• 24 Mart, 2024

2018’in Trend Besini: Nohut

Besin fütüroloğu Dr. Morgaine Gaye önümüzdeki yılın en popüler besinini “nohut” olarak açıkladı. Tabii açıklamanın ardından gözler bu baklagile çevrildi. Nohutun farklı hallerine hazır mısınız?

Yeni Dünya’dakiler onu ancak şimdi keşfediyor olabilir ama bizde nohut dendiğinde aklımıza ilk olarak annemizin bol tereyağlı pirinç pilavı ya da okulun yemekhanelerinde pazartesi günlerinin öğle yemekleri gelir. Kebap sofrası denince anında humus belirir zihinlerimizde. Şanslı olanlarımız ninelerinin yaptığı işkembeli nohut yemeğini halen anımsar.

Nohut unu tüketimi artıyor

Bu yüzden de geçtiğimiz günlerde BrandWeek kapsamında konuşma yapan besin fütüroloğu (coğrafi, ekonomik ve sosyolojik şartları göz önünde bulundurarak ileriki yılların trend gıdalarını araştıran uzman) Dr. Morgaine Gaye’in 2018 yılının trend besini olarak nohutu açıklaması çoğumuzu pek de heyecanlandırmadı. Ama gelin görün ki tarafımızdan çoğu zaman ikinci sınıf vatandaş muamelesi gören nohut bir anda kendi dünyasının yıldızı oluverdi.

Gaye’in belirttiğine göre çikolata kaplısından dışı kıtır içi yumuşak olanına farklı lezzetlere bürünecek nohut. Humus epeyce bir zamandır Batı’da popüler. Bazen bir sandviçin içine sürülüyor bazen de limon otuyla tatlandırılıp en klas davetlerde servis ediliyor. Nohut unu ise altın çağını yaşamaya hazırlanıyor. Çünkü glüten içermiyor. Sadece glüten alerjisi olanlar değil, buğday ununun şişkinliğiyle baş etmek isteyenler de nohut unu kullanmaya başladı. Malum glüten bir tür protein; un ve suyun bir araya geldiğinde kıvam alıp hamur olmasındaki en büyük etken… Glütensiz olduğu halde nohut unu en iyi kıvam alan un çeşitlerinden.

Nohut unuyla keşiflere bir an önce başlamalı, unutulan nohut yemeği tariflerini gün ışığına çıkarmalı… Hatta nohut mayasıyla ekmek denemelerine girişip tez elden Yeni Dünya’daki meraklı kitleye hava atmalı…

 

 

– Nohut ununu su ve tuzla karıştırıp boza kıvamındaki hamurla minik lavaşlar hazırlayarak bunlarla da dürümler yapabilirsiniz.

– Pürüzsüz humusun sırrı basit: Nohutları haşladıktan sonra kabuklarını ayıklayıp kırık buz parçaları ile mikserde çekip ince bir elekten geçirin. Son olarak tahin, tuz, limon suyu ve isterseniz sarımsak ekleyerek tatlandırın.

– Martinez İstanbul’un mercimek, yeşil kırma zeytin, taze nane ve narla servis edilen özel salatasından ilham alarak evde kendi kombinasyonunuzu yaratabilirsiniz.

 

 

 

tazemasa’da nohut ile ilgili ürünler:

Kaynak:

http://www.milliyet.com.tr/2018-in-trend-besini-nohut/ebru-erke/pazar/yazardetay/19.11.2017/2557390/default.htm

Benzer Yazılar

Yorum Yapın