antioksidan içerir, ama bu brokoli tüketmeyelim anlamına gelmiyor tabi ki, ikisini de yemeliyiz. Kekik, kemik gelişimine yardımcı K vitaminini de yüksek miktarda içerir. Bakterileri savuşturma ve dezenfekte edici özellikleri sayesinde dişeti iltihabı, akne tedavisi ve üst solunum yolları iltihabında iyileştirici etkileri görülür.

Hazımsızlık, bulantı, gaz gibi sindirim sistemi sorunlarına iyi gelen Nane, aynı zamanda sinirleri yatıştırıcı ve rahatlık verici özelliğe sahiptir. Soğuk algınlıklarına iyi geldiği gibi, diş ağrısı ve ağız kokusunu azaltır. Kurutulmuş ve taze haliyle yemeklerinizde kullanabilir veya çayını içebilirsiniz.

Acı baharat Kırmızı Biber kilo vermek isteyenlerin gözdesidir, metabolizmayı hızlandırarak vücudun yağ yakmasını kolaylaştırır ve tok tutar. Grip ve soğuk algınlığına iyi gelir.

Tüm dünyada, neredeyse bütün sofralarda yer alan Karabiber iştah açıcıdır, hazmı kolaylaştırır ve gaz söktürücü özelliği vardır, Tüm sindirim sisteminin düzenli çalışmasınave sağlıklı kalmasına yardımcı olur.

 Köri içerisinde bulunan Zerdeçal’ın özellikle prostat kanseri, meme kanseri ve kolon kanseri hücrelerinin gelişimini engellediği ve hatta kanserli hücreleri yok etmekte faydalı olduğu araştırmalarla kanıtlanmıştır. Kilo kontrolüne, kolestrolü düşürmeye, yaraların hızlı iyileşmesine yardımcıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirerek nezle, grip, öksürük gibi sağlık sorunlarını azaltır.

baharat-1 copy

 Sarımsak kanserli hücreleri yok eder ve tümörleri parçalamaya yardımcı olur. Haftada 1-2 diş tüketmek bile kanseri önleyici etkide bulunur. Aynı zamanda Antibiyotik özelligi vardır, mantar, bakteri ve virüslere karşı etkilidir. Tansiyonu düşürür, kanı sulandırır. Ayrıca dişeti hastalıklarını iyileştirir ve cilde çok faydalıdır.

Cilde çok iyi gelen bir başka baharat olan Defne Yaprağı’nın Hatay yöresinde sabunu ve şampuanı bile yapılır. İdrar söktürücü, nefes açıcı ve yatıştırıcı bir özelligi vardır. Soğuk algınlığından kaynaklı belirtilere faydalıdır, nefes açar, terletir, yorgunluk alır, mikropları kırar.

 Fesleğen’in hazmı kolaylaştırıcı, gaz giderici, iştah açıcı, anne sütünü arttırıcı ve mikrop giderici özellikleri vardır.  Sakinleştirici etkisi göstererek vücudu rahatlatır. Ağız içindeki yaralara, öksürük ve baş dönmesine karşı faydalıdır.

Sindirimi hızlandırıp hazmı kolaylaştıran Çörek Otu’nun en bilinen faydalarından biri de astım hastalığına iyi gelmesidir. Anne sütünü arttırır, iştah açar, mide rahatsızlıklarını giderir.

 Hindistan Cevizi Kalsiyum, Potasyum ve Magnezyum gibi mineraller açısından çok zengin bir besindir. Cilde ve saça iyi gelir, metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeyi kolaylaştırır, bağışıklığı güçlendirir.

Sağlıklı yaşamamızda ve hastalıklarla savaşmamızda önemli bir rol oynayan bu baharatları kullanarak en basit yemeklere ve salatalara yeni ve orijinal bir tarif hazırlamışcasına farklı bir tat verebilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın