• 15 Nisan, 2024

Asma Yaprağında Sardalya

tazemasasardalya

Asma yaprağında karamelize soğanlı sardalya…

Bu yemeğin ismini yazarken epey güldüm açıkçası. Çünkü içindeki malzemelerin neredeyse hepsi adında geçiyor. 🙂 Hani lüks restoranlarda olur ya; “fesleğen pesto yatağında karamelize sebzeli enginar kalbi ve dana feleminyon” gibi sosyetik isimler, işte bu tarifimiz de öyle.

Şimdilerde asma yaprağı zamanı. Dallarda tazecik olmaya başladılar. Hoş, taze taze toplama şansımız yoksa, yazın hazırladığımız mis gibi salamura yapraklarda işimizi pekala görür.

Asma yaprağı deyince pek çoğumuzun aklına hemen yaprak sarması gelir, ya zeytinağlı ya da kıymalı. Oysa yaprağı farklı tariflerde kullanmakta mümkün. Ben bu kez kendisi ile bir ara sıcak hazırlamak istedim. Özellikle balık sofrası kurduğunuzda, hemen herkesin damak zevkine hitap edecek ve eminim ki çok iltifat toplayacağınız bir sıcak meze.

Tarifi eski bir balık yemekleri kitabından uyarladım. Orijinal tarifte; çiğ soğan ve çiğ sardalya asma yaprağına sarılıp, ızgarada kızartılıyordu. Düşündüm; yaprak yağsız ızgarada kağıt gibi hemen pişince tadı nasıl olurdu?

Yaprak hemen piştiği için balık ve soğanın pişme ihtimalide çok düşüktü, ısırınca çiğ soğan ve balık yemek hoş olur muydu? Bence olmazdı. Yani tarif bu haliyle aklıma yatmadı. Bende o tariften yola çıkarak, kendi tarifimi oluşturdum.

Çiğ balık yerine konserve, çiğ soğan yerine karamelize ettiğim soğan, ızgara yerine de lezzet vermesi için soğanı kavurduğum tavayı kullandım.
Sonuç bence çok lezzetli oldu, her ısırıkta yaprağın mayhoşluğunu hissettiğiniz, balığın ve soğanın lezzetini aldığınız, yapması çok kolay, sunumu şık bir tarif.

Tarifin orijinalini halamın balık sofrasında yemiş, hiç beğenmemiş olan annem bu haline bayıldı 🙂 -araya ufak da bir görümce dedikodusu sıkıştırmış olduk, çaktırmayın- 🙂

Balık sofralarınız başta olmak üzere her sofraya yakışacağını düşündüğüm bu tarifi; misafirler gelmeden birkaç saat önce hazırlayıp, servis etmeden önce kızartabilirsiniz. “Birkaç gün bekler mi?” derseniz, yanıtı bilemiyorum, denemedim.

Salamura yaprağı, yarım saat kadar sıcak suda bekletmek bana göre yeterli oldu. Taze asma yaprağı kullanmak isterseniz, yarım saat kadar haşlayabilirsiniz.
Başka konserve balıklar ile örneğin ton balığı ile de yapabilirsiniz. Tamamen damak zevkinize kalmış.

Şimdiden afiyetler olsun 🙂

Malzemeler:

  • 12-13 Adet Asma Yaprağı
  • 12-13 Adet (konserve) Sardalya
  • 1 Adet (büyük) Kuru soğan
  • 3-4 Dal Maydanoz
  • 2-3 Yemek Kaşığı Zeytinyağ
  • Tuz, Karabiber

Yapılışı:

  • Asma yapraklarını yarım saat kadar kaynar suda haşlayın ve süzün.
  • Soğanı yarım ay şeklinde (piyazlık) ince ince doğrayın.
  • Bir teflon tavada; soğanları zeytinyağ ile orta ateşte sürekli karıştırarak rengi yer yer kahverengiye dönecek şekilde kavurun. Ateşi kapatıp, kıyılmış maydanoz ekleyin ve tuz, karabiber ile tatlandırın.
  • Asma yaprağının uç kısmına bir tane sardalya koyun. Üzerine soğanlı harçtan bir yemek kaşığı kadar koyun, yanlarından biraz içeri kıvırıp, sarın.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın