• 15 Nisan, 2024

Akdeniz Diyeti Genetik Olarak Gençleştiriyor

akdeniz-dieti

Akdeniz Diyeti’ nin kanserden kalp hastalıklarına kadar birçok kronik hastalığı önlediği biliniyordu. USA’ da 1976’ dan beri devam etmekte olan 120 bin 700 kayıtlı hemşirenin bulunduğu Hemşire Sağlık Çalışması’ na (Nurses’ Health Study) katılan 4 bin 676 kadın üzerinde gerçekleştirilen araştırmada Akdeniz Diyeti’ nin DNA’ yı koruduğu da gösterildi.

Araştırmaya göre Akdeniz Diyeti uygulayan kadınların hücrelerinin kırmızı et ve süt ürünlerinden zengin diyetle beslenen kadınlara göre farklı. Temel olarak zeytinyağı, sebze, meyve, salata, baklagiller, taze balıktan oluşan Akdeniz Diyetini benimseyenlerin yaş, sigara, hareket gibi telomer uzunluğunu etkilediği bilinen faktörler de hesaba katıldığında “telomerlerinin daha uzun olduğu” ortaya çıktı.

Telomer nedir, ne işe yarar?

Telomerler, tekrarlayan DNA dizilerinden oluşan başlıklardır.

Bunlar, lineer kromozomların uçlarındaki genomik DNA’ nın kaybını önlerler ve fiziksel bütünlüklerini korurlar.

Telomerler, her hücre bölünmesinde bebeklikten erişkin yaşa kadar yarı yarıya ve ileri yaşa kadar da tekrar yarı yarıya kısalırlar.

Oksidatif stres ve enflamasyon telomerlerin yıpranmasını hızlandırır.

Telomer uzunluğu yaşlanmanın biyolojik bir belirteci olarak kabul edilir.

Daha önce yapılan birçok çalışmada telomerleri uzun olanların daha uzun yaşadıkları ve bunlar ne kadar kısa ise hayat süresinin de o kadar kısa olduğu belirlenmişti.

Kalıtsal olarak uzun telomerlere sahip insanların hem daha uzun yaşadıkları hem yaşlanmayla ilgili demans, kalp hastalıkları ve kanserlere daha az yakalandıkları biliniyor.

Telomer uzunluğu, beslenme dâhil hayat tarzı unsurlarıyla da değişebilir.

Akdeniz Diyeti

Akdeniz Diyeti’ nin sağlığa olan etkileri “antioksidanlardan” zengin besinlerden oluşmasına bağlanıyor.

Bu diyette “şarap” da var ve her gün yemekle beraber bir kadeh şarap içilmesinin de faydalı olduğu iddia edilir ama bu tamamen “alkoliklerin uydurmasıdır”.

Alkol kesinlikle zararlıdır çünkü “alkol bir zehirdir”.

Şaraba atfedilen fayda aslında “üzümden” gelir.

Mevsiminde yaş üzümün, kışın kuru üzümün makul miktarda yenmesi şarap içmekten bin kat üstündür.

Gelelim neticeye

Prof. Dr. Murat Tuzcu ve onun gibi düşünenlerin “Gördünüz mü, kırmızı et ve süt ürünleri telomerleri kısaltıyor” diye bu araştırmaya can simidi gibi sarılacaklarını biliyorum.

Gene yanılıyorlar!

Bu araştırmada bahsi geçen kırmızı et Amerika’ da tüketilen sosis, salam, jambon ve diğer işlenmiş, tütsülenmiş etlerdir.

Süt ürünleri ile kast edilen de UHT süt, endüstri yoğurdu ve bunların türevleri gibi benim de tasvip etmeyi bırakın, kesinlikle yenmemesini istediğim besinlerdir.

Şarapsız Akdeniz Diyeti’ ne de sağlıklı kırmızı et ve süt ürünlerine de evet, evet, evet!

Kaynak:

Benzer Yazılar

Yorum Yapın