• 24 Mart, 2024

Aronya Meyvesi Nedir? Faydaları Nelerdir?

Chokeberry olarak bilinen aronya meyvesinin etkileri ve sağlığa yararları ile ilgili yapılan yayınlar açısından çok zengin bir içerikle karşılaşmaktayız. Hatta Kuzey Amerika’da yaygın olan bu meyve; ‘’süper meyve’’ olarak adlandırılacak kadar zengin bir içeriğe sahiptir.

ARONYA MEYVESİNİN FAYDALARI NELERDİR?

Laboratuvar çalışmalarında; limon suyu ile birlikte yapılan aronia suyunun hücre içinde kolinesteraze aktivitesini düşürerek Senil Demans, Parkinson hastalığı ve Alzheimer hastalığındaki temel patolojiyi engellemek yönünde kullanılabileceği etkisini göstermiştir.

ARONYA MEYVESİ TANSİYON RAHATSIZLIKLARINDA OLDUKÇA ETKİLİ

İnsan üzerindeki deneylerinden birinde 44 kalp krizi geçirmiş ve statin tedavisi alan hastalarda günde 3 kez birer bardak aronia suyu kullanımıyla tansiyonda sistolik (büyük) 11 mmhg, diastolik (küçük) 7,2 mmhg tansiyon düşüşü sağlamış kalp damar hastalıkları ile ilgili geçirilebilecek hastalıkların riskini anlamlı ölçüde azaltmıştır. (benzer bir karşılaştırmaya örnek olarak tansiyon ilacı kullanılarak Framingham çalışmasında 1 mmhg tansiyon düşüşünün kalp damar sistemi hastalıkları ile ilgili atak geçirme riskini azalttığı gösterilmiştir). Sonuç olarak; kalp hastaları ve tansiyon rahatsızlıkları müthiş etki ettiğini görebiliyoruz.

Damar tıkanıklığı ve kanser riskini azaltır

Metabolik sendrom ve benzeri etkilerle damar tıkanıklığına karşı etkisinin 2 ay günde 3’er bardak kullanımla ortaya çıktığı ve ciddi risk azalttığı; insan vücudunda damar tıkanıklığı tehdidini arttıran faktörleri azalttığı gösterilmiştir. Laboratuvarda hücre kültürleri çalışmalarında ve hayvan deneylerinde kanser hücresi artışını durmasını sağlayan meme, kalın barsak, kemik iliği kanseri ve akciğer kanseri dokusunda antosiyanin miktarının çok zengin olması sebebiyle; kanser hücresi sinyalizasyonunu bozmaktadır. Bu anlamda kansere karşı mükemmel bir silah olduğunu söyleyebiliriz.

W4R9D5 Black chokeberry (Aronia melanocarpa) in wicker basket

KAN ŞEKERİ VE KİLO KONTROLÜNDE DE OLUMLU SONUÇLAR VERMEKTEDİR

Yapılan başka bir deneyde insanın günlük beslenmesine aronya katıldığında, kolesterol düzeyinde yüzde 7 oranında düşüş sağladığı gözlenmiştir. Ayrıca; iltihap karşıtı etkisi, kortizonla karşılaştırılmış metil prednisolon 10 mg dozuyla benzer antiinflamatuar etkiyi steroid hormon yan etkileri olmadan yapmayı başarmıştır. Bunun yanı sıra; kan şekeri ve kilo kontrolünde etkili olduğuna dair çalışmalarda bulunmaktadır.

İlaç ve kozmetik sanayinde tercih edilmektedir

Birçok faydalı besin gibi aronya meyvesi de organizmaya sağladığı pek çok faydası sebebiyle hem ilaç sanayinde hem de kozmetik sektöründe yer almaktadır. Günümüzde de popülerliği git gide artan bu meyveyle henüz tanışmadıysanız mutlaka deneyin. Sağlıkla mutlulukla, aronia ile huzurla yaşayın; aydınlık bir yaşamınız olsun.

Kaynak: http://www.hurriyetaile.com/ebeveyn/saglik/aronya-meyvesi-nedir-sagliga-faydalari-nelerdir_30369.html

Benzer Yazılar

Yorum Yapın